Bahlava rózsavízzel recept

Bahlava rózsavízzel
Bahlava rózsavízzel
35 perc / előkészület: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bahlava jellemzően a közel-keleti és balkáni konyhák kedvelt édessége, rétestészta alapú, melyet olajos magvakkal (pisztácia, dió, mogyoró, török mogyoró, mandula) töltenek, és különféle sziruppal ízesítenek.
Görögországi nyaralásunk alkalmával volt szerencsém megkóstolni ezt a finomságot, és annyit biztosan állíthatok, hogy ahányszor elcsábultam, minden esetben egy kicsit más íze volt, sőt még a formájuk is eltérő volt. Így tehát a bahlava elkészítésekor semmiképp sem az "eredeti" recept reprodukálása volt a célom, hiszen mindegyik egy kicsit más, hanem azt az ízt kerestem, ami nekünk a legjobban ízlett :-).

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

  • 6 db réteslap (teljes kiőrlésű, tönköly)
  • 10 dkg vaj (olvasztott)

A töltelékhez

A sziruphoz

ajánlat

Lehet készíteni dióval, pisztáciával is.
Az általam kedvelt réteslap 2x3 lapos, azt osztottam el laponként 3 egyenlő részre, így összesen 18 lapos lett a sütemény, melybe 6 laponként (tehát összesen két sor) töltelék került, így a 20x25-ös tepsibe tökéletesen beleillett, és 16 szelet lett.
Ennél a süteménynél érdemes egy kis számolással kezdeni, és a rendelkezésre álló sütőalkalmatossághoz igazítani (akár egy kis puzzle-ozással is) a réteslapok méretét.

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

baklava, keleti diós-mézes rétes
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha fagyasztott réteslappal dolgozunk, vegyük ki a hűtőből.
  2. Készítsük el a szirupot úgy, hogy a mézet keverjük össze a vízzel, adjuk hozzá a szegfűszeget és a citrom levét, majd forraljuk fel.
  3. Ha felforrt a szirup, még 4-5 percig főzzük, vegyük ki a szegfűszeget, várjunk, amíg kissé lehűl, és ekkor keverjük hozzá a rózsavizet, majd tegyük hűtőbe a keveréket.
  4. Készítsük el a tölteléket úgy, hogy a darált mandulát és mogyorót keverjük össze a cukorral és a fahéjjal, majd adjuk hozzá a mézet, és alaposan keverjük össze (száraz, darabos lesz, de nem kell hozzá több méz).
  5. Olvadt vajjal kenjük ki a tepsit vagy a hőálló tálat, tegyünk le 2 (ha kell, méretre vágott) réteslapot, kenjük meg alaposan olvadt vajjal, majd ismét 2 lapot tegyünk le, kenjük meg vajjal, ismét 2 lap, vajjal megkenve (tehát összesen 6 lap), erre kerül egyenletesen elosztva a töltelék fele, majd ismételjük 2 laponként vajjal megkenve a réteslap lerakását ismét 6 lapig, amikor leterítjük a maradék tölteléket, és lerakjuk a megmaradt 6 lapot (2 laponként vajjal megkenve).
  6. A legfelső lapot is kenjük meg vajjal, majd még sütés előtt szeljük fel a süteményt a kívánt méretre, és alakzatban (lehet háromszög, kocka, téglalap).
  7. Gyújtsuk be a sütőt (gázsütőnél 4-es fokozat), és süssük aranybarnára a süteményt.
  8. A sütőből kivett, még forró süteményt locsoljuk meg a hideg sziruppal úgy, hogy a vágott élekbe kanalazzuk egyenletesen a szirupot, várjuk meg, amíg felszívódik, majd langyosan és hidegen is tálalhatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x25 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 588
elküldve: 2
receptkönyvben: 206
elkészítve: 9/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept
hirdetés

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Chocaholic
Chococat / Chocaholic sze, 2013-09-18 00:35

Szuper ez a recept! Párom nem hitt a fülének, mikor közöltem vele, hogy baklava sül a sütőben. És sokkal egyszerűbben elkészült, mint azt gondoltam, úgyhogy máskor is simán nekiállok majd.
Köszi: Chococat

Mazsola26
Mazsola26 p, 2013-02-08 20:24

Tökéletes! Igazi kalóriabomba, annyi a diétámnak, de megérte!!! Köszönöm!!! :D

Kiruna
Kiruna p, 2013-01-04 15:21

Köszönöm a receptet! Először egy nyomdafestéket nem tűrő szó hagyta el a számat, amikor megkóstoltam..., de csak azt írom le, hogy fenomenális!!!! Egyszerűen isteni ez a recept.
Nem volt itthon se törökmogyoró, se mandula, így csak dióval készült, 2/3 rész gesztenyemézzel, mert csak kevés akácmézem volt és a végeredmény szuper lett!
Köszi még egyszer.

Mazsola26
Mazsola26 sze, 2012-12-26 15:58

Köszönet ezért a receptért, az egyik kedvencem!! Én törökmogyoró helyett diót használtam. Egyszerűen isteni! :))
Boldog új évet!

Orsova
Orsova h, 2012-07-09 12:57

Annyi hozzáfűznivalóm lenne még, hogy érdemes alá sütőpapírt tenni (én így csináltam, így garantáltan nem ragad le)! Ja és, én még forró sziruppal locsoltam meg, nemcsak az éleket, hanem a süti tetejét is.

Orsova
Orsova h, 2012-07-09 12:44

Köszönöm a receptet, osztatlan sikere volt :)
Annyit változtattam rajta hogy csak diót tettem bele (finomra vágottat, és egy kicsit darálva), és 4 réteslap volt a töltelék alatt és felett is! A szirupot pedig nem ízesítettem szegfűszeggel és rózsavízzel, mert nem mindenki szereti. Muszáj voltam a receptedet a saját ízlésünkhöz igazítani, de tényleg köszi az egyértelmű, egyszerű, de nagyszerű receptet! 2 tepsivel csináltam, és egy 20 fős társaság tesztelte, mindenki oda volt érte, szerintük sokkal jobb mint a bolti-éttermi verzió. :)

Receptműves
Receptműves / Receptműves h, 2012-07-09 16:12

Kedves Orsova,
a legjobb recept sem lehet annyira jó, mint amit a saját / család ízlésére igazítasz :-), számomra ez a legnagyobb siker, ha tudjátok variálni a receptjeimet és inkább csak bátorságot, vagy inspirációt adok az elkészítéshez.
Örülök a sikerednek, szép napot, Emi

vcsuka
pussycat / vcsuka v, 2012-05-06 06:01

Kedves Memi! Nagyon koszonom a valaszodat, en is igy gondoltam, da azert szerettem volna masnak a velemenyet is hallani. Egyebkent egyedul neked van itt a nosalty-n bahlava recepted. A tobbi recept, ami szinten bahlava neven szerepel az nem bahlava hanem retes.
Nagyon tetszenek a te receptjeid. Fiatal letedre nagyon ugyes vagy.
Jovo heten beszamolok arrol, hogy hogyan sikerult a makos bahlava.
Udvozollek, Veronika

vcsuka
pussycat / vcsuka szo, 2012-05-05 08:10

Kedves Memi! Mivel egyedul a te oldaladon talaltam baklava receptet, igy szeretnem megkerdezni, hogy mi a velemenyed arrol, hogy baklavat lehet-e kesziteni makkal? elore is koszonom,
udv. Veronika

Receptműves
Receptműves / Receptműves szo, 2012-05-05 10:48

Kedves Veronika, eddig mindig csak valamilyen olajos maggal készítettem, azoknál az volt a tapasztalatom, hogy az intenzívebb ízűekkel finomabb volt. Mákkal még nem is gondoltam rá, így a végeredményről sem tudok tapasztalatot mondani. Az biztos, hogy az összeállításnál működhet, mint alapanyag és a többi összetevőhöz illik az ízvilága... Ha esetlen tartasz az ízétől készítsd el próbából fele adaggal :-) Ha megkóstoltátok, jelezz vissza kérlek, hogy ízlett-e, érdekelne. Szép napot, Memi

Ecuko
Ecuko cs, 2012-05-03 13:05

Szia! Ilyen réteslapot (ami teljes kiőrlésű) hol lehet venni? Válaszod előre is köszönöm!

Nyuszi22
Nyuszi22 cs, 2012-02-16 20:18

Köszi:D
2 hét múlva megcsinálom mert vendégségbe megyünk és ezzel szeretnék kedveskedni:)

Nyuszi22
Nyuszi22 cs, 2012-02-16 19:45

Hello!
Azt szeretném kérdezni, hogy hőlégkeveréses sütőben is jó???Mert sajnos nincs alsó-felső sütési mód a sütőnkön!

Nasi89
Nasi89 / Nasi89 k, 2012-01-10 04:11

Na ezt nekem sem ártana elkészíteni. Egyébként éttermekben iszonyatosan drága sokkal jobban megéri elkészíteni! Mindenkinek ajánlom! Nem találkoztam még olyan török nemzetiségű emberrel aki ne szeretné! Hozzá teszem nekem is nagyon ízlik!

Mandzsi
Mandzsi p, 2011-12-16 20:06

Te jó ég, milyen gyönyörű!!!!! de bekebeleznék egy pár db-ot :)))

ha egyszer összeszedem hozzá a bátorságom, megpróbálkozom vele.....

jutkacsutka
jutkacsutka v, 2011-12-11 12:53

Szia!Ez a recept tetszik,lehet Karácsonykor elkészítem!Szerinted török mogyoró helyett dióval is készíthető?

947