Oregánó

Oregánó

Leírás

Más néven szurokfű a majoránnának közeli rokona, vadmajoránnának is nevezik. Az oregánó Dél-Európában őshonos, a mediterrán konyha fontos fűszernövénye. Aromája hasonlít a kakukkfűére, s kissé kesernyés az íze. Jól illik a paradicsomhoz, padlizsánhoz, de ízesíthetjük vele a húsokat, salátákat és leveseket is.

Mikor vegyem

Frissen tavasztól őszig. Szárított formában bármikor.

hogyan tároljam

A friss ágak, levelek nedves, konyhai papírtörlőben hűtőbe téve egy-két napig elállnak, a szárított oregánót légmentesen lezárva, fénytől védve tároljuk.

100g Oregánó

fehérjetartalom

9 g

zsírtartalom

3.636 g

szénhidráttartalom

68.92 g

víztartalom

9.93 g

gramm oregánó?

Top ásványi anyagok

Kalcium

1597 mg

Magnézium

270 mg

Foszfor

148 mg

Vas

36.8 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

1.044 g

Kolin

32.3 mg

E vitamin

18.26 mg

Niacin - B3 vitamin

4.64 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

9 g

Zsír

telített zsírsav

1.551 g

egyszeresen telített zsírsav

0.716 g

többszörösen telített zsírsav

1.369 g

ásványi anyagok

Kalcium

1597 mg

Vas

36.8 mg

Magnézium

270 mg

Foszfor

148 mg

Nátrium

25 mg

Cink

2.69 mg

Réz

0.633 mg

Mangán

4.99 mg

Szelén

4.5 µg

szénhidrát

rost

42.5 g

cukor

4.09 g

víz

9.93 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.177 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.528 mg

Niacin - B3 vitamin

4.64 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.921 mg

Folát

237 µg

Kolin

32.3 mg

Alfa-karotin

20 µg

Béta-karotin

1007 µg

Béta-kriptoxantin

7 µg

Lutein+zeaxantin

1895 µg

E vitamin

18.26 mg

K vitamin

621.7 µg

A vitamin

85 µg

C vitamin

2.3 mg

B6 vitamin

1.044 g

2618 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.