Erre figyelj, ha ecetben/olajban eltett alapanyaggal főzöl

A tartósítás egyik kiváló módszere az olajban és ecetben eltevés – ezek a termékek meglepően hosszú szavatossággal rendelkeznek, egyedül akkor kell rájuk jobban figyelnünk, ha esetleg főzni szeretnénk velük.

A boltok polcain megannyi különböző élelmiszert találhatunk olajban vagy ecetben elrakva: zöldségektől kezdve halakon át egészen a sajtokig minden landolhat a tartósítóközegekben. De nemcsak a hosszabb szavatosság előnye ezeknek a termékeknek: az olaj, ecet lehetőséget nyújt plusz ízesítés hozzáadására is, sőt, már előre hőkezelt (sült, párolt) alapanyagokat is megvásárolhatunk ilyen formában. Persze nem csak előnyei vannak az olajban, ecetben eltett élelmiszereknek: az alább felsorolt tényezőkre például érdemes lehet odafigyelni főzés közben, különben beleszólhatnak a végeredménybe.

Erre figyelj, ha ecetben/olajban eltett alapanyaggal főzöl

Érdemes lehet átmosni

Főleg az ecetes lében eltett alapanyagokra lehet igaz, hogy főzés előtt érdemes kitennünk őket egy alaposabb öblítésnek: hiszen míg a tartósítás szempontjából kiváló közeg a savas lé, esetenként túl erőteljes mellékízzel járhat.

Ha nem szeretnénk továbbvinni az ételbe a túlságosan fanyar ízt, mossuk át az üveg/konzerv tartalmát, majd úgy használjuk.

A plusz sav azért lehet veszélyes, mert amellett, hogy nagyon elviszi egy irányba az ételek ízesítését, kicsapódhatnak tőle a tejtermékek, sőt, megzavarhatja különböző konyhai folyamatok kémiáját (pl. habarás, pácolás, öntetkészítés, stb.) is.

Túl fűszeres lehet

Egyes olajos konzervek tartalmaznak plusz fűszerezést, ami ugyan elsősorban egy jó dolog, hiszen a hosszas tárolás során a zsiradékban ülő alapanyagok átveszik ezeket az aromákat. Persze olyankor baj ez, ha más fűszerezéssel szeretnénk dolgozni, mint amilyet a konzerv használ.

Ha tehetjük, főzés esetén keressük a natúr olajos/ecetes verziót ezekből a termékekből, hogy a plusz fűszerezés ne szóljon bele fogásunk ízprofiljába. Ráadásul itt a lemosással sem mennénk túl sokra, ugyanis a hosszas ideig zsiradékban tárolt élelmiszer alaposan átveszi a mellette lévő fűszerek aromáját.

Nem kell hozzá plusz zsiradék

Persze logikus, mégis hajlamosak lehetünk megfeledkezni róla néha, hogy az ilyen olajban eltett alapanyagok kevesebb zsiradékot igényelnek. Például, ha salátába tesszük őket, a dresszingből vegyünk el valamennyit (esetleg használjuk közvetlenül a konzerv/üveg tartalmát), pirítás vagy párolás esetén is számoljunk a plusz felesleggel, ne lódítsuk meg annyira az olajosüveget.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai tipp vár itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek