Karamell szelet recept

1 adag
1010
kcal
Karamell szelet
Karamell szelet
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Munkahelyi névnapon ettem, a receptje másnap körbejárt. Nagyon brutális, igazi kalóriabomba, én is csak azért sütöttem meg, mert apának akartam kedveskedni. :) Olyasmi, mint a "hatlapos", csak karamellkrémmel.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

karamellás hatlapos, karamellás sütemény, karamellkrémes sütemény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit annyi tejjel, amennyit felvesz (nekem ez kb 3-4 "maréknyi" volt) omlós tésztává gyúrjuk, majd  fél óráig fagyasztóban hűtjük.
  2. A krémhez megkaramellizáljuk a cukrot, majd felöntjük 4 dl tejjel és 1,5 dl vízzel és addig főzzük, míg az égetett cukor fel nem oldódik.
  3. A lisztet egy lábosban csomómentesre keverjük 2,5 dl tejjel  (a tejet apránént adagoljuk a liszthez), majd apránként hozzáöntjük a karamellás tejet, csomómentesre keverjük és felfőzzük.
  4. Még forrón hozzáadjuk a teavajat, jól eldolgozzuk, majd a krémet legalább langyosra hűtjük.
  5. A tésztát 4 részre osztjuk, lisztezett gáztepsi tetején nyújtjuk (nekem 30x22 cm-es lapok lettek) és laponként kb. 8 percig sütjük 200 fokon.
  6. A kihűlt krémmel megtöltjük a lapokat és egy éjszakán át hagyjuk puhulni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x35 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 44 348
elküldve: 16
receptkönyben: 1 016
elkészítve: 6/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

Hozzászólások (28)

meretszeger
meretszegerszo, 2014-03-08 13:27

Ezt a süteményt egy szóval jellemezném: ISTENI !!!!!!!! Mindig találok rá indokot, hogy megsüssem. Csak egy baj van vele: túl hamar elfogy... :-) Nagyon szépen köszönjük a recept megosztását!!!!

pekudli
pekudlisze, 2013-05-08 13:11

Ezt annak idején az én Nagy mamám 6 laposnak hívta, és 6 lapot sütött.
Abban nem volt méz.

barby_01
barby_01k, 2012-09-11 12:55

Szia!
Nagyon tetszik a recept, de sajnos a mézre allergiás gy családtagom. Mivel tudnám helyettesíteni? Vagy ha elhagynám, az nem változtatna nagyban rajta?

lilocico
lilocicoszo, 2012-04-07 15:03

Szia! Az első kérdésem az lenne hogy hol hagyjuk pihenni a kész sütit hűtőben vagy igazából mindegy? A második kérdésem meg az lenne hogy ha ket napot hagyom pihenni ki fog száradni?:)

strawberry
strawberryszo, 2012-04-07 20:54

Ha van hely a hűtőben,akkor ott. Nyáron nagy melegben nem jó kint hagyni. 2 nap alatt nem fog kiszáradni.:-)

lilocico
lilocicoszo, 2012-04-07 22:31

Köszönöm szépen a gyors választ! És meg egy kérdés zsir helyett lehet margarint használni? És ha nem akkor milyen zsir kell sima sertes?

strawberry
strawberryszo, 2012-04-07 22:57

Én sisem használok margarint :) a zsír egyébként nem véletlenül van a receptben, a régiek még tudták, mi a jó. Amúgy sima sertészsír.

strawberry
strawberrysze, 2011-11-09 20:26

én nem szeretem a margarint, mert mindehová odatapad a számban :) de lehet azzal is készíteni.

h.i.
h.i.cs, 2011-03-24 18:36

a tésztába zsír helyett mit tudsz javasolni?
teavaj?

Zinacska
Zinacskaszo, 2011-03-12 18:54

A süti nagyon nagyon finom. de nekem tul édes volt és következőkor keveseb cukrot teszek bele. Köszi a receptett és ajálom mindenkinek.

Kökényné
Kökénynészo, 2011-01-15 23:11

karácsonykor kíváncsiságból megcsináltam ezt a sütit és már a két ünnep között újra el kellett készítenem olyan nagy sikere volt.A tetejére csokit reszeltem

strawberry
strawberryv, 2011-01-16 11:09

Hát igen, ez egy ilyen süti, nagyon eteti magát :) Mondjuk nekem a csoki a tetején egy kicsit már túl sok, de ez magánvélemény, ki hogy szereti. Üdv, Juci

Dacota
Dacotav, 2010-10-03 19:41

Jucikám megint későn értem ide, de ez egyszerűen GYÖRNYÖRŰŰŰ!! Odavagyok a karamellért, ez meg - mit ez, Ő - annyira gyönyörűséges, hogy az elképesztő. Tutimegcsinálom-kategória :)
Puszillak!

strawberry
strawberryv, 2010-10-03 20:08

Szia Nóra, az a baj, hogy én is így vagyok a karamellel, deennél a sütinél ki se mertem számolni, hány kalória egy szelet...überbrutál. A díszt én csináltam, még mikor a karamellt olvasztottam, egy kiskanállal alufóliára. Hát, az egy külön történet, azt hittem, egyszerűbb, még sosem csináltam, de annyira nem egyszerű formázni, ahogy először elképzeltem, na mindegy:DDD

Gargoyle
Gargoylev, 2010-10-03 20:18

Így is nagyon szép lett. :-)))
Én biztos azt ropogtatnám el legelőször... :-p

illesera
illeserav, 2010-10-03 18:40

Kedves Juci, ez a süti aztán.........! ! !
Ki kell próbálnom, csak két kérdésem van : ha a fagyasztóból kiveszem a tésztát, azért nyújtható lesz? nem fagy tömbbé? a másik pedig, hogy a vajat elég belekeverni forrón a krémbe, és nem kell, -miután kihült - habosra keverni ?
Ja, és az a karamell dísz nagyon szép, gondolom azt is te csináltad, nagyon ügyes vagy !
Köszi a választ előre is !
üdv
Era

strawberry
strawberryv, 2010-10-03 20:05

Szzia Era, csak egy fél órára tettem be, hogy felgyorsítsam a hűlési folyamatot...annyi idő alatt nemhogy megfagy, de még le sem hűl rendesen. :) A krémmel nem kell csinálni semmit, csak annyit, amit leírtam. Jól el kell dolgozni benne a vajat, és kész. Üdv, Juci.

szurosp
szurospv, 2010-10-03 16:37

Ez csudaszép lett Juci!! A legteteje a sütinek mitől olyan bordázott? Az hogy lett olyan? Puszi: Mrs Smith

strawberry
strawberryv, 2010-10-03 17:27

Szia Mrs. Smith, vettem az ikejjában egy habzsák készletet, ami önmagában elég elég gagyi (na jó, nem profi :P) , de! különféle mintázatú habkártyát is adtak hozzá, amivel jó kis hullámokat lehet Rákóczi túrós, máglyarakás és egyéb krémek-habok tetejére varázsolni.

Fahéj
Fahéjv, 2010-10-03 14:38

Jaj, de szép!
Ezt biztos megsütöm. Köszi a receptet! Üdv: Fahéj

hancsii
hancsiiv, 2010-10-03 12:51

húúúú. ezt remélem kiemelik:)
Nagyon gyönyörű kép és finom is lehet :)

1010