Hagymás-tejfölös sült csülök római tálban recept

1 adag
398
kcal
Hagymás-tejfölös sült csülök római tálban
Hagymás-tejfölös sült csülök római tálban
receptkönyvben hozzászólások (83)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Férjem imádja a csülköt! Minden formáját. Nagy kedvence volt évekig a csülök pékné módra (bár el tudnám készíteni, de az még sosem sikerült), amíg meg nem kóstolta ezt. Azóta ez áll a piedesztálon.
Vendégeknek is szívesen készítem, mert egyszerűen nem lehet vele kudarcot vallani, mindenki rajong érte. Próbáljátok ki, érdemes! Akár nem római tálban is készíthető. Jó étvágyat!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Valamilyen saláta mindenképpen kívánatos hozzá, szerintem az alap, ecetes uborka sali a nyerő, de ez ízlés dolga.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
konyhatechnológia: római tál receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejfölös-hagymás csülök, csülök tejföllel és hagymával, tejföllel és hagymával sült csülök
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A római tálat jó fél órára hideg vízbe tesszük, alaposan beáztatjuk (a tetejét is!).
  2. A burgonyát megtisztítjuk és nyersen karikákra vágjuk.
  3. Megsózzuk, borsozzuk, jól összeforgatjuk, majd a lecsepegtetett (NEM eltörölt!) cseréptálba szórjuk.
  4. A gondosan megtisztított csülköket (FIGYELEM! Én előző nap meg szoktam főzni a csülköt kuktában. Ez nem kötelező, anélkül is szépen megpuhul, csak mi úgy szeretjük, ha - ahogy Anyósom szokta mondani - "szétesik a finomságtól".) a csont mentén felvágjuk, a félbevágott fokhagymagerezdekkel megtűzdeljük, majd ráfektetjük a burgonyákra.
  5. Betakarjuk a vékony karikákra vágott vöröshagymával.
  6. Rálocsoljuk a sóval és borssal ízesített tejfölt.
  7. Rátesszük a szintén beáztatott tetejét a tálra, majd hideg sütőbe tesszük.
  8. Alsó-felső sütést használunk, légkeverésest nem szabad, mert megrepedhet a tál! Először 100°C-ra tekerjük fel (gázsütő legkisebb fokozat), azon negyed órán át sül, majd feljebb nyomjuk 150°C-ra (gázsütő 2-es fokozat), ezen a hőfokon is negyed órát időzik a kicsike, végül 200°C-on (gázsütő 6-os állás) sütjük ezt a finomságot, még kb. 2,5 - 3 órán át (attól függően, meg lett-e főzve előzőleg a csülök).
  9. Ezután a tál tetejét levéve (ha szükséges), még piros-ropogósra sütjük a csülök bőrét - ha kilátszik a rengeteg tejföl, hagyma alól.

statisztika

beküldve:
nézettség: 127 022
elküldve: 26
receptkönyben: 2 571
elkészítve: 27/76
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

Hozzászólások (83)

baksanejudit
baksanejuditk, 2013-02-26 18:09

Sajna nekem is az a bajom a cserépedényben készített ételeimmel. hogy mindig egy csomó lé marad alatta. Lehet , hogy valamit nem jól csinálok ezért aztán inkább mellőzöm a cseréptálamat.

i_3_14
i_3_14szo, 2014-04-19 09:52

Szórj pár evőkanál rizst a tál aljára , nálam mindig bevált , felszívja a nedvességet és az ízeket is.

Kafumester
Kafumesterv, 2013-01-13 11:21

Nagyon Jó a recept!! Ma fogom megcsinálni!! Jelzem hogy sikerült!!! Nagyon várom már!!!

everytimez
everytimezk, 2012-09-11 12:50

Hosszú csülökrecept nézegetések után esett erre a választásom. A korábbi hozzászólókkal ellentétben az enyém nem sikerült, nem olyan lett, amilyet vártam. Sima csülköt használtam, fűszeres vízben főztem 2 órán át, utána cserépedényben sült 2 és fél órán keresztül, az utolsó fél órában fedő nélkül. A csülök ízetlen maradt,pedig nem spóroltam a fűszereken, inkább főtt maradt, mint sült. A krumpli is főtt krumpli lett. Az edény alján is nagyon sok víz maradt . :-((((

Szilviaa
Szilviaasze, 2012-06-13 09:59

Szia!
Hétvégén szeretném megcsinálni ezt a finomságot.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha megfőzöm előtte a csülköt, akkor is a sütőben még kell neki az a 2 és fél, 3 óra?
Köszi!

zabola
zabolav, 2012-03-11 12:36

Savanyúkáposztás-gombás-babos variácóval javaslom az ínyenceknek! Csúcs!

myldy
myldyszo, 2012-03-03 23:14

Ez A CSÜLÖK a kis családunkban amióta kipróbáltam! Köszönöm a receptet!

NoSalty
NoSaltyp, 2012-02-24 06:49

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.02.23. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

ildima
ildimacs, 2012-02-23 08:16

Nagyon tökéletes a recept! Én úgy csináltam, hogy mivel novemberben mindig kocsonyát főzök és a hús nem igazán szokott elfogyni ezért a csülköt kiemelem és lefagyasztom. Utána amikor gondolok egy nagyot kiveszem a mélyhűtőről és elkészítem ezt a csodát belőle:) Köszönöm a receptet!

Szabó Antalné
Szabó Antalnécs, 2012-02-23 18:22

Szeretném megkérdezni,hogy ha előtte megfőzzük a csülköt nem veszit e az ízvilágából.Azt írta valaki,hogy előtte megfőzi kuktában.Utána teszi a római tálba.De szerintem akkor már veszit az ízéből,mert ugyebár már egyszer megfőtt.
Mi a véleményed?köszi:Holdmaci

miskabacsi
miskabacsiszo, 2011-10-22 17:43

megcsinaltam mitmongyak fantasztikus csak a vegere reszeltem ra olasz sajtot felseges csemege koszonom

jucus60
jucus60sze, 2011-07-20 17:49

Ma ez volt a vacsink sima csülökkel, nagyon ízlett nekünk, a férjem is azt mondta: Ilyet máskor is csinálhatsz, mert nagyon finom! :) Legközelebb kipróbálom enyhén füstölttel is.

Nagyon köszönöm a receptet. Hétvégén a nem-lehet-abbahagyni-csirke következik. :)

Üdv: Jucus

meszti
mesztik, 2011-04-05 19:49

Kedves Zit!

Hétvégén el fogom készíteni. Már alig várom :)
Kérdésem az lenne, hogy ha kukta nélkül, kb. 2 órát főzöm, akkor is utána 2,5-3 órát kell sütni?
Te teljesen puhára szoktad főzni? Tejfölbe kb. mennyi só kell?
Ne haragudj, hogy ennyit kérdezek, de még kezdő szakács vagyok és szeretném, ha nagyon jól sikerülne :)

Majorné Vera
Majorné Verah, 2011-04-04 12:50

A hétvégén elkészítettem. Nagyon finom lett. Mindenkinek ízlett és hamar el is fogyott!

TRózsa
TRózsacs, 2011-03-31 11:44

Kedves Zit!
Hétvégére szeretném elkészíteni ezt az ételt. Mivel a vendégeim nem szeretik a füstölt ízt, szerinted ugyanolyan finom lenne ha nem füstölt csülköt főznék. Nem tudom, hogy Te milyenből készítetted.
Válaszodat előre is köszönöm.
Rózsa

Zit
Zitcs, 2011-03-31 17:08

Kedves Rózsa, én nem füstölt csülökből szoktam főzni, abból csak nagyon ritkán. Én is a natúr, nyers csülköt használom. :-)

zimandi
zimandih, 2011-03-21 17:55

Sziasztok! Nem tudtam, mit főzzek holnap, ezért keresgéltem és rátaláltam erre a receptre. Nagyon guszta és biztos fincsi is, holnap én is kipróbálom! :-) A saját receptjeim alapján pedig azt a tanácsot tudom mondani nektek, hogy a füstölt(saját) csülköt NE sózzátok, a boltit pedig csak nagyon enyhén. A cserépedénybe nem kell + zsiradék, bőven elég, ami kisül a csülökből. Esetleg egy kis vizet öntsetek alá(segíti a puhulást). És még valami. Én mindig hőlégkeveréses sütőbe sütök, csak arra kell nagyon vigyázni, hogy teljesen hideg sütőbe kell betenni. Remélem én is tudtam kicsit segíteni, és nagyon köszönöm ezt a remek receptet. Ha elkészül, mindenképp megírom a sikerét! :-)

sz.ági
sz.ágip, 2011-02-11 15:45

Kedves Zit!

Ma vendégeimnek ezzel a csülkös finomsággal és a cukrász krémessel kedveskedtem.Hááát...........Mindenkinek nagyon-nagyon ízlett!Köszönöm.Ági

Zit
Zitp, 2011-02-11 22:48

Drága Ági, nem is hiszed, milyen boldoggá tesz, hogy Neked is jól bevált ez a receptem, meg a krémes is. Hiszen anno épp ezért pakolásztam őket, hogy másoknak is örömet, sikerélményt szerezhessek velük. Köszönöm!!

Zit
Zith, 2011-02-07 10:00

Ó, de aranyos vagy, Manacika!!! Nagyon szépen köszönöm! :-))))) Remélem, ez is be fog jönni Neked.

Manacika
Manacikak, 2011-02-08 20:29

Nincs mit!
Remélem neked is sikerül majd összehozni :)
Előre is jó étvágyat hozzá!

Zit
Zitszo, 2011-01-08 16:54

Mindenki sikerének őszintén örülök! :-) Boldog Új Évet!

kati58
kati58h, 2010-12-27 16:21

Nagyon köszönöm a receptet!
Tíz ujj nyalogató finomság. Én is megfőztem előző nap sós, borsos, köménymaggal és babérlevéllel ízesített vízben. Kicsontozva fektettem a krumplira, és a tejfölbe kevertem bele a lereszelt fokhagymát.

kati.hu
kati.hucs, 2010-11-25 08:55

Megcsináltam, C S O D Á L A T O S !!!!!!!!
NAGYON SZERETEK (TUDOK?) IS FŐZNI, EZ AZ ÉTEL VALAMI ELKÉPESZTŐEN FINOM. FAKANÁLISTENNŐ AKI KITALÁLTA, KÖSZÖNÖM SZÉPEN! ÉS PERSZE EGY DRÁGA LÉLEK, HOGY KÖZZÉ TETTE.
Én ugyan szükségből picit módosítottam rajta. A csülköt 1 éjszaka beáztatva+3órát főztem, majd feldaraboltam és csak a húsos részét tettem bele. Le volt kenve 450g tejföllel mikor észrevettem, hogy az összes hagymát (4 fej) kifelejtettem. Így én összekavartam az egészet a tejföllel a végén pedig egy fél nagyot ráraktam a tetejére. 1 egész csomag tárkonyt is beleszórtam.

MESÉS!!!!!!!

Zit
Zitcs, 2010-11-25 10:06

De aranyos vagy, Kati, olyan jó érzés, ha valaki így lelkesedik. :-) Hogy ki találta ki, arról fogalmam sincs, én anno "római tál receptek" szöveget ütöttem be a keresőbe a neten, mikor az edényt megkaptam, valahogy így bukkantam rá erre a receptre évekkel ez előtt. Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik, nálunk is nagy sláger. És mindig nagyon feldob, ahogy olvasom, milyen kreatívok vagytok! Hiába, nem létezik elrontott étel, csak merész, izgalmas és annál finomabb újdonságok! Erről Dacota tudna bőven mesélni... :-)

Pinkmage
Pinkmagecs, 2010-10-14 13:35

Kedves Zit! A hétvégén szeretném elkészíteni ezt a nagyon jól hangzó receptet, viszont lenne 1-2 kérdésem:
1. Amikor előfőzöd a csülköt, mit szoktál a lébe rakni?
2. Sima jénai is megteszi a sütésnél, mert sajnos kezdő háziasszony lévén még nincs cserépedényem?!
3. Gyorsan átnéztem a receptet :-) (hátha akad még kérdésem), mivel kuktám sincs, sima fazékba körülbelül mennyi idő mire "szétesik a finomságtól" ;-) a hús?!
Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Gabi (Pinkmage)

Zit
Zitp, 2010-10-15 11:48

Szia Gabi!

Remélem, még időben válaszolok. :-)
1.) 2-3 gerezd fokhagymát, 1-2 babérlevelet, borsot, kb. 1 ek. sót.
2.) Szerintem simán jó lesz az is, ha bírja a sütőt.
3.) Fazékban jóval lassabb, én 3 óra hosszára tippelek, de tényleg csak tippelni tudok.

Sok sikert a nagy műhöz! :-)
Zit

Pinkmage
Pinkmagev, 2010-10-17 18:23

Kedves Zit! Először is köszönöm a segítséged!!! Ma elkészítettem a remekművet, isteni finom lett (sikere volt), gratulálok a recepthez;-) KÖSZÖNÖM!!! Gabi (Pinkmage)

Zit
Zith, 2010-10-18 09:15

Kedves Gabi! Örülök, hogy segíthettem és gratulálok a sikeredhez! Szívesen. :-)

Zit
Zitsze, 2010-09-15 19:27

De jó, úgy örülök a sikereiteknek! :-)))

Bia
Biasze, 2010-09-15 18:39

Nagyon finom lett,mindenki csak szuszogott tőle.Köszi.Üdv:Bogi

Bia
Biak, 2010-09-14 17:30

Szia Zit!Már a sütőben van ez a csülök.Barátok jönnek,focimeccs lesz:( sebaj!A csülök biztos fincsi lesz.Üdv:Bogi o)

kridosi
kridosiszo, 2010-09-04 18:47

Máskor is el fogom készíteni, nagyon fincsi volt. Még egyszer köszönöm Zit. üdv:Tünde

kridosi
kridosip, 2010-09-03 14:16

Szia Zit!

ha minden igaz most hétvégén ez lesz az ebéd. A leírás profi a kép pedig magáért beszél. A légkeveréses tájékoztatásért pedig kifejezetten hála. A reakciót majd leírom.üdv: Tünde

Zit
Zitp, 2010-09-03 21:49

Szia Tünde! Ez izgi, remélem, jól fog sikerülni. :-) Örülök, h segíthettem és várom majd a beszámolódat!

Zit
Zitp, 2010-09-03 21:48

Szia Tünde! Örülök, ha segíthettem. Izgulok, hogy hogy fog sikerülni! Várom a beszámolót! :-))

Bia
Biak, 2010-06-15 09:53

Szia Zit!Ez lesz a következő csülkös balhé!Szuper!Köszi.Üdv:Bogi

Zit
Zitk, 2010-06-15 16:39

Hajrá Bogi! :) Nem fogsz csalódni benne, az tuti!

Zsani81
Zsani81szo, 2010-06-12 17:36

Szia, nagyon jól néz ki a csülök, mi is megkíséreljük csinálni.. Kérdésem az lenne, hogy a sütés során zsíradékot nem írtál a Patakyba, nem használtál, csak főtt csülök-krumpli-tejföl?

Zit
Zitk, 2010-06-15 08:20

Így van, nincs szükség külön zsíradékra. Igaz, az én tálam belül mázas, úh nem ragad le benne semmi. Ám ha Neked natúr a tálad belseje, akkor elképzelhető, hogy nem árt egy kis zsírral átkenni.

Oliver "Cook"
Oliver "Cook"sze, 2010-06-09 21:44

Köszi a receptet! Én nagyon szeretek római tálban sütni, (ami azt illeti, pont ma készítettem el benne egy rakottkrumplit) és legközelebb ezt a receptet fogom megkísérelni, az tuti :-) Nagyon gusztán néz ki! Külön köszönet a tanácsért, hogy ne használjam a légkevergetős módot - ezt eddig még sehol sem hallottam, könnyen lehet, hogy meghosszabbítottad az edényem életét!

Legfrissebb cikkek

20+1 rémisztő, de finom étel Halloweenre
20+1 rémisztő, de finom étel Halloweenre
Nemcsak a kreatív ételművészek, hanem már te is készíthetsz szellemes ötletekből gyúrt ételeket Halloweenre. Rémisztőek, de állítólag annál finomabbak. Mutatjuk a legjobbakat!
Harmadszor is Együnk Egymásért!
Harmadszor is Együnk Egymásért!
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület idén októberben harmadjára szervezi meg Adománygyűjtő Akcióját az Élelmezési Világnap kapcsán. Még ezen a héten várják az adományokat! (x)
Ez történik, ha fémet raksz a mikróba
Ez történik, ha fémet raksz a mikróba
Gyerekként az ember minden olyat kipróbálna, amit a szülők szigorúan megtiltanak. Ilyen például egy villa berakása a mikróba. De vajon mi történik, ha tényleg berakjuk?
398