A lángos mennybemenetele, és egyéb strandkalandozások a Balatonnál

Rossz idő ide vagy oda, Bezerics Dani társaságában nyakunkba vettük a Balaton déli partját. Budapestről indulva több helyszínen átélhettük a Paletta-ételérzést.

Szakadó esőben a Balatonra? - nem a legjobb program, de még a rossz időjárás sem állíthatott meg minket abban, hogy Bezerics Dani vezetésével bejárjuk a déli partot, és megnézzük, milyen ötletekkel rukkolt elő a balatoni vállalkozó az idei strandszezonra. Hol máshol kezdhettük volna a dél-balatoni túránkat, mint a Paletta budapesti nagykövetségén, a Tompa utcában. A IX. kerületi étterem a téli nyitás óta átment néhány változtatáson, de a finom ételek és a barátságos kiszolgálás megmaradt.

Paletta-hangulat Budapesttől Balatonboglárig - nézd meg a videónkat is:

A nyári étlapon szerepel pekingi kacsacomb orientális lecsóval, hideg kacsamájas karamellizált tormával, füstölt pontyos rizottó és az idei nyár slágerlevese: a görögdinnyés gazpacho, ami még egy esős napon is fel tudja dobni az embert. Az ételek friss alapanyagokból készülnek, így mindenki kaphat egy falatnyit a Balatonból a fővárosi bisztróban.

A Palettások már évekkel ezelőtt bebizonyították, hogy a strandkaja lehet menő is, és nem kell, hogy a balatoni nyarak a hekkről szóljanak. Ezt a fajta szellemiséget szeretnék továbbvinni Daniék franchise-partnereik révén is. IdénMuraközy Péterrel és Tóth Adorjánnal, a zamárdi Parti Bisztró tulajdonosaival fogtak össze. A helyszín tökéletes választás, hiszen több fesztivált is itt rendeznek, ráadásul, mint kiderült, a bisztróban„fürdőgatyában is értelmezhető” ételeket szolgálnak fel. A hely 90%-ban palettás konyhával működik, ami már önmagában elég lehetne a sikerhez, de ehhez még hozzájárul az is, hogy ez az egyik legszebb strand a déli parton.

A tetőteraszról gyönyörű kilátás tárul elénk, amivel talán csak az ételek tudnak versenybe szállni. A szezon újdonsága a Stick&Chips, ami keszthelyi burgonyából és különleges morzsában sült cukkiniből, sajtból, csirkemellből és balatonboglári harcsából áll. Az ételt a házilag készült isteni finom ketchup + majonéz párosa teszi abbahagyhatatlanná.

Stick&Chips

A bisztróból természetesen nem hiányozhat a Palettákból már jól ismert Bazalt burger. Idén egy kicsit változtattak a receptúrán. A bucit a balatonkeresztúri Rácz Pékségből szerzik be, a húspogácsát pedig egy fiatal marhatenyésztőtől.

Bazalt burger

A bisztróban gondoltak az édesszájúakra is, nekik Friss elnevezésű palacsintát kínálnak.„Ez a palacsinta teljesen mikrómentes” -jegyzi meg büszkén Dani. Bár a név elég árulkodó, azért elmondja, hogy a palacsinta frissen készül, nem sütik le őket előre.

Balatoni Gasztrotérkép 2018

Keresd meg a legjobb helyeket a magyar tengernél!

A desszert a lekvár miatt is különleges: Dani elmondása szerint valahol a lekvár és a gyümölcssaláta között helyezkedik el. Mindig friss alapanyagból készítik, most éppen barackból. Vigyázat, a töltelék forró és folyós, ezért elkél majd néhány szalvéta mellé!

Friss palacsinta

Bezerics Dani hisz abban, hogy kicsiben is át tudja adni a Paletta-életérzést más balatoni városokban. Idén erre látunk példákat a siófoki kempingben és a fonyódi kutyás strandon, ahol konténerekből lehet kapni a legnépszerűbb Paletta-fogások valamelyikét: pulledponty-szendvicset, dinnyés gazpachot, Kid Rock Burgetr, Stick&Chipset, Bazalt burgert, valamint az idei szezon másik újdonságát, a DOP lángost.

DOP lángos

A lángos készítésének kulisszatitkaiba a boglári Paletta Bisztróban kapunk némi betekintést. Mint kiderült, az ötlet onnan jött, hogy a Magyar Vöröskereszt megkereste Daniékat. A hamarosan nyíló, budapesti közösségi kávézójukba (Empathy Cafe&Bistro) szerettek volna valamilyen új fogást. A jótékonykodás mindig is fontos volt Daniék számára, ezért vállalták a felkérést.

Az étel megalkotásánál két fontos szempontot tartottak szem előtt: készüljön minőségi lisztből, és ne mérgezzék a vendégeket mű alapanyagokkal. A lisztet végül az Első Pesti Malomból szerezték be, a lángosra pedig csak friss, helyi alapanyagok kerülhetnek. Az ételt magyaralmási tejföl és 9 hónapos érlelésű sajt koronázza meg, némi hidegen sajtolt olívaolajjal. A légies tészta találkozása a friss feltétekkel mennyei ízélményt nyújtanak.

A lángost szeletben lehet kapni a siófoki és zamárdi büfékben, és egészben Bogláron. Az alap sajtos-tejfölös ára szeletben 400 Ft, feltéttel500 Ft. Idén tuti ez lesz az egyik legmenőbb strandkaja a Balaton déli partján.

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

A legjobb helyek a Balatonnál -itt egyél, igyál, ha a magyar tengerhez mész!

Címlapról ajánljuk