Így készül a vietnami tatárbifsztek

Milyen az, ha egy ausztrál-vietnami származású szakács feltérképezi a francia gasztrobirodalmat? Egy új sorozatból most megtudhatjátok. Nézzétek meg Luke fúziós receptjét!

A nagy gasztrorajongó hírében álló ausztrál-vietnami származású Luke Nguyen számos helyen megfordult már a világban. Ezúttal Franciaország városaiban folytatja kulináris kalandozásait, és megismeri a legkülönlegesebb fogásokat.

A séf és étteremtulajdonos Luke Nguyen

A 38 éves Luke Nguyen ételek iránti szenvedélyét követve nemrég elhagyta Ázsiát, és meg sem állt Franciaországig, amely ősei hazájára, Vietnamra és számos családtagjára is oly nagy hatással volt. Párizsban, Strasbourgban vagy éppen Lyonban seregnyi ételkülönlegességgel ismerkedett meg, melyet a “Luke Nguyen – Franciaország ízei” című műsorban be is mutat. A műsor epizódjaiból nemcsak speciális ételeket, de a legkiválóbb francia étkezési hagyományokat és életstílust is megismerhetjük.

Ha szereted a tatár beefsteaket, - magyarosabban írva bifszteket, akkor lesd el, hogyan készül a vietnami változata Párizsban!

Vietnami tatár beefsteak

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 400 g bélszín/vesepecsenye
  • 4 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál pirított ázsiai mogyoróhagyma/salotta
  • 1 teáskanál pirított fokhagyma
  • ¼ teáskanál enyhén pirított rizsliszt
  • ½ teáskanál fokhagymaolaj
  • 6 hosszú levelű koriander, apróra vágva
  • 1 nagy maréknyi vietnami koriander, apróra vágva
  • 1 nagy maréknyi mungóbabcsíra
  • 1 nagy maréknyi kínai bazsalikom levél
  • 8 fürjtojássárgája (hagyjuk a tojássárgákat a héjában)
  • 1 thai paprika felszeletelve

Hozzávalók a halszósz-dresszinghez (nuoc mam cham) :

  • 3 evőkanál fehér ecet
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál halszósz
  • 125 ml víz

Elkészítés:

  1. A dresszing elkészítéséhez tegyük egy nagy tálba a hozzávalókat,és keverjük addig, míg a cukor teljesen feloldódik.
  2. A tatárbifsztek elkészítéséhez távolítsuk el az inas részeket a bélszínről, majd vágjuk nagyon apró, kb. 4 mm-es darabokra.
  3. Egy edényben a húst alaposan dolgozzuk össze a citromlével, ami enyhe citrusos ízt kölcsönöz majd a marhának.
  4. Ezután adjuk hozzá a friss zöldfűszereket, fokhagymát, rizslisztet, fokhagymaolajat és 4 evőkanálnyita dresszingünkből.
  5. Bátran használjuk a kezünket a keveréshez, hogy a lehető legjobban össze tudjuk dolgozni a hozzávalókat.
  6. Ha ezzel megvagyunk, válasszuk négy felé a keveréket,és tegyük ki egy-egy tálra.
  7. A babcsírát és a kínai bazsalikomot egy külön edényben keverjük össze, tegyük a négy kupacunk tetejére, majd mindet koronázzuk meg a fürjtojások sárgájával, a héjában hagyva.
  8. A maradék halszósszal meglocsolva tálaljuk.

A “Luke Nguyen – Franciaország ízei” című műsort minden hétköznap 14 órától láthatod a TV Paprika műsorán.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!