5 hiba, amit lehet, hogy te is elkövetsz szelektív hulladékgyűjtésnél

Minden jó szándékú tenni akarás ellenére is sokan vannak, akik rosszul válogatnak hulladékot. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. Soha nem késő változtatni.

1. A háztartási szemét nem szelektív hulladék

A legtöbb társasházban gyakori hiba, hogy koszos zsebkendőkkel és ételmaradékos alufóliákkal vagy műanyag edényekkel nézünk farkasszemet, ha kinyitjuk a ház szelektív kukáit. A szelektív tárolókba csak tiszta papír, műanyag és fém kerülhet, semmi más. Ha bizonytalanok vagyunk, a kukákon számos ábrát találunk, ami segíthet.

2. Moss el mindent

A szelektív hulladékgyűjtőkbe csak zsír- és szennyeződésmentes hulladékot tegyünk. Ne spórolj az idővel és energiával, alaposan mosogass el mindent. Hidd el, még az elfogyasztott víz és mosogatószer is kevésbé káros, mint a környezetben hasznosítatlan műanyagok.

3. A hungarocell nem újrahasznosítható

Ha az ember nagy mennyiségű hungarocellel kerül kapcsolatba, az általában azt jelenti, hogy új háztartási vagy elektronikai eszközzel bővül a háztartás. Az alapvetően örömteli hírrel jár azonban egy rosszabb is: a hungarocell nem műanyag, és nem is papír, így nem szabad egyik kukába sem betenni.

4. Az alufóliás gyógyszeres levél nem szelektív hulladék

Könnyen becsapjuk magunkat, ha azt gondoljuk, hogy a műanyagot és fémet is tartalmazó gyógyszeres levélnek ott a helye a szelektív szemetesben, pedig tévedünk. Ezt a két anyagot más-más módon dolgozzák fel, ha véletlenül együtt kerülnek be az újrahasznosítási rendszerbe, akár még rosszat is tehetünk.

5. Nyomj össze mindent

A kisebb lakásokban a szelektív hulladékok otthoni tárolása is kihívást okoz, pláne a szállításnál, hiszen az össze nem nyomott műanyag palackok vagy a papírdobozok sokkal több helyet foglalnak. Használd a házak lépcsőházaiban található mechanikus palackprést, vagy a jó öreg lábbal taposós módszert, mert minél több minden fér bele a kukába, annál sikeresebbek lehetünk a gyűjtögetésben.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!