Szénhidrátszegény sós karfiolrágcsa recept

Szénhidrátszegény sós karfiolrágcsa
Szénhidrátszegény sós karfiolrágcsa
33 perc / előkészület: 10 perc főzés: 8 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már régóta ki szerettem volna próbálni egy szénhidrátszegény, karfiol-alapú tésztát, aztán belefutottam ebbe a sós karfiolrágcsa receptbe, és egymásra találtunk. Elsőre persze furcsának tűnik, hogy karfiolból készüljön a tészta, de a végeredmény annyira finom lett, hogy szerintem még azok is megennék, akik egyébként húzódoznak a karfiolfogyasztástól (erről mondjuk részben a sok-sok sajt tehet). Kiváló különlegesség hétköznapokra, esti film mellé nasinak, vendégvárónak, de szerintem még a férfiaknak az esti meccs mellé is lecsúszik.

hozzávalók / 8 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
alkalom: farsang, Halloween, születésnap, buli receptek, szilveszter
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

karfiolchips, diétás sós nasi
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karfiolt megtisztítjuk, rózsákra szedjük, és egy késes aprítóban adagonként pár mp. alatt felaprítjuk - kb. dara-szerű lesz.
  2. A karfioldarát egy mikrózható edényben magas fokozaton 8-10 perc alatt félpuhára "főzzük", ha húzódozunk a mikró használatától, akkor nagyon kevés olívaolajon egy serpenyőben is puhíthatjuk, viszont akkor ott kell állni a serpenyő mellett, és folyamatosan rajta tartani a szemünket.
  3. Menet közben kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, légkeverésesre, ha van ilyen lehetőségünk.
  4. A következő lépés volt nekem a "legfurcsább" - egy muszlinkendőn/gézlapon/vékony szövésű konyharuhán maroknyi adagokban a megpuhított karfioldarát "kifacsarjuk" - meglepő módon nagyon sok víz jön ki belőle. Szükség esetén kérjük erősebb alkatú ismerőseink segítségét, mert érdemes tényleg nagyon kicsavarni.
  5. A kicsavart karfiolmasszát egy tálban összekeverjük a tojással, 6 dkg reszelt sajttal (vegyesen a cheddar+parmezán - de ez igazából ízlés kérdése - bármilyen kemény, reszelhető sajt felhasználható), borssal, aprított petrezselyemmel (itt szintén szabad a fantázia, mehet snidlinggel, kakukkfűvel, fűszerkeverékekkel, stb.). Sózni külön nem szükséges, a sajttól elég sós lesz.
  6. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a karfiolos masszát 6-7 mm vastagon egyenletesen szétterítjük, figyeljünk, hogy a szélein se legyen túl lapos, mert ott akkor könnyen megéghet.
  7. Konyhai papírtörlőt óvatosan a masszára terítve tenyerünkkel kinyomkodjuk még a maradék nedvességet.
  8. A süteményt vékony, hosszú rudakra, vagy négyzet alakban, vagy rombusz alakban derelyevágóval vagy késsel felvágjuk. (Ezt a műveletet elvégezhetjük sütés után is.)
  9. A tésztát 10 perc alatt félkészre sütjük, ekkor rászórjuk a maradék reszelt sajt(oka)t, és visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt megolvad és a tetejére pirul (~kb. 5 perc).
  10. Fűszeres paradicsomos vagy joghurtos mártogatóssal tálaljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 235
elküldve: 4
receptkönyvben: 199
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

BodonJudit

Mióta szakács: 2013.12.13.
26 recept

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

firstlady
firstlady k, 2016-06-07 15:24

Hű, ez nagyon tetszik! Egészségesen se voltam édesszájú, de most, cukrosként rettentően bosszant, hogy ha nassolni akarunk néha egy-egy falatot, csak édes, méghozzá ehetetlenül túlédesített diabetikus kekszekhez, falatkákhoz juthatunk.
Sose hittem volna, hogy a karfiol ilyen remek alapanyag, de pl. a "karfiolrizs" köret is családi kedvenc lett, azzal is ezen a weblapon ismerkedtem meg. :)

Bodon Judit dietetikus
BodonJudit / Bodon Judit dietetikus k, 2016-06-07 15:31

Érdemes kipróbálni, mert tényleg meglepően finom lett! A sajt miatt azért kalóriaszegénynek nem nevezném, de a szénhidráttal jól áll ez az étel. :)

95