Krumplis kenyér vadkovásszal recept

Krumplis kenyér vadkovásszal
Krumplis kenyér vadkovásszal
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Végre rászántam magam a krumplis-vadkovászos kenyér kipróbálására. Nem bántam meg, sőt! Rendkívül finom, kellemes ízű kenyér, napokig puha marad, ha egyáltalán marad belőle másnapra.:) Azt hiszem, ez lesz a kedvenc vadkovászosom. Ancsával, a megbízható finomlisztes kovászommal készült.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A vadkovászos kenyeret semmiképp ne tartsuk nylon zacskóban! Bugyoláljuk több réteg vászonba (ami nem öblítőillatú!), így őrzi meg legjobban az ízét, az állagát, ha nem fogy el első nap.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

vadélesztős krumplis kenyér, élesztőmentes krumplis kenyér, burgonyás kenyér vadkovásszal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kovászt elkeverjük 1 dl vízzel és 10 dkg liszttel. 5-6 órát állni hagyjuk, míg jó buborékos nem lesz.
  2. Az aktív kovászhoz adunk 2 dl vizet, a 35 dkg lisztet, 1 tk sót és az összetört főtt krumplit.
  3. Jól kidagasztjuk, majd 15 perc pihenő után ismét megdagasztjuk.
  4. Letakarva kelesztjük 3 órát, minden óra végén meghajtogatjuk, keresztbe-hosszába háromba.
  5. Az utolsó hajtogatás után kikent formába igazítjuk, és így is hagyjuk 1-1,5 órát pihenni, hogy másfélszeresére keljen. Közben a sütőt felmelegítjük 230°C-ra hőlégkeverésen.
  6. A tészta tetejét vízzel megkenjük, éles késsel vagy pengével bevágjuk, és a forró sütőbe tesszük. A hőt azonnal 200°C-ra csökkentve sütjük fél órát, majd a fedőt levéve és a hőt még 20 fokkal csökkentve kb. 20-25 percet sütjük, hogy szépen megpiruljon.
  7. A formából kivéve, vízzel megkenve, rácson hagyjuk hűlni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 150 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 5 113
elküldve: 0
receptkönyvben: 49
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-09-04 21:01

Kívánatos a kenyered. Újra felébredt bennem a végy, hogy ilyet készítsek. Meg is próbálom és küldöm a beszámolót róla. Szeretettel: Évi néni

helena26
helena26 / helena26 Wed, 2013-09-04 20:13

Gyönyörű a kenyered és csábít, hogy én is elkészítsem. Ezekután biztos megsütöm! Köszönet a receptért!!
Üdvözlettel:Helena

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-09-04 20:46

Kedves Helena!
Tudom, hogy te is foglalkozol az élesztőmentes kenyérsütéssel. Ez olyan jó! Örülök, ha nekiállsz ennek a krumplis finomságnak is. Remélem, nem csalódsz benne. Én azóta már még egyszer megsütöttem és éppolyan jó lett, mint az első. Érdemes egy kis krumplit tenni a tésztába, hétvégén megint így csinálom majd.
Üdv: Fahéj

Szeva50
Szeva / Szeva50 Wed, 2013-09-04 10:13

Nem tudom, hogy Nálad mennyire tudatos a hosszában való metszés, de nálam csak így nem reped a kenyér oldala. Végülis a kelés felfelé történik normál esetben, és így szép magas a teteje. Ugyanilyen kenyereket, péksüteményt gyártok Tang zhonggal. Üdv: Éva

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-09-04 18:48

Kedves Éva!
Emlékszem a tang zhongos kenyeredre, mert rácsodálkoztam, mikor feltetted. Persze azonnal keresgélni kezdtem a neten, és nagyon érdekes, kíváncsivá tett. Ami ugye azt jelenti, hogy mindenképpen ki fogom próbálni. Olyan fantasztikus, hogy miket ki nem találtak az emberek az idők folyamán, és milyen sokszínű még ennek az egyszerű ételnek számító kenyérnek az elkészítése is világszerte. Legszívesebben végigkóstolnám -saját sütésemben- a világ összes kenyerét. :)
A kenyeret hol így, hol úgy metszem be, ami épp eszembe jut. Ha kissé lágy a tésztája, akkor jön az egy hosszú metszés hosszában, mert még azt az egyet is épp elég bravúros dolog odaprodukálni. :))
Üdv: Fahéj

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2013-09-04 06:54

Kedves Fahéj!
Már régen készülök a vadkovászos krumplis- kenyér sütésére, de vártam hátha valaki úttörő lesz. Te megtetted és gyönyörű a kenyered. Most már én is belevágok. Köszönöm, hogy megosztottad velünk. Szeretettel üdvözöllek: Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-09-04 18:38

Kedves Piroska!
Csak nyugodtan vágj bele, biztos a siker, hiszen te is tapasztalt kenyérsütő vagy. Én már annyira természetesnek érzem a kenyérsütést, hogy hiányérzetem van, és méltatlankodom, ha nincs időm sütni. Annyival finomabb!
Puszillak: Fahéj

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-09-04 00:48

Kép is, kenyér is SZUPER JÓ Fahéjjjka! Gyönyörűen megnyílt/emelkedett a teteje, ahol bevágtad! Csak vigyorgok :))) úgy örülök, hogy vadkovászozol Te is, mert így többen hirdetjük a "vadkovászos igét"!
A krumpli tényleg nagyon puhít, meg a tejsavó is; azzal sütöttem zsemléket hétvégén. Végtelen a variáció. Kellemes hetet, puszi, Tormi :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-09-04 18:33

Tejsavó? Az ugyanaz, mint az író? Mert akkor én isénisénis veszek azonnal ...holnap ...ha lesz időm, és már sütök is vele. Mert ha Torma mondja, akkor az úgy van! :)
Ezer puszi: F:)

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-09-05 01:29

Jaj, de cuki vagy :))) majdnem mindig van tejsavóm, mert én gyártom a friss túrót/sajtot magamnak ( kár, hogy itt nincsen házi tej), elég rendszeresen. Ma is osszedobok egyet; tejet épphogy felforralni, kis citrom, vagy ecet bele, várni, leszűrni, csepegtetni. 5 perc kis macera és 2 liter tejből van 30 deka friss túróm, ha épphogy leszűröm a savót, ha tovább csepegtetem/préselem, ízesítem fokival, lila hagymával, köménymaggal ( esetleg chilivel ;), akkor friss sajtom van....receptem itt a NS-in. Alacsony zsírtartalmú, egészséges és szuper finom, főleg vadkovis kenyérrel :))) A tejsavót zegyébként lehet savanykás levesekhez is használni....nem tudom, hogy ugyanaz, mint az író, de valószínű ...képzeld milyen puhinca lehet a krumplis kenyér savóval!!! Próbáld ki! A kefir is nagyon puhít, lágyít....IMÁDOM ezt a végtelen variációt az ízekben és textúrában, ami a vadkovaszosoknál előjön :))) A tönkölylisztet is próbáld ki egyszer, mert fenomenális!!! Évi néni kedvence! Lehet álmodozni, aztán sütni a hétvégén :))) puszillak, T:)

470