A nagy gasztrorajongó hírében álló ausztrál-vietnami származású Luke Nguyen számos helyen megfordult már a világban. Ezúttal Franciaország városaiban folytatja kulináris kalandozásait, és megismeri a legkülönlegesebb fogásokat.
A 38 éves Luke Nguyen ételek iránti szenvedélyét követve nemrég elhagyta Ázsiát, és meg sem állt Franciaországig, amely ősei hazájára, Vietnamra és számos családtagjára is oly nagy hatással volt. Párizsban, Strasbourgban vagy éppen Lyonban seregnyi ételkülönlegességgel ismerkedett meg, melyet a “Luke Nguyen – Franciaország ízei” című műsorban be is mutat. A műsor epizódjaiból nemcsak speciális ételeket, de a legkiválóbb francia étkezési hagyományokat és életstílust is megismerhetjük.
Ha szereted a tatár beefsteaket, - magyarosabban írva bifszteket, akkor lesd el, hogyan készül a vietnami változata Párizsban!
Vietnami tatár beefsteak
Hozzávalók 4 fő részére:
- 400 g bélszín/vesepecsenye
- 4 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál pirított ázsiai mogyoróhagyma/salotta
- 1 teáskanál pirított fokhagyma
- ¼ teáskanál enyhén pirított rizsliszt
- ½ teáskanál fokhagymaolaj
- 6 hosszú levelű koriander, apróra vágva
- 1 nagy maréknyi vietnami koriander, apróra vágva
- 1 nagy maréknyi mungóbabcsíra
- 1 nagy maréknyi kínai bazsalikom levél
- 8 fürjtojássárgája (hagyjuk a tojássárgákat a héjában)
- 1 thai paprika felszeletelve
Hozzávalók a halszósz-dresszinghez (nuoc mam cham) :
- 3 evőkanál fehér ecet
- 2 evőkanál cukor
- 3 evőkanál halszósz
- 125 ml víz
Elkészítés:
- A dresszing elkészítéséhez tegyük egy nagy tálba a hozzávalókat,és keverjük addig, míg a cukor teljesen feloldódik.
- A tatárbifsztek elkészítéséhez távolítsuk el az inas részeket a bélszínről, majd vágjuk nagyon apró, kb. 4 mm-es darabokra.
- Egy edényben a húst alaposan dolgozzuk össze a citromlével, ami enyhe citrusos ízt kölcsönöz majd a marhának.
- Ezután adjuk hozzá a friss zöldfűszereket, fokhagymát, rizslisztet, fokhagymaolajat és 4 evőkanálnyita dresszingünkből.
- Bátran használjuk a kezünket a keveréshez, hogy a lehető legjobban össze tudjuk dolgozni a hozzávalókat.
- Ha ezzel megvagyunk, válasszuk négy felé a keveréket,és tegyük ki egy-egy tálra.
- A babcsírát és a kínai bazsalikomot egy külön edényben keverjük össze, tegyük a négy kupacunk tetejére, majd mindet koronázzuk meg a fürjtojások sárgájával, a héjában hagyva.
- A maradék halszósszal meglocsolva tálaljuk.
A “Luke Nguyen – Franciaország ízei” című műsort minden hétköznap 14 órától láthatod a TV Paprika műsorán.