Epres clafoutis tésztaágyon recept

Epres clafoutis tésztaágyon
Epres clafoutis tésztaágyon
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A clafoutis (ejtsd: klafuti), vagyis tejes pite egy sült francia desszert, mely tradicionálisan fekete cseresznyével készül.
Korábban próbáltam a sok-sok "eredeti" recept alapján, de valahogy nem nyerte el a tetszésünket, kissé gyümölcsös-tejes tojásrántotta érzésünk volt, majd később a készítettem egy réteslapos verziót, ami már sokkal inkább ízlett, bár szerintem még mindig távol állt az igazitól. Később figyeltem fel egy könyvben szereplő clafoutis-ra, amely minden eddigihez képest eltérő volt, omlós tésztaágy övezte a tejes-gyümölcsös tölteléket, így kézenfekvő volt, hogy kipróbáljam. Noha néhány apró változtatást eszközöltem, az biztos, hogy a kiindulási recept eredeti francia. :-)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Fagyasztott gyümölccsel is készíthetjük, ekkor felhasználás előtt olvasszuk ki és szűrjük le a gyümölcsöt. A képen látható sütemény durum liszttel készült.

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejes pite, francia epres pite, clafoutis
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet morzsoljuk össze a vajjal, adjuk hozzá a porcukrot, a tojást és a tejet, majd gyúrjuk össze a lágy tésztát.
  2. A lágy tésztát tegyük a hűtőbe konyhai fóliába csomagolva, amíg a vaj újra dermedni kezd, és nyújthatóvá válik a tészta (0,5-1 óra).
  3. Közben készítsük el a tölteléket, keverjük a tojáshoz a lisztet, majd az olvadt vajat, a cukrot és végül a tejjel keverjük csomómentesre.
  4. Ha lehűlt a tészta, nyújtsuk ki a sütőforma méretére kb. 3-5 mm vastagra, és a nyújtófára feltekerve emeljük a kivajazott sütőforma fölé, majd tekerjük le, egyengessük el és a peremet, igazítsuk a tál magasságához, és villával szurkáljuk meg az alját.
  5. 170 fokon (gázsütőnél 3-as fokozat) süssük elő a tésztát 10 perc alatt (lehet a közepébe tenni sütőpapírra száraz babot, de enélkül is lehet sütni, ekkor ha kissé megemelkedik a tészta alja, óvatosan szúrjuk meg, és hőálló konyhai kesztyűvel nyomjuk ki alóla a levegőt).
  6. Ha elősült a tészta, egyenletesen tegyük a gyümölcsöket az aljára, és öntsük rá a vajas-tejes tölteléket.
  7. 180 fokon (gázsütőnél 4-es fokozat) süssük aranybarnára 25-30 perc alatt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • költség: 750 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 16 838
elküldve: 18
receptkönyvben: 618
elkészítve: 18/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

istria
istria cs, 2013-06-20 11:10

Sajnos nem voltam elég figyelmes és nagyobb tepsi méretűre nyújtottam ki a tésztát, így másfélszeres rakománnyal készítettem, de az illata és az íze így is csodás! Egészen biztos, hogy az eperszezon után lesz még nálunk meggyes, barackos, körtés stb-s clafoutis a recepted alapján. Köszönjük szépen!

Tundeer
Tundeer szo, 2013-01-12 15:55

Szia! Nagyon tetszik ez a recep, imádjuk a tejese pitét. :) Ma el is szeretném készíteni, de pár dolgot nem találtam a hozzávalóknál. Töltelékbe mennyi vaj, cukor ill. tej kell? Köszi szépen ! Tünde

Receptműves
Receptműves / Receptműves szo, 2013-01-12 21:32

Szia Tünde,
az összetevők felsorolásánál találsz egy görgetősávot, ha azt lehúzod látod a többi összetevőt is. Remélem ízlik majd a sütemény.
Üdv, Memi

Chocaholic
Chococat / Chocaholic h, 2012-06-11 19:40

Kedves Receptmuves!
Nagyon finom es mutatos, afonyaval keszitettem el tegnap.
Koszi a megosztast :)
Chococat

noora
noora k, 2012-05-22 16:14

Köszönöm a receptet, csodafinomra sikerült a süti! :)

Tmea
Tmea / Tmea p, 2012-03-09 13:59

Ó de jóó! Végre azt is megtudtam, hogy mi a bánat az a clafoutis. Egyszer valahol olvastam valami olyasmit, hogy tulajdonképpen tepsiben sült palacsintatészta gyümölccsel. Aztán megpróbáltam utánaolvasni, de sehol nem találtam semmiféle magyar nyelvű információt. Most nem csak hogy megtudtam végre, hogy ez micsoda, de még egy kellemes recept is idevarázsolódott mellé a jóvoltadból! :-) Mentve!
Köszönettel
Tímea

403