Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szűrt vizet szürcsöltünk a spanyol étteremben, és már mindent értünk, miért akkora dolog ez

Az El Asador de Pata Negra olyan korszerű vízkezelési technológiát honosított meg, ami Magyarországon még igen ritka a vendéglátóiparban.

Az El Asador de Pata Negrat idén év elején nyitotta meg a Pata Negra csapata, az étteremben pedig olyan korszerű vízkezelő technológiákat honosítottak meg, amelyekre Magyarországon eddig nem volt példa.

A hagyományos és modern spanyol konyhát ötvöző étteremben a konyhai folyamatokhoz és a főzéshez használt víz tisztított, de a vendégek is szűrt vízzel olthatják szomjukat. A magnéziummal dúsított vizet különleges, egyedi üvegben szolgálják fel, az értékesítéséből befolyt összeg egy részét pedig a tulajdonosok a Gyermekétkeztetési Alapítványnak adományozzák.

Az El Asador de Pata Negra tulajdonosai még a nyitás előtt elhatározták, hogy Magyarországon elsők között nagy hangsúlyt fektetnek a víz kezelésére és összetett vízkezelési technológiát alkalmaznak majd éttermükben. Döntésüket egy portugáliai étterem inspirálta, ahol már régóta tisztított vízzel dolgoznak, és elhatározták, hogy az ott látott korszerű vízkezelési megoldást itthon is alkalmazni fogják. A rendszer megtervezésére és kivitelezésére a BWT (Best Water Technology) szakembereit kérték fel.

„A nyugat-európai országokban egyre több vendéglátó helyen találkozunk szűrt vízzel. Itthon még kevesen alkalmazzák ezeket sokrétűen, pedig a vízkezelő berendezésekkel hosszabb lehet a költséges konyhai gépek élettartama, és csökkenthető a hulladék mennyisége is, hiszen nincsenek PET-palackok, és a szállításuk közben keletkezett károsanyag-kibocsátással sem terheljük a környezetet. Ráadásul, az így kapott víz mindig friss, zamatos, a BWT szabadalmai pedig segítenek, hogy intenzívebb, teljesebb ízvilágot kaphassanak a kezelt vízzel készített ételek” – mondta el Mókusz Szilveszter, az Asador egyik tulajdonosa.

A spanyol ízeket felvonultató étteremben hatféle víztisztítási eljárást alkalmaznak egyszerre. A rendszert az étterem és a gépek igényeinek megfelelően alakították ki, hiszen más a sütő, a kávégép, a mosogatógép, az ivóvíz, a jégkészítés és az alap vízlágyítás igénye. A beruházásánál a BWT víztechnológiai szakemberei a kezdetektől fogva szakmai támogatást nyújtottak, így a berendezések beszerzése és beépítése nem igényelt a szokásostól eltérő építészeti tervezést vagy kivitelezést.

De miért jó ez?

„Éttermünkben jelentősen kevesebb a hulladék mennyisége, és megnyugtató az a tudat, hogy a gépeink is biztonságban vannak. Akárcsak a Pata Negra család többi étterme esetében, az Asadorral is hosszú távon tervezünk, így fontos, hogy minél inkább képesek legyünk megvédeni a berendezéseket az idő előtti elhasználódástól és a vízkő okozta kellemetlenségektől. Minden ételünkön érzékeljük a pozitív változást, amit a tisztított víz hozott, de leginkább a mártásoknál és az alapleveknél tapasztalható a különbség. A tiszta víznek köszönhetően selymesebb, lágyabb textúrát és ízeket kaptunk” – tette hozzá Losits Vilmos, az El Asador de Pata Negra másik tulajdonosa.

„A spanyol konyha alapelve, hogy minél inkább megőrizzük a kiváló minőségű, eredetvédett alapanyagok természetes ízét. Ebben sokat segít számunkra, hogy színtiszta, íz-, és illatrontó anyagoktól mentes vizet használhatunk ételkészítéskor. Az Asador sikerén felbuzdulva azt tervezzük, hogy hamarosan a másik két éttermünkben is BWT vízkezelő rendszert telepítünk” – mesélték az étteremtulajdonosok.

A vendégek nem csak az ételek ízében, de az egyedi palackban felszolgált, magnéziummal dúsított, frissítő ivóvíz formájában is élvezhetik a szűrt víz előnyeit. Az Asador eddig kizárólag pozitív visszajelzéseket kapott a vendégekről, akik a zamatos víz mellett üdvözlik az étterem azon törekvését is, hogy a különleges, palackozott víz árából 30 forintot a Gyermekétkeztetési Alapítványnak juttatnak el a tulajdonosok.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Párizsis szendvics, ahogy még nem kóstoltad!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!