Pravoszláv fogások az ünnepre

Nálunk már bőven elmúlt a karácsony, az orosz, szerb, bolgár, román otthonokba azonban csak tegnap este jött a Télapó. Lessünk be a konyhájukba és az ünnepi asztalra!

Orosz ünnepi ízek

Az ország óriási méretére való tekintettel természetesen rengeteg eltérés van tájanként, arról nem is beszélve, hogy nagyon sokan nem tagjai a pravoszla egyháznak, és egyáltalán nem ünneplik sem az ortodox, sem a nyugati keresztény karácsonyt. Oroszországban Romániában, Bulgáriában és Szerbiában a karácsonyt a Juliánusz-naptár szerint ünneplik, így a Gregorián-naptárhoz képest 13 nappal később kezdődik az ünnep. Az vallásos oroszok ilyenor kitesznek magukért - még a szerényebb háztarásokba is kerül az asztalra kaviár és lazac. A tehetősebbek magukban kanalazgatják a beluga kaviárt, és lazacból készítenek különleges főfogásokat, míg az átlagos pénztárcával bírók a hagyományos orosz palacsintát, a blinit töltik meg a gazdagság eme szinbóliumaival. Jellemző a többfajta hideg és meleg előétel, apróbb falat, hússaláta, töltött tojás, füstölt hering, és az elmaradhatatlan pirog. Legjellemzőbb a káposztával és tojással töltött verzió, de van, aki hússal, gombával, hallal, vagy zöldségekkel pakolja meg.. A káposzta másik kedvelt formája az ünnepi asztalon a savanykás káposztaleves, amellyel legfeljebb a kapros-füstölt húsos krumplileves, a szoljanka versenyezhet. A legtipikusabb karácsonyi főfogás a zsarkoja - a pici cserépedényekbe kockázott marhahús, krumpli, zöldségek és sajtot addig sütik együtt, amíg az ízek átveszik egymást, és és tunkolnivaló szaft is kerül a kis edénybe. A lukulluszi lakoma végén pedig az ősellenségről elnevezett Napóleon torta kerül az ünnepi asztalra.

A szerb karácsony fogásai

A szerb karácsony az orosznál kicsit szerényebb, itt ráadásul jellemzőbb, hogy a nyugati keresztény karácsonyt is ünneplik. A hívő családok szentestén, tehát január 7-én egyszerű ételeket fogyasztanak, hiszen akárcsak a nyugati egyházban, ez még böjtös időszaknak számít. Jellemző fogás ilyenkor a hús nélküli bableves, és a mákos guba. A családfő ilyenkor a termékenység szinbólumát, egy szép, egészséges almát annyi felé vág, ahány tagja van a családnak. Desszertként a diós-mákos mazsolás édességet fogyasztanak, amely sokban hasonlít a mi rétesünkre, vagy a balkáni konyha baklavájára. Karácsony első napján a legtöbb helyen malacot, birkát, vagy kecskét sütnek, a tálaláskor pedig almát dugnak a szájába, hogy szerencsét hozzon a háziakra.

Címlapról ajánljuk

További cikkek