Hajdina a spájzban

A kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére a változatosság – érdemes nyitottnak lenni, új alapanyagokat kipróbálni. Ezúttal a hajdina felhasználására adok 10 tuti tippet!

A quinoához és amaránthoz hasonlóan növénytanilag a hajdina sem gabona, hanem ún. álgabona. Felhasználását tekintve egy kalap alá vehető a valódi gabonákkal, pl. a rizzsel, hiszen fogyasztható köretként, de lisztet is készítenek belőle. A gabonákhoz hasonlóan kitűnő energiaforrás, ugyanakkor gluténmentes, így a cöliákiával élők is bátran fogyaszthatják. Magas növényi fehérje- és élelmirost-tartalmú, gazdag B1-, B2- és E-vitaminban, káliumban, foszforban, magnéziumban.

Főzhetjük ugyanúgy, mint a rizst (kétszeres mennyiségű sós vízben), vagy készíthetünk belőle lágy, édes vagy sós kását, rakhatjuk húsgombócokba, rakott ételekbe. A francia "galette" és a japán soba tészta alapja.

Ma már nemcsak egészség- és bioboltokban kapható, hanem megtalálható a nagyobb élelmiszerüzletek polcain is. Bátran kísérletezzünk vele, tegyük változatosabbá étrendünket!

Kínálatunkból összegyűjtöttem most 10 db receptet, amelyek nagyszerűen tükrözik sokoldalú felhasználhatóságát. Próbáljátok ki őket!

  1. 1.

    Hajdinaleves

  2. 2.

    Pikáns hajdinás gombócleves

  3. 3.

    Natúr szelet brokkolis hajdinával

  4. 4.

    Hajdinafasírt zöldségmártásban

  5. 5.

    Curry-s répás hajdina

  6. 6.

    Húsos hajdinakása

  7. 7.

    Hajdinapalacsinta

  8. 8.

    Joghurtos-hajdinás muffin gluténmentesen

  9. 9.

    Breton hajdinapalacsinta

  10. 10.

    Ratatouille - francia lecsó hajdinával

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!