Citromfűszörp Marcsisef konyhájából recept

Citromfűszörp Marcsisef konyhájából
Citromfűszörp Marcsisef konyhájából
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kertemben a sok eső hatására burjánzik a citromfű. Szörpöt készítettem belőle, tartósítószer nélkül. Gyorsan fogy, de hűtőben 1-2 hétig is eláll.

hozzávalók / 10 adag

  • 20 ágnyi citromfű
  • ½ l víz
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 db közepes fahéjrúd
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 2 db citrom

ajánlat

Hűtve, szódával vagy ásványvízzel kínálhatjuk. Egészségünkre!

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: ital
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tartósítószermentes citromfűszörp, fahéjas citromfűszörp, citromos citromfűszörp
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kis fazékba tegyük bele a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, öntsünk rá ½ liter vizet, és főzzük sűrű sziruppá.
  2. A citromfű ágakat alaposan mossuk meg, csöpögtessük le, tegyük a kihűlt szirupba, és hagyjuk állni  3-4 órát, közben többször kavarjuk meg. 
  3. Szűrjük le, és facsarjuk bele a citromok levét, majd keverjük át.
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 6 792
elküldve: 5
receptkönyben: 195
elkészítve: 12/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsisef

Mióta szakács: 2011.07.23.
215 recept

Hozzászólások (16)

Lucám
Lucámv, 2014-07-06 16:30

Ez valami zseniális. Cukor hiányában, ami már többé nem része a háztartásunknak, mézzel készítettem. Azt hiszem, kell kunyerálnom még a szomszédból citromfüvet... ;-)

balintmonika
balintmonikasze, 2013-07-03 07:32

Van annak vagy három hete is,hogy először elkészítettem a szörpöt.Kerestem valami olcsó receptet amiből szörpöt varázsolhatok,nem kerül sokba és főként nincs tele E jelű mérgekkel.Megvolt az első adag,de nagyon gyorsan elfogyott.Másnap készítettem még egyet,az is eltűnt estére.És ez így megy azóta is.Gyorsan elkészül,nagyon finom.Ja,a citromfüvemet szaporítanom kell!

Marcsisef
Marcsisefsze, 2013-07-03 19:14

Nagyon örülök, hogy ízlett. Növeld a citromfű ültetvényed, hogy jövő nyáron ne kelljen nélkülöznöd ezt a finom hűsítőt.

gyorgymiklosne
gyorgymiklosnesze, 2013-06-12 00:27

Kissé kételkedem, hogy a kihűlt szirupba tett citromfű vajon tényleg ad valami ízt a szörphöz? Szerintem ez így kevés!

Hencsa
Hencsah, 2013-06-10 21:37

Köszönöm a gyors választ!Elkészült, a tanácsod szerint jártam el, igazán nagyon finom lett! Jéghidegen az igazi!Köszönet érte!

NeroRosa
NeroRosav, 2013-06-09 12:13

Köszönöm a receptet, hamarosan ki is próbálom! Párom pont egyik nap kért számon, hogy ugyan mire is a jó a citromfű a kertben... Hát szörpnek! :) Köszönöm még egyszer!

Hencsa
Hencsaszo, 2013-06-08 18:51

Tetszik a recept, ki fogom próbálni.Ha szeretném, hogy egy kicsit tovább elálljon, milyen tartósítási módszert javasolnál? Próbálom elkerülni a mindenféle hozzáadott "szert", működne vajon úgy, hogy a pihi után forralom,majd dunsztolom? Várom válaszod, köszi!

Marcsisef
Marcsisefv, 2013-06-09 14:56

Ne tartósítsd, ez így finom ahogy van. Minden további hőkezelés és tartósítószer csak rontana rajta!!

bakfitty
bakfittyszo, 2013-06-08 15:36

Nekem is sok a citromfüvem, úgyhogy én is mentettem! Köszi a receptet! Ki fogom próbálni úgy is, hogy felét felaprítom, hátha az íze intenzívebb lesz. De először így csinálom, hogy össze tudjam hasonlítani. :-))

Legfrissebb cikkek

Lássuk a pulykát!
Lássuk a pulykát!
Már túl vagyok egy pulykasütésen, de karácsonyra újra nekiveselkedem, bár nálunk eddig nem szerepelt pulyka az ünnepi menüben.