Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megkapta a 700 milliós gyógyszert Zente - ezek a legfrissebb hírek az állapotáról

Kedd délelőtt megkapta a világ egyik legdrágább gyógyszerének számító kezelést a másfél éves beteg kisfiú.

Az egész ország összefogott azért, hogy összegyűljön SMA betegségben szenvedő Zentének a 700 millió forint a Zolgensma nevű génterápiás kezelésre, amit kedden reggel meg is kapott Budapesten a MRE Bethesda Gyermekkórházában. Ezt édesanyja közölte a kisfiú Facebook-oldalán, a posztban pedig azt is elárulta, hogy Zente jelenleg jól van.

A terápia részleteiről az SMA központként is működő gyermekkórházban Velkey György, a kórház főigazgatója, Gergely Anita, gyermek aneszteziológus-intenzívterápiás szakorvos, továbbá Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója beszélt a ma kora délutáni sajtótájékoztatón. Velkey György azzal kezdte beszédét, hogy megköszönte a társadalmi összefogást. A szülők már a gyűjtés folyamán megkeresték a kórházat. A gyógyszer beadásának szakmai előfeltételei vannak, miután ezen átment Zente, akkor indult el a jogi és adminisztrációs folyamat. A gyógyszer szombaton érkezett meg az országba, egy napig előkészítették a kórházban, és ma adták be a készítményt.

Gergely Anita, Zente kezelőorvosa a tájékoztatón a génterápia működéséről osztott meg részleteket. Ezt a terápiát egyszer kell bevinni vénásan és élethosszig tartó hatással számolnak, bár eddig kevés volt a klinikai tapasztalat – tette hozzá később Velkey György.

Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója kiemelte: a cég naponta 750 ezer dobozt szállít, de ez a készítmény több szempontból is különleges volt. A körülmények például nagyon extrémek voltak, hiszen -60 és -80 fok között kellett tárolni a gyógyszert. Egy héttel ezelőtt egy (az Egyesült Államokból induló) tesztút során végeztek előzetes teszteléseket.

Ha minden jól megy, akkor holnap kiengedik Zentét a kórházból. Az első hónapban hetente kell majd kontrollra járnia, a második hónapban kéthetente.

Ezeket olvastad már? 

via 

Címlapkép: Facebook

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!