Túl a currywurston – Berlinben, a vegetáriánusok mennyországában jártunk

Berlin igazi vegetáriánus, vegán központnak számít. Az ökotudatos helyiekhez csatlakozva utánajártam, mit és hol lehet falatozni, és helyi termelőket is meglátogattam (X)  

Ha a német konyhára gondolunk, legtöbbünknek a főtt krumpli, a savanyú káposzta és a hófehér kolbászkák jutnak az eszébe. Berlin, ez a bohém világváros azonban jóval többet tud nyújtani kulináris fronton az amúgy nagyon finom, sűrű, nehéz, húsos fogásoknál. A környezetvédelemre nagy hangsúlyt fektető életforma, a tudatos táplálkozás, a helyi alapanyagok felhasználása, a növényi alapú étrend, a veganizmus egyre népszerűbb errefelé.

Berlini piac kínálata - rebarbaraszezon

Ha a száraz tényeket nézzük, 48 vegán és 198 vegetáriánus étterem és kávézó van a városban, ráadásul a magas presztízsű amerikai Saveur magazin 2015-ben az új vegetáriánus fővárosnak választotta Berlint.

Currywurst - egyszerű, de nagyszerű

2017 őszén Stefan Hentschel a Cookies and Cream séfjeként Németországban másodikként kapott Michelin-csillagot egy növényi alapú menüért. Arról, hogy Berlin igazi sokszínű vegaparadicsom, amiről én, a húsevő is meggyőződhettem, amikor három napot csak az evésnek, ivásnak szenteltem ebben a városban.

Kattints ide, és fedezd fel Németország gasztronómiájának sokszínűségét!

Falafel

Berlin ökotudatos, designboltokkal, és organikus kávézókkal teletűzdelt egykori keleti felén, ezen belül is a Prenzlauer Bergen nem illendő más közlekedési eszközzel körbenézni, mint egy igencsak környezet-, de a legkevésbé sem lábizombarát biciklivel. Egy szervezett biciklis gasztrotúra résztvevőjeként kóstoltam meg egy Imbissben, vagyis büfében a nevezetes currywurstot - igazi egyszerű, de nagyszerű kajáról van szó. Felkarikázott kolbász egy kis curryvel felturbózott paradicsomszósz alá rejtve. Ezután egy helyi kézműves söröket áruló kocsma, majd egy szírek által üzemeltetett büfé volt a soros, ahol mesebelien finom, frissen sült falafelt és zamatos humuszt ettem. Ezek a hagyományosan húsmentes fogások nagyon bejönnek a berlini vegetáriánus közönségnek.

A _BRLO kézműves sörei

A régi receptek után kortárs húsmentes ízekkel is találkoztam a Mitte városrészben található letisztult, skandináv enteriőrrel csábító Hermanns kávézó és étteremben - ide már nem biciklivel mentem, hanem gyalogosan, sétálva a széles, fasorokkal szegélyezett utcákon. Az étlapot böngészve egyértelművé vált számomra: itt nem csak a vegetariánusok, vegánok, de a húsevők is jól lakhatnak. A „jól lakást” itt átvitt értelemben is lehet érteni, ugyanis ebben az étteremben szinte minden helyi alapanyagokból és jó minőségben készül.

Különböző izgalmas fermentált fogásokkal, nyers alapanyagokkal, ősi gabonákkal, de finom húsokkal, halakkal készült ételek is kaphatóak itt.

Egészséges sütik a Hermannsból

A Hermanns azonban jóval több, mint egy étterem: valójában egy gasztroinnovációval foglalkozó műhely. Névadója nem más, mint Hermann Bahlsen, a mai napig családi vállalkozásként működő hannoveri Bahlsen kekszgyár alapítója – a cég gyáraiban készül Leibniz keksz is. Az étterem maga is a cég tulajdonában áll. Erica Fernandez, a Hermanns üzletvezetője elmondta, a Bahlsen úgy véli, fontos, hogy az alapoktól indulva újragondolják, hogyan működik az élelmiszeripar, azért, hogy hosszú távon is fenntartható legyen a termelés.

#EnjoyGermanFood from E-motion Pictures on Vimeo.

A Bahlsen kapcsolatrendszerét és tőkéjét felhasználva akár az iparág nagypályás szereplőire is tud hatni a Hermmans – mert tényleges változás valójában csak akkor következhet be, ha a piacvezető cégek is kipróbálják az újdonságokat.

Az üzletvezető egy érdekes példát is hozott. A Hermannsban több olyan süti is kapható, aminek az egyik alapanyaga egy okara nevű sűrű, rostos hozzávaló, ami a szójatej- és a tofugyártásnak a mellékterméke. Noha Ázsiában régóta ismerik ezt az anyagot, a nyugati szójatejgyártók egyszerűen kidobják. Mivel egyre nagyobb igény van a gabonatejekre, egyre több okara megy veszendőbe. A Hermanns kezdeményezésére azonban már két nagy piaci szereplő is érdeklődik az iránt az amerikai technika iránt, aminek a segítségével az okarából magas tápanyagtartalmú lisztet lehet előállítani. Semmi sem vész kárba.

A Good Bank pultja és "kertje"

A helyi alapanyagok felhasználását talán a szintén az egykori Kelet-Berlinben találhatóGood Bank étterem veszi a legkomolyabban, akik látványos vertikális farmot üzemeltetnek éttermükben, és ott termelik azt a salátát, ami aztán a tányérra kerül.

Azért a legtöbb alapanyag, amit a környezettudatos berlini éttermek használnak, nem ennyire „helyi”, de nagy részüket a megnyugtatóan dimbes-dombos, tavakkal szabdalt Brandenburgban termesztik – körülnéztem hát errefelé is. A Biohof Werder névre hallgató ökogazdálkodás gyümölcsöse felé zötyögve szokatlan kárálásra lettem figyelmes. A több, mint húsz fajta, ritka cseresznyefából álló kis ültetvényt meglepő módon vegyszerek helyett csirkék óvják meg a kártevőktől, ugyanis a baromfik a csodálatos cseresznyefák árnyékában élnek. Be kell vallanom, én még ilyen gyönyörű, tiszta tollú csirkékkel sosem találkoztam – persze hozzá kell tenni, nem mindennap botlok bele tyúkokba a Szépvölgyi úton. A meseszép tollazatnak lehet, az az oka, hogy a lehulló cseresznyét és a gyümölcsfák kártevőit falatozzák szorgalmasan – egyes bátor példányok még a fákra is fölugranak a csemegéért. A farm tulajdonosa elmondta, hogy egyelőre a tyúkok jó minőségű tojásai jelentik a gazdaság fő bevételét.

Fára mászó tyúk a Biohof Werder cseresznyésében

Szintén Brandenburg lankás dombjai között, Werder városához közel található a régió három borászata közül az egyik legjobb, a Weinbau Dr. Lindicke.

Érdekesség, hogy a Werderhez közeli szőlők számítanak a legészakibb területnek Európában, ahol még megélnek a tőkék, és így lehetséges bort termelni.

A középkorban virágzott ezen a homokos tájon a bortermelés, de a 19. század végére a hideget jobban tűrő gyümölcsösök kiszorították a kényesebb szőlőket. A Weinbau Dr. Lindicke gondosan öntözött, szép lugasai között sétálva feltűnő volt, hogy szinte soronként más fajtát termelnek, így a borok is kis tételben készülnek, és legnagyobbrészt berlini delikáteszek és éttermek kínálatában találhatóak meg. A homokos talajon termelt borok kellemes, könnyű, gyümölcsös italok – jól megfelelnek a helyi ízlésnek, errefelé ugyanis nem rajonganak a nehéz, testes borokért.

A Weinbau Dr. Lindicke szőlője

Úgy tűnik, Berlinben tényleg mindenki megtalálja a számítását, akinek számít az, hogy honnan származik az ennivalója és milyen a minősége - legyen az illető vegetáriánus, vegán vagy megrögzött húsevő.

Kattints ide, és fedezd fel Németország gasztronómiájának sokszínűségét!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk