Pravoszláv fogások az ünnepre

Nálunk már bőven elmúlt a karácsony, az orosz, szerb, bolgár, román otthonokba azonban csak tegnap este jött a Télapó. Lessünk be a konyhájukba és az ünnepi asztalra!

Orosz ünnepi ízek

Az ország óriási méretére való tekintettel természetesen rengeteg eltérés van tájanként, arról nem is beszélve, hogy nagyon sokan nem tagjai a pravoszla egyháznak, és egyáltalán nem ünneplik sem az ortodox, sem a nyugati keresztény karácsonyt. Oroszországban Romániában, Bulgáriában és Szerbiában a karácsonyt a Juliánusz-naptár szerint ünneplik, így a Gregorián-naptárhoz képest 13 nappal később kezdődik az ünnep. Az vallásos oroszok ilyenor kitesznek magukért - még a szerényebb háztarásokba is kerül az asztalra kaviár és lazac. A tehetősebbek magukban kanalazgatják a beluga kaviárt, és lazacból készítenek különleges főfogásokat, míg az átlagos pénztárcával bírók a hagyományos orosz palacsintát, a blinit töltik meg a gazdagság eme szinbóliumaival. Jellemző a többfajta hideg és meleg előétel, apróbb falat, hússaláta, töltött tojás, füstölt hering, és az elmaradhatatlan pirog. Legjellemzőbb a káposztával és tojással töltött verzió, de van, aki hússal, gombával, hallal, vagy zöldségekkel pakolja meg.. A káposzta másik kedvelt formája az ünnepi asztalon a savanykás káposztaleves, amellyel legfeljebb a kapros-füstölt húsos krumplileves, a szoljanka versenyezhet. A legtipikusabb karácsonyi főfogás a zsarkoja - a pici cserépedényekbe kockázott marhahús, krumpli, zöldségek és sajtot addig sütik együtt, amíg az ízek átveszik egymást, és és tunkolnivaló szaft is kerül a kis edénybe. A lukulluszi lakoma végén pedig az ősellenségről elnevezett Napóleon torta kerül az ünnepi asztalra.

A szerb karácsony fogásai

A szerb karácsony az orosznál kicsit szerényebb, itt ráadásul jellemzőbb, hogy a nyugati keresztény karácsonyt is ünneplik. A hívő családok szentestén, tehát január 7-én egyszerű ételeket fogyasztanak, hiszen akárcsak a nyugati egyházban, ez még böjtös időszaknak számít. Jellemző fogás ilyenkor a hús nélküli bableves, és a mákos guba. A családfő ilyenkor a termékenység szinbólumát, egy szép, egészséges almát annyi felé vág, ahány tagja van a családnak. Desszertként a diós-mákos mazsolás édességet fogyasztanak, amely sokban hasonlít a mi rétesünkre, vagy a balkáni konyha baklavájára. Karácsony első napján a legtöbb helyen malacot, birkát, vagy kecskét sütnek, a tálaláskor pedig almát dugnak a szájába, hogy szerencsét hozzon a háziakra.

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Kedves Dacota, Romaniaban a Karacsonyt December 24-tol December 26-ig unneplik,Januar 6-an meg Vizkeresztet unneplik.Csak hogy tudd,es ugyanez ervenyes a masik ket ortodox orszagban,Gorogorszagban es Bulgariaban.

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek