Kacsamáj terrin recept

Kalória?
Kacsamáj terrin
Kacsamáj terrin
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a májat. Bármilyen formában. Ha májról van szó, kizárt, hogy ne én készítsem. A feleségem örömmel vette segítségem, a barátoknak tartott, 10 fős karácsonyi vacsorára készülve. Hideg előételként tálaltuk, langyos, házi készítésű briós kíséretében.

hozzávalók / 12 adag

  • 1400 g kacsamáj (2 db 700 g-os)
  • 150 ml édes spanyol sherry
  • 50 ml konyak (Armagnac, francia borpárlat a legjobb hozzá)
  • szerecsendió ízlés szerint (frissen őrölt)
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

ajánlat

receptjellemzők

konyha: francia
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
konyhatechnológia: hidegkonyha
alkalom: karácsonyi receptek, karácsonyi hidegtálak
nehézség: nehéz
kategória: sós krémek
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

receptkategóriák

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű májat a hártyáktól megtisztítjuk, majd vízszintesen kb. 1,5-2 cm vastagságú szeletekre vágjuk. Az így jól látszó idegeket és ereket egy vékony, éles eszköz segítségével eltávolítjuk. (Idegtépő, szöszmötölős munka, de szükséges.)
  2. Terrin edénybe helyezünk egy réteg májat, sózzuk és borsozzuk, szerecsendiót reszelünk rá, majd meglocsoljuk sherryvel és konyakkal. Következik a második réteg, s ugyanígy járunk el, míg a májszeletek el nem fogynak. Fóliával lefedjük, majd öt és fél órán át hűtőben tartjuk.
  3. A sütőt 160 ºC-ra előmelegítjük (légkeverésen), a terrin edényt egy magasabb falú tepsire helyezzük, melybe annyi vizet töltünk, hogy pont a cserépedény feléig érjen. 20 percre a sütőbe tesszük. Utána, házilag gyártott, az edény tetejére éppen passzoló méretű, fóliába csomagolt műanyag, vagy falapot teszünk, erre pedig súlyokat helyezünk. (Részünkről két 150 grammos konzervvel préseltük a májat.)
  4. Így hagyjuk kihűlni, majd a súlyokat levéve, legalább egy napig hűtőben tartjuk. Utána fogyaszthatjuk. (Készült, egy-két helyen eltérve, a Szakácsok könyve útmutatásai alapján.)

statisztika

beküldve:
nézettség: 34 086
elküldve: 3
receptkönyben: 111
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Walter

Mióta szakács: 2008.03.14.
17 recept

Hozzászólások (7)

HZ1012
HZ1012 h, 2010-06-28 06:09

Loncsi! Bár nem engem kérdeztél és talán már fel is adtad, hogy valaki válaszol: Szerintem a sherryt itt M.o.-on leginkáb valamilyen középkategóriás száraz tokaji borral szokás helyettesíteni. De ha van a közeledben mondjuk egy T. gazdaságos hipermarket, ott egész biztos találsz sherryt is. Természetesen az armagnac helyett a cognac is megteszi, ha az van kéznél. :o)
Én a receptből hiányolom a megfelelő mennyiségű zsiradékot (ezt lehet akár úgy is, hogy a formát szalonnával béleli ki az ember fia/lánya). A kacsamáj akármilyen hízott is, akkor is más állaga lesz a végén mint a valódi hízott libamájnak. Kicsit tömörebb és keményebb lesz a végeredmény, nem az a szinte krémszerűen kenhető mint a hízott libamájjal. Na jó, a szarvasgombához nem ragaszkodom. :o)

loncsi
loncsi v, 2010-02-28 23:24

Kedves Walter!

Mivel váltható ki az sherry, mert az armagnac, azt gondolom, konyakkal! Ugyanis az armagnac is konyak, csak még lehet, hogy nem tud róla?:()

Azért még szeretlek!!!!

Üdv loncsi:()

Macaroon
Bloemcake / Macaroon h, 2008-12-22 15:38

Walti:o) Ha ez volt az előétel mennyibe volt az egész baráti vacsora? Csak irígykedem azért kérdem:-)))

walti
Bloemcake / walti cs, 2008-06-05 14:17

Mert 15 éve nyáron, Áfiumos "citromos" csirkemájas pizzán éltünk, pedig nem is tartottak citromot a konyhán.......

Mukifia
Mukifia / Mukifia sze, 2008-06-04 14:52

Walti, amikor anno kollégisták voltunk miért nem leptél meg minket ilyen kacsamáj terrinnel?

200