Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez a hagelslag, a hollandok furcsa csokidarás reggelije

Hollandia a világ 6. legboldogabb országa. Lehet, hogy a reggelijük a titka? Kipróbálnád, milyen az, ha a vajas kenyeredre nem sót, hanem csokidarát szórsz?

Egy vérbeli holland nem tojásrántottával indítja a napot, és nem is egyszerű lekváros kenyérrel! Helyette megken egy (vagy több) szelet pirítóst vajjal, majd bőségesen megszórja csokidarával. Hogy mi??!

Hagelslag, új dimenzió a reggelizésben

Ha unod a reggeli rántottát, és a lekváros kenyér, a szalámis szendvics vagy a gabonapehely sem dob már fel, a hollandok reggelijével új színt vihetsz a napjaidba. Ők egészen új szintre emelték a vajas pirítóst: csokoládéval hintik meg a kenyeret, és tejjel majszolják.

A hagelslagot rendszerint csokidarával eszik, de az édesség gyümölcsös ízekben is létezik. Talán elsőre furcsa lehet a párosítás, de a hollandok imádják reggelire a hagelsagot, mert megédesíti a napjukat - csokiízzel a szánkban semmi sem tűnik olyan borzasztónak.

Persze az édes ízek nem számítanak újdonságnak a reggeliben: az amerikaiak mogyorókrémes kenyere vagy juharszirupos palacsintája, a spanyolok és a franciák forró csokoládéja, valamint az olaszok nutellás palacsintája sem új keletű. A hagelslag mégis más, mégpedig a csokidara és a vajas kenyér szokatlan párosítása miatt.

Honnan ered a hagelslag?

A hagelslag azonban sokkal régebbi, mint például az amerikai palacsinta - már évszázadok óta eszik a hollandok. A sprinkles, vagyis az a csokidara, amivel a kenyeret megszórják, a holland kultúra része. A fura édesség története egészen a 15. századig nyúlik vissza, amikor a hollandok cukrozott ánizsmagokat ropogtattak kenyérrel, mint egyfajta tradicionális ételt.

Az 1800-as évekig a színes, cukrozott ánizsmagokat muisjes néven ismerték, ami szó szerinti fordításban egérkéket jelent. A muisjes ma is létezik, azonban főként ünnepek alkalmával fogyasztják, míg a hagelslagot reggelire eszik.

Hogyan edd a hagelslagot?

Nincs megkötés, hogy milyen kenyér illik hozzá, az egyetlen szabály, hogy kend meg vajjal, mivel csak így fog megtapadni a csokoládé. Az igazi hagelslaghoz hideg és elég vastag vajréteg kell, azonban van, aki kissé olvadtan szereti a csokoládét a kenyéren, ezért meleg pirítósra keni a vajat.

Ha tovább szeretnéd fokozni az élvezeteket, akkor ne vajat, hanem mogyoróvajat kenj a kenyérre! Arra azonban figyelj, hogy a hagelslag nem egyenlő a nálunk kapható tortadíszítő reszelékkel, ugyanis a holland recept szerint minimum 35 % kakaótartalommal kell rendelkeznie a csokidarának.

Kedvet kaptál a hagelslaghoz?

Klasszikus hagelslag:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eat Snacks, get a Sixpack (@snackgainz) által megosztott bejegyzés,

Banános hagelslag:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Essie (@ester_terh) által megosztott bejegyzés,

Hagelslag mennyország:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

René Schaap (@blacksheep013) által megosztott bejegyzés,

Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?

Khirret, a különleges "pollenédesség", ami a Mózest oltalmazó nádból készül

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!