r
Nosalty Logó

Élesztőspórolós kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Aron Benjamin Hajos
Élesztőspórolós kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta készítése

Kenyér készítése

Összesen 1098 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta készítése

Kenyér készítése

Összesen 4395 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta készítése

Kenyér készítése

Összesen 234 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1714.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    98 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    321 mg
  • Nátrium
    1175 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    220.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    183.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    104 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 1098 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    119.9 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6859.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    392 mg
  • Kálcium
    195 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    263 mg
  • Foszfor
    1283 mg
  • Nátrium
    4700 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    882.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    733.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    416 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    208 micro
Összesen 4395 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    363.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    249 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 234 kcal

Hozzávalók

Öregtészta készítése

Kenyér készítése

Elkészítés

Öregtészta készítése

  1. A 3 deci langyos vizünket egy tálba öntjük, a tetejére szórjuk az élesztőt, 5 percig állni hagyjuk.
  2. Az élesztős vizünket elkeverjük, beleszórjuk az 50 dekagramm lisztet, összegyúrjuk (nem kell nagyon alaposan, elég futólag).
  3. Lefedjük egy tiszta konyharuhával, és a pulton hagyjuk egy éjszakán át. Ha másnap reggelre felfutott, buborékos, száraz tetejű és enyhén alkoholos illatú, jól csináltuk. Fedeles dobozban a hűtőben egy hétig eláll.

Kenyér készítése

  1. Az 50 dekagramm lisztet összekeverjük a 3 deci vízzel egy tálban, celofánnal letakarjuk, egy órán át hagyjuk (autolizáljuk; a lisztünk hidratálódik, ezáltal jelentősen csökken a dagasztási időnk, szebb színű, ízesebb és illatosabb lesz a kenyerünk).
  2. A pihentetett lisztes-vizes egyvelegünk tetejére szórjuk a sót, hozzáadjuk az öregtésztánk, és összedolgozzuk. A végén beledolgozzuk a 2 evőkanál olajat is.
  3. Celofánnal vagy vastag konyharuhával lefedve 45 percig hagyjuk a pulton kelni.
  4. Kiolajozunk, sütőpapírral bélelünk, majd megint kiolajozunk egy nagy tepsit. A tésztánkat lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, kenyér alakúra formázzuk, a kész cipónkat a deszkán elhúzzuk magunk felé, majd 90 fokot fordítjuk, újra elhúzzuk, és ezt megcsináljuk mind a négyszer. Ezzel alakítjuk ki a "felületi feszültséget", így nem fog szétcsúszni a kenyerünk. A megformázott tésztát a tepsibe tesszük, celofánnal vagy vastag konyharuhával lefedjük, duplájára kelesztjük. Kelés közben előmelegítjük a sütőt 220 fokra, alul-felül sütésre.
  5. Az előmelegített sütőnk aljába borítunk egy bögre hideg vizet (párásítjuk a sütőt), gyorsan visszacsukjuk az ajtót, és amíg rendesen átjárja a gőz, bemetsszük a kenyerünket (elég fél centi mélyen, jó éles késsel, kereszt alakban). Ha kész, betesszük a cipónkat a párás sütőbe, és 40-45 percig sütjük, amíg megkopogtatva kongó hangot nem ad. Rácson hűtsük ki, akkor nem vizesedik be az alja.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 1230
  • Feltöltés dátuma: 2020. szeptember 28.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Aron Benjamin Hajos 1 recept

A tavaszi lockdown alatt kísérleteztem ki több recept kipróbálása után, a legjobban használható részek és gyakorlati praktikák kombinálásával.

Hozzávalók

Öregtészta készítése

Kenyér készítése

Címlapról ajánljuk

További cikkek