Már a nagyanyád is így csinálta!

A profik is jól hasznosíthatnak egy-egy jól bevált trükköt, hát még a kezdők! Nézzünk néhány régi konyhai praktikát, amik már garantáltan bizonyítottak!

Ahogy a dolgok változnak, az élet és a konyhában töltött idő gyorsul, mindig vannak új praktikák, amelyek könnyebbé teszik az életünket. Egy-egy új konyhai masina, ügyes tárolódobozok, sütés-főzést meggyorsító alapanyagok. Ugyanakkor nem szabad elfelejtkeznünk azokról a régi praktikákról, amiket már a nagyanyáink is használtak - bár az alapanyagok minősége sokat változott, a legtöbb trükk még ma is hasznos, pénztárcakímélő, és biztosan van elég tapasztalat mögötte ahhoz, hogy működőképes is legyen. Nézzünk 15 olyat, amit már a nagyanyáink is használtak.

1. Az avas zsír nem szemét!

Ha véletlenül megavasodna a zsírunk, nem kell kidobni! A zsír mennyiségéhez képest egy tizenhatod mennyiségű kenyérre és egy fej vöröshagymára lesz szükségünk. Forraljuk fel a zsírt, majd tegyük bele a kenyeret és a hagymát. Ha a kenyér megpirult, szűrjük le, és az avasság el is tűnt!

2. Sokáig friss burgonya

Télen, ha nagy mennyiségben vásárolunk burgonyát, érdemes gyümölcsökkel együtt tárolni - így nem csírázik ki, és egész tavaszig fogyasztható lesz!

3. Mennyire friss a tojás?

Alapinformáció, hogy sok tojást igénylő ételekhez külön üssük fel a tojásokat, és egyesével adjuk hozzá, hogy még véletlenül se kerüljön bele záp. Vannak viszont ételek, amelyek kifejezetten friss tojást kívánnak - a majonéz vagy a tiramisu például. Hogy állapítsuk meg, hogy a tojásunk friss? Tegyük egy tál vízbe - ha elsüllyed, biztosak lehetünk benne, hogy friss - ha lebeg, inkább csak olyan ételekhez használjuk, amiket hőkezelünk.

4. Ne sírj a hagyma felett!

Hogy ki mennyire érzékeny a hagymaszagra, arra nincs szabály. Mindenesetre, ha a már megpucolt hagymát hideg vízbe tartjuk, a pucoláshoz pedig egy darab kenyeret rágcsálunk anélkül, hogy lenyelnénk, biztosan kevésbé fogjuk megkönnyezni a hagymát!

5. Meleget a konyhába

A kelt tészták készítése sokaknak kihívás - kell hozzá némi gyakorlat, hogy ne rontsuk el. Az első és legfontosabb azonban, hogy kelt tésztával csak megfelelően meleg helyen dolgozzunk - különben soha nem lesz igazán szellős és könnyed a tésztánk!

6. A tökéletes reszelt sajt

Néhány sajtot - a keményebb fajtákat - könnyen le tudjuk reszelni. A kicsit puhább fajtákkal azonban meggyűlhet a bajunk. Ha a sajtot negyed órára mélyhűtőbe tesszük, a reszelőt pedig beolajozzuk, a legpuhább sajtot is könnyedén lereszelhetjük!

7. Szépülj élesztővel!

Bár ma már jóval több szépészeti termék áll a rendelkezésünkre, mint ötven évvel ezelőtt, a pattanásos, zsíros arcbőrre még mindig nagyon jó megoldás, ha egy fél kocka élesztőt elmorzsolunk egy deci langyos tejben, amibe előzőleg tettünk egy kanál mézet. A pakolást kenjük az arcunkra, majd ha megszárazd, finoman dörzsöljük le.

8. A tökéletes nokedli

A nokedli nem túl bonyolult műfaj, éppen azért bosszantó, ha mégis elrontjuk. Két dolgot biztosan tehetünk, hogy ezt elkerüljük: a tésztát csak a szaggatás előtt állítsuk össze, és ne dolgozzuk ki túlságosan, elég, ha éppen hogy csak összekeverjük.

9. Megkelt már a tészta?

Ha kelt tésztával dolgozunk, néha nem könnyű eldönteni, hogy már megkelt, vagy még szüksége van egy kis időre? Nyomjuk be a tészta oldalát: ha az ujjunk nyoma benne marad, megkelt, ha visszanyomódik, még egy kicsit kelesszük.

10. Zavaros uborkalé ellen

Kovászos uborka készítésekor a kovász beindítására szánt kenyeret tegyük tüllzacskóba, vagy más, laza szövésű anyagba. A kenyér így nem ázik bele a lébe, és az nem lesz zavaros.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cukormentes bonbonok

A méz helyett is használhatunk folyékony édesítőt, vagy eritritet, negyedannyi édesítőt is. Ha nagyobb a család dupla, tripla adagban is érdemes elkészíteni.

Címlapról ajánljuk

5 pékség és kávézó, ahol mindig jó ár-érték arányú, isteni...

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, de mind tudjuk, hogy nincs mindig időnk leülni a terített asztalhoz, és ráérősen falatozni. Azoknak, akik ennek ellenére nem szeretnének lemondani egy ízletes napkezdésről, mutatunk öt pékséget és kávézót, ahol isteni kávéval és finom péksütivel készülnek azok kedvéért, akik korán kezdik a napot.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...