Tönkölykenyér és zsemle recept

Tönkölykenyér és zsemle
Tönkölykenyér és zsemle
65 perc / előkészület: 5 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életmódot váltottam és szükségem volt egy tönkölykenyér receptre. Egy hasonlót találtam egy német oldalon, és azt egy kicsit tovább fejlesztettem. Mi már fél éve csak ezt esszük otthon, és nem tudjuk megunni. Néha feltuningolom egy kevés napraforgómaggal vagy hagymával.

hozzávalók / 3 adag

receptjellemzők

egyéb elnevezések

tönkölybúza kenyér, zsemle tönkölylisztből, teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készült kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit megfőzzük, majd összetörjük. Hagyjuk kihűlni.
  2. Ha a krumpli kihűlt hozzáadjuk a lisztet, sót, élesztőt, majd a vizet.
  3. Ha összegyúrtuk zsömlévé formázzuk, vagy kenyérformába tesszük, majd hagyjuk kelni kb. fél órát.
  4. 180 fokon a kenyeret 1 óráig sütjük, a zsömlét 25-35 percig. (Ezt lehet sima tönkölylisztből és teljes kiőrlésűből is sütni.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 22 992
elküldve: 29
receptkönyvben: 343
elkészítve: 19/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Napsi

Mióta szakács: 2012.04.15.
4 recept
hirdetés

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

topjoker
topjoker v, 2014-05-11 15:15

ISTENI FINOM ZSEMLÉT SÜTÖTTEM A RECEPTED ALAPJÁN . KÖSZÖNÖM SZÉPEN .

punch22
Valent Nikoletta / punch22 h, 2014-01-20 23:31

Sziasztok!Én a mai este készítettem el ezt a receptet... Életem legjobb első kenyerét sütöttem meg belőle... Az íze isteni, az állaga tökéletes... Szerintem ezt mindenki próbálja ki!!! Megéri!!!

fonci
fonci p, 2013-08-16 22:42

Megcsináltuk, olyan lett, mintha valaki belesz@rt volna a tepsibe.

timici
timici h, 2013-05-20 09:14

Szia!Kérdezni szeretném ,hogy kenyérsütőgépben elkészíthető-e ez a kenyér?Köszi Timi

Napsi01
Napsi / Napsi01 szo, 2013-07-06 20:57

Szia,
elnézést, hogy majdnem 2 hónappal később válaszolok.
Én egyszer próbáltam, de a végeredmény siralmas lett.
Szóval szerintem nem. Én a rendes sütő híve vagyok!
üdv, Napsi

Mamma-mor
Mamma-mor k, 2012-11-20 23:06

Szia Napsi!
Szerinted helyettesíthetem a tönkölybúza lisztet Graham liszttel?

kamilluska
kamilluska cs, 2012-10-25 19:37

Kedves Napsi!
Köszönöm ezt a csodás receptet, az imént végeztünk vele, nagyon finom lett és ráadásul szép is:)!Én teljes kiőrlésű tönköly lisztből csináltam és diót tettem bele, nagyon ajánlom mindenkinek így is. Egészséges kis cipócskák, biztos rá fogunk szokni.
Üdv.:)

LKriszta
LKriszta h, 2012-08-27 15:22

Szia Napsi!
Megsütöttem a receptedet, életem első kenyerét/zsemléjét. Csináltam néhány bakit, de így is tökéletes lett. (kelesztés előtt nem formáztam meg, hanem a tálban kelt, utána ragadt, nyúlt, nem tudtam rendes zsömléket csinálni, kulimájszos volt minden., kicsit kérges lett, de nem vészes) Még hibákkal együtt is tök jó lett, ez is mutatja, szuper a recept. Eddig géppel sütöttem kenyeret, de ez sokkal jobb!!!!!!!! (pláne egy kotnyeles 5 évessel, aki mindenben segíteni akar). Köszönöm szépen a receptet, az ízeket, az élményt!

yogianita01
yogianita01 k, 2012-06-05 14:09

Szia Napsi01!

Én most álltam neki,és egy a gyanús,hogy nem írtál bele cukrot,ami az élesztőt táplálná.Én raktam bele egy csipetnyit, az eredmény remélem így is jó lesz,majd jelentkezem! Szép napot!

Napsi01
Napsi / Napsi01 cs, 2012-06-07 22:03

Szia yogianita01!
Igen jól látod, nem írtam bele cukrot. Én mindig száraz élesztővel csinálom, így nincs rá szükség. Igyekszem teljesen és mindent cukormentesen csinálni. Ha te frissel csináltad, akkor vszínűleg kell bele kicsi! Remélem jól sikerült és ízlett! Üdv, Napsi

zsiraf18
zsiraf18 v, 2012-05-06 14:04

Szia Napsi! Megsütöttem, de nekem valahogy nem akart átsülni. Mondjuk nekem nem hőlégkeveréses a sütőm, és utólag vettem észre, hogy Te azzal csináltad. 200 fok kellett volna talán, vagy több. Raktam bele olivabogyót is. Lehet, hogy pluszban eláztattam? Te mit gondolsz? Köszönöm!!!!!

Napsi01
Napsi / Napsi01 p, 2012-05-11 08:39

Szia Zsiraf18!
Mit sütöttél? Kenyeret vagy zsemlét? Szerintem az mindegy, hogy hőlégkeveréses-e, vannak ismerőseim, akiknek nincs és ugyanúgy sikerül megsütni. Én pontosan 1 órát szoktam a kenyeret sütni és mindig gyönyörű. Talán az olivabogyó miatt volt. Én hagymásan sütöttem már, a tésztába friss hagymát gyúrtam és isteni volt, meg magvakkal próbáltam még. Azokkal simán megsül és isteni. Talán próbáld meg mással. Sajnos több tanácsot nem tudok adni.
Sok sikert.

zsiraf18
zsiraf18 p, 2012-05-11 14:52

Köszi napsi, így lesz! :) Egyébként bagetteket gyúrtam belőle.

612