A hét szakácsa: Kovács Györgyi

Bemutatjuk az ünnepi hét szakácsát, Györgyit, aki úgy imád sütni-főzni, hogy képes akár késő este imádott konyhájába vonulni, hogy egy jó receptet elkészítsen.

Kovács Györgyi vagyok, egy Pest megyei kisvárosban élek családommal. Közel 30 éve annak, hogy napi rendszerességgel ténykedem a konyhában. Nagyon-nagyon szeretem a konyhámat, talán azért is, mert a férjem készítette nekem. Nagyon sok használati tárgy van benne, ami vagy az én nagymamámé vagy párom nagyijáé volt. Szeretettel őrzöm ezeket az emlékeket.

Kovács Györgyi szakács

A konyhában való ténykedés szeretetét anyai nagymamámtól örököltem, és szerencsére a kézzel írott szakácskönyvét is, amire úgy vigyázok, mint a szemem fényére. Neki négy gyermeke volt, akik mindig jó étvágyúak voltak. Épp ezért nagyi mindig sokat és sokfélét sütött-főzött. Karácsonykor általában 10-15-féle süteményt készített. Ezeket a sütiket én is minden évben megsütöm.

Ezeket olvastad már?

A konyhában való ténykedésről a legelső emlékeim között van, amikor a marcipángombákhoz (emberkékhez) meg kellett a mandulákat szabadítani a barna héjuktól. Az ugye úgy történik, hogy forró vízben való áztatás után egyszerűen kipattogtatjuk a magokat. Persze ha nem vigyázunk, ugrál össze-vissza. Na nekem kisgyermekként ez roppantul tetszett, és nagyokat tudtam kacagni azon, hogy a mandulák szanaszét repkednek, és a konyhában mindenhol mandula volt. A lányom is szívesen besegít a "lövöldözésbe" a mai napig, pedig már ő sem kisgyerek.

Ezeket olvastad már?

Emlékszem, hogy kislányként nekem is volt gyúródeszkám, és sokszor segíthettem a nagyinak, aki mindig nagy-nagy türelemmel volt felém.Nagyon szeretek a konyhámban szorgoskodni, szeretteimet kényeztetni a finomabbnál finomabb ételekkel, legyen az egyszerű vagy bonyolultan elkészített étel vagy édesség. Kész vagyok akár késő este nekikezdeni egy ételnek vagy süteménynek. Soha nem érzek fáradtságot, ha sütésről-főzésről van szó.Nagyon jóleső érzés, amikor szeretteimtől begyűjtöm az elismerő szavakat.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!