Szüreti étkek

Készülődés a szüretre egyszerű ételekkel, érdekes szokásokkal.

Szeptemberben már lassacskán elkezdődik a készülődés a szüreti szezonra, és talán az időjárás is megkegyelmez nekünk, hogy végre élvezni tudjuk ezt a munkával egybekötött szórakozást. Sok szokást ismerünk, amely kapcsolódik a szürethez, de vannak olyanok is, amelyek – legalábbis számomra – egészen újak.

Nagyrészt a szüret közbeni és utáni étkezések érdekeltek, és jópofa, praktikus dolgokra akadtam. Na persze munka közben mindenkinél lecsúszik egy két kupica pálinka, egy-egy pohár a tavalyi borból, de persze csak hogy melegen tartson. Ehhez nem is kell szünetet tartani, a gazda körbejár a butykossal, és pár másodpercre vonja csak el a munkától a szüretelőt.

Na de enni is kell, hiszen kemény fizikai munkát végez mindenki. Erre jó példa ez a gyönyörű szüreti kalács, amelyet egy jó ismerősömtől kaptam Kecel környékéről, és még időben megosztom veletek, hogy a szüretre elkészíthessétek. Meglepően praktikus étel, és ami még meglepőbb, hogy édesen is készíthető, és szokták is készíteni, de az nekem egy kicsit bizarr. Lehet, hogy érdemes megpróbálni. Szóval a lényeg az hogy, kis zsírral készítünk egy kelt tésztát. Gyönyörűen működő élesztőm is volt, szépen megkelt a kalács. Aztán jön a csavar, szó szerint. Kis zsírral (emlékeztek, a paprika zsírban oldódó fűszer) elkeverjük a paprikát, megkenjük vele a kalácsot, majd feltekerjük, és így sütjük meg. Ha édesen készítenénk, akkor cukrot is raknánk a paprikához, de ezt...khm...hát szóval, ízlés szerint. Könnyen szállítható, isteni finom és tökéletesen megy a jóféle kolbászhoz. Egy szőlőtőke árnyékában az őszi napsütésben, konyharuhán eszegetve nagyon idilli és autentikus elemózsia.

Szintén ismerős lehet a kemencés csülök, hiszen azt reggel beteszik a forró kemencébe némi zöldséggel, szőlővel, kis musttal vagy borral, és ha lemegy a nap és a kemence sem forró már, omlós, szaftos húst vacsorázhatnak a munkások. De vajon a musttal párolt sertéskaraj vagy kacsacomb ismerős-e? A must helyett bort használni frissebb, édeskés ízt adhat a húsnak, muszáj ezt is kipróbálnom. És a szőlősaláta a Balaton környékéről? Érdekes desszert vagy uzsonnának való, szintén felkeltette a kíváncsiságomat. Olvastam egy hideg őszi zöldséglevesről is, amelyben előre főtt zöldségek vannak egy kefires-tejfölös-kovászos-uborkaleves vizes lében. Ez is fogyasztható napközben a szőlőben, elég csak felhörpinteni, és máris tele leszünk energiával. Remélem, nem csak engem ragadott el a szüreti hév, és ha más nem, a kalács a ti érdeklődéseteket is felcsigázta. Szüretre fel, ünnepeljünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek