Pravoszláv fogások az ünnepre

Nálunk már bőven elmúlt a karácsony, az orosz, szerb, bolgár, román otthonokba azonban csak tegnap este jött a Télapó. Lessünk be a konyhájukba és az ünnepi asztalra!

Orosz ünnepi ízek

Az ország óriási méretére való tekintettel természetesen rengeteg eltérés van tájanként, arról nem is beszélve, hogy nagyon sokan nem tagjai a pravoszla egyháznak, és egyáltalán nem ünneplik sem az ortodox, sem a nyugati keresztény karácsonyt. Oroszországban Romániában, Bulgáriában és Szerbiában a karácsonyt a Juliánusz-naptár szerint ünneplik, így a Gregorián-naptárhoz képest 13 nappal később kezdődik az ünnep. Az vallásos oroszok ilyenor kitesznek magukért - még a szerényebb háztarásokba is kerül az asztalra kaviár és lazac. A tehetősebbek magukban kanalazgatják a beluga kaviárt, és lazacból készítenek különleges főfogásokat, míg az átlagos pénztárcával bírók a hagyományos orosz palacsintát, a blinit töltik meg a gazdagság eme szinbóliumaival. Jellemző a többfajta hideg és meleg előétel, apróbb falat, hússaláta, töltött tojás, füstölt hering, és az elmaradhatatlan pirog. Legjellemzőbb a káposztával és tojással töltött verzió, de van, aki hússal, gombával, hallal, vagy zöldségekkel pakolja meg.. A káposzta másik kedvelt formája az ünnepi asztalon a savanykás káposztaleves, amellyel legfeljebb a kapros-füstölt húsos krumplileves, a szoljanka versenyezhet. A legtipikusabb karácsonyi főfogás a zsarkoja - a pici cserépedényekbe kockázott marhahús, krumpli, zöldségek és sajtot addig sütik együtt, amíg az ízek átveszik egymást, és és tunkolnivaló szaft is kerül a kis edénybe. A lukulluszi lakoma végén pedig az ősellenségről elnevezett Napóleon torta kerül az ünnepi asztalra.

A szerb karácsony fogásai

A szerb karácsony az orosznál kicsit szerényebb, itt ráadásul jellemzőbb, hogy a nyugati keresztény karácsonyt is ünneplik. A hívő családok szentestén, tehát január 7-én egyszerű ételeket fogyasztanak, hiszen akárcsak a nyugati egyházban, ez még böjtös időszaknak számít. Jellemző fogás ilyenkor a hús nélküli bableves, és a mákos guba. A családfő ilyenkor a termékenység szinbólumát, egy szép, egészséges almát annyi felé vág, ahány tagja van a családnak. Desszertként a diós-mákos mazsolás édességet fogyasztanak, amely sokban hasonlít a mi rétesünkre, vagy a balkáni konyha baklavájára. Karácsony első napján a legtöbb helyen malacot, birkát, vagy kecskét sütnek, a tálaláskor pedig almát dugnak a szájába, hogy szerencsét hozzon a háziakra.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...