Már a nagyanyád is így csinálta!

A profik is jól hasznosíthatnak egy-egy jól bevált trükköt, hát még a kezdők! Nézzünk néhány régi konyhai praktikát, amik már garantáltan bizonyítottak!

Ahogy a dolgok változnak, az élet és a konyhában töltött idő gyorsul, mindig vannak új praktikák, amelyek könnyebbé teszik az életünket. Egy-egy új konyhai masina, ügyes tárolódobozok, sütés-főzést meggyorsító alapanyagok. Ugyanakkor nem szabad elfelejtkeznünk azokról a régi praktikákról, amiket már a nagyanyáink is használtak - bár az alapanyagok minősége sokat változott, a legtöbb trükk még ma is hasznos, pénztárcakímélő, és biztosan van elég tapasztalat mögötte ahhoz, hogy működőképes is legyen. Nézzünk 15 olyat, amit már a nagyanyáink is használtak.

1. Az avas zsír nem szemét!

Ha véletlenül megavasodna a zsírunk, nem kell kidobni! A zsír mennyiségéhez képest egy tizenhatod mennyiségű kenyérre és egy fej vöröshagymára lesz szükségünk. Forraljuk fel a zsírt, majd tegyük bele a kenyeret és a hagymát. Ha a kenyér megpirult, szűrjük le, és az avasság el is tűnt!

2. Sokáig friss burgonya

Télen, ha nagy mennyiségben vásárolunk burgonyát, érdemes gyümölcsökkel együtt tárolni - így nem csírázik ki, és egész tavaszig fogyasztható lesz!

3. Mennyire friss a tojás?

Alapinformáció, hogy sok tojást igénylő ételekhez külön üssük fel a tojásokat, és egyesével adjuk hozzá, hogy még véletlenül se kerüljön bele záp. Vannak viszont ételek, amelyek kifejezetten friss tojást kívánnak - a majonéz vagy a tiramisu például. Hogy állapítsuk meg, hogy a tojásunk friss? Tegyük egy tál vízbe - ha elsüllyed, biztosak lehetünk benne, hogy friss - ha lebeg, inkább csak olyan ételekhez használjuk, amiket hőkezelünk.

4. Ne sírj a hagyma felett!

Hogy ki mennyire érzékeny a hagymaszagra, arra nincs szabály. Mindenesetre, ha a már megpucolt hagymát hideg vízbe tartjuk, a pucoláshoz pedig egy darab kenyeret rágcsálunk anélkül, hogy lenyelnénk, biztosan kevésbé fogjuk megkönnyezni a hagymát!

5. Meleget a konyhába

A kelt tészták készítése sokaknak kihívás - kell hozzá némi gyakorlat, hogy ne rontsuk el. Az első és legfontosabb azonban, hogy kelt tésztával csak megfelelően meleg helyen dolgozzunk - különben soha nem lesz igazán szellős és könnyed a tésztánk!

6. A tökéletes reszelt sajt

Néhány sajtot - a keményebb fajtákat - könnyen le tudjuk reszelni. A kicsit puhább fajtákkal azonban meggyűlhet a bajunk. Ha a sajtot negyed órára mélyhűtőbe tesszük, a reszelőt pedig beolajozzuk, a legpuhább sajtot is könnyedén lereszelhetjük!

7. Szépülj élesztővel!

Bár ma már jóval több szépészeti termék áll a rendelkezésünkre, mint ötven évvel ezelőtt, a pattanásos, zsíros arcbőrre még mindig nagyon jó megoldás, ha egy fél kocka élesztőt elmorzsolunk egy deci langyos tejben, amibe előzőleg tettünk egy kanál mézet. A pakolást kenjük az arcunkra, majd ha megszárazd, finoman dörzsöljük le.

8. A tökéletes nokedli

A nokedli nem túl bonyolult műfaj, éppen azért bosszantó, ha mégis elrontjuk. Két dolgot biztosan tehetünk, hogy ezt elkerüljük: a tésztát csak a szaggatás előtt állítsuk össze, és ne dolgozzuk ki túlságosan, elég, ha éppen hogy csak összekeverjük.

9. Megkelt már a tészta?

Ha kelt tésztával dolgozunk, néha nem könnyű eldönteni, hogy már megkelt, vagy még szüksége van egy kis időre? Nyomjuk be a tészta oldalát: ha az ujjunk nyoma benne marad, megkelt, ha visszanyomódik, még egy kicsit kelesszük.

10. Zavaros uborkalé ellen

Kovászos uborka készítésekor a kovász beindítására szánt kenyeret tegyük tüllzacskóba, vagy más, laza szövésű anyagba. A kenyér így nem ázik bele a lébe, és az nem lesz zavaros.

Címlapról ajánljuk

További cikkek