Gyömbérszörp Gonoszka konyhájából recept

Gyömbérszörp Gonoszka konyhájából
Gyömbérszörp Gonoszka konyhájából
50 perc / előkészület: 25 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tél van, és ilyenkor a téli szörpök szezonja van. A Férjem elment vásárolni, és felhívott, hogy van gyömbér a boltban, mi lenne, ha venne és csinálnék gyömbérszörpöt. Mondtam, hogy vegyen, de akkor citromot is hozzon, mert ami itthon van, az kevés. Így elkészítettem ezt a finom szörpöt, mert a citrus mix rostos szörpből már alig maradt egy kevéske. A főzési idő megadásánál az érlelési időt nem adtam hozzá. Ebből a mennyiségből kb. 3,5 l szörp lett.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromos gyömbérszörp, gyömbérszörp házilag, gyömbérszörp citrommal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyömbért meghámozzuk, felkarikázzuk. A citromokat alaposan megsikáljuk. 3 db-nak vékonyan lehámozzuk a sárga héját. A lényeg, hogy minél kevesebb fehér rész jöjjön le. 5 db citromnak kifacsarjuk a levét.
  2. Előveszünk egy fém lábost vagy sértetlen zománcú edényt. Kb. 15 dkg cukrot az aljára terítünk, és hagyjuk, hogy karamellizálódjon. Ha már elkezdene bugyogni, és szép világos barna, akkor óvatosan összerázzuk, hogy mindenhol karamellizálódjon a cukor, majd beleöntünk 3 dl vizet. Vigyázzunk, mert fröcsköl!
  3. Ha felolvadt, akkor hozzáöntünk még 1,5 l vizet, beletesszük a felkarikázott gyömbért, lehámozott citromhéjat, a citromlevet,és a cukrot. Felforraljuk. Ha felforrt, hozzátesszük a citromsavat óvatosan, mert ha hirtelen öntjük bele, akkor kifut. Kb. 5 percet főzzük, majd lefedve 3 órát hagyjuk, hogy a gyömbér kiengedje finom ízét.
  4. Kb. 3 óra múlva fertőtlenített üvegekbe töltjük leszűrve. Ha teljesen kihűlt, hűtőbe tesszük. A cukor és a citromsav tartósít, így hetekig eláll a hűtőben.
  5. Nagyon finom üdítőital akár szénsavas, akár mentes vízzel is.
  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 32
össznézettség: 29 127
elküldve: 27
receptkönyben: 301
elkészítve: 25/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
427 recept

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kitsune
Kitsune szo, 2016-10-22 03:31

Kedves Gonoszka,
felkeltem éjjel egykor indokolatlanul, így nekiálltam a szörpödnek. A cukrok fele barna karamellizálva, a másik felében pedig 300 g eritritolt és 520 g gyümölcscukrot használtam. Most kísérletezek ezekkel, sőt a karamellizálás is eléggé új nekem. Roppant izgalmas, nagyon remélem, hogy jól sikerül majd... :) Referálok a késztermékről!

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 szo, 2016-10-22 12:41

Kedves Kitsune! Kíváncsian várom tapasztalatodat. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a cukor tartósít is, így szerintem azt semmiképpen nem szabad teljesen elhagyni. Kellemes kísérletezgetést kívánok. Kellemes napot, és jó sütést-főzést kívánok! Üdvözlettel: Kinga

matteo164
matteo164 cs, 2016-07-21 11:49

Kedves Gonoszka!
Köszönöm a receptet, már többször elkészítettem, nagyon finom. Én annyit csavartam rajta, hogy az összes cukrot karamellizáltam. Bár kissé macerás, de még jobb íze lesz. Kellemes nyári főzőcskét kívánok!
Matteo

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 cs, 2016-07-21 13:46

Kedves Matteo! Örülök, hogy tetszett, és többször elkészítetted már. Biztos hosszadalmasabb úgy, ha az összes cukrot karamellizálod, de biztos, hogy karamellesebb lesz az íze. Majd én is ki fogom próbálni úgy, sőt lehet, hogy egy kis naranccsal is megbolondítom. További kellemes sütést-főzést, és szép napot kívánok! Üdvözlettel: Kinga

Katonca
Katonca h, 2016-06-06 17:05

Elkészítettem tegnap a szörpöt. Minden dicséret megilleti! Követtem szóról-szóra a receptet, és amikor elkészült behűtöttem a hűtőbe és ásványvízzel iszogatom. Isteni!!!! Köszönöm a receptet, ezentúl csak így fogom elkészíteni.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 sze, 2016-06-08 12:21

Kedves Katonca! Nagyon örülök, hogy ízlik a szörp! Nagyon kedves vagy, hogy ezt megosztottad velem, hiszen a szakács öröme, ha ízlik az általa elkészített mű. További jó sütést-főzést, és szép napot kívánok Néked! üdvözlettel: Kinga

Lucám
Lucám h, 2014-07-14 00:00

Drága Kinga! Újból megemelem a kalapom... Imádom a gyömbért, hát ez tényleg nekem való... Én barna nádcukrot karamellizáltam, a maradék cukrot pedig édesítőkkel helyettesítettem. (nyírfacukor + eritrit) Már a befőzőautomatában csúcsül a 4 teli paradicsomos üveg. Így nem kell hűtőben tartani (bár attól nem félek, hogy megromlik...) A meggyszörpöd holnap készül. Olyan boldog vagyok, hogy a gyerkőcöknek ilyen egészséges finomságokat adhatok! U.i.: a kislányom megkóstolta már a málnaszörpöt, azt mondta: "Anya, te zseniális vagy!" :-D A dícséretet ezennel átruházom. Ölellek: Dóri

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 h, 2014-07-14 05:46

Kedves Dóri! A dicséret Téged illet, mert Te készíted el ezeket az egészséges, és finom szörpöket! És örülök, hogy a kislányodnak is ízlik, és így egy egészséges és finom, valóban gyümölcsből készült innivalót iszik. Mégsem egy colát, vagy mindenféle tartósítóval, meg sűrítményekkel, meg ízfokozokkal készült vackot. Én hagyományos módon fejre állítom az üvegeket a forró szörp betöltése után, majd dunsztba rakom pár napra. Így eláll hónapokig, sőt a bodzaszörpöm, pedig azt nem is dunsztolom eláll egy évig. Persze én cukorral készítem, így az édesítős változatra azt javaslom, hogy azt az üveget amit kinyítsz, azt hűtőbe tartsad. Kellemes hetet kívánok Nektek!
Üdvözlettel:Kinga

lilkapsas
lilkapsas k, 2014-07-01 18:38

Kedves Kinga!
Még nem hűlt ki teljesen, de már megkóstoltuk. Nagyon-nagyon finom, aromás! Köszönjük a receptet! Üdv: Marianna

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 sze, 2014-07-02 05:37

Kedves Marianna! Nagyon örülök, hogy elkészítetted, és ízlik Nektek! További jó sütést-főzést, és új receptek kipróbálását kívánom! Üdvözlettel:Kinga

Kerepesi
Kerepesi / Kerepesi szo, 2013-12-14 20:27

Szia! ki szeretném próbálni a receptet. Szerinted nem gond, ha a citromlevet csak a végén öntöm bele, miután kicsit hűlt a szörp? Csak hogy a c vitamin tartalma megmaradjon. Üdvözlettel: Gyöngyi

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 v, 2013-12-15 09:18

Szia! Próbáljad ki, hogy csak a végén öntöd hozzá, de akkor szerintem a tarthatósága lerövidül, és a c vitamin tartalma az állásban egyébként is csökken. A vékonyan lehámozott héjat viszont ne a végén tegyed hozzá. És szerintem a kész szörpöt hűtőbe tárold, ha így készíted. A citrusos szörpöket én is a hűtőben tárolom, mert egyrészt a C vitamin tartalma lassabban csökken, és azok mivel nyers szörpök a cukor tartósitó hatása ellenére romlékonyabbak. Persze ez nem azt jelenti, hogy 1-2 nap, de mondjuk 3-4 hétnél én hűtőben sem tárolnám már. És persze én nem teszek hozzá tartósítószert sem újabban (már a málna szörpömbe sem!)

ÍzTündér
ÍzTündér h, 2013-08-19 15:14

Szia!
Kipróbáltam a receptet és csak ajánlani tudom mindenkinek:) Én imádom a gyömbért és örülök hogy sokan megpróbálkoznak a házi szörpök készítésével és nem a tartósítószeres,ízfokozókkal teli szörpöket fogyasztják csak.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 h, 2013-08-19 18:15

Kedves ÍzTündér!
Örülök, hogy ízlett a szörpöm, és köszönöm, hogy ezt megosztottad velem. Én nagyon sokféle szörpöt készítek, mert a Férjem az nagyon "szörpös". Így gyakorlatilag állandóan gyártom neki az újabb, és újabb adagokat. Így legalább nem az adalék anyagos, tartósítószeres löttyöket issza, hanem a gyümölcsöt mégha cukorral is.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 szo, 2013-06-22 16:15

Kedves Virág-konyha!
Csak ajánlani tudom, nekünk nagyon ízlett, és a canada dry-ra hasonlít az íze. Főleg szénsavas vízzel. Szerintem ha szeretitek a gyömbért, akkor érdemes elkészíteni. Üdvözlettel:Kinga

jucus60
jucus60 sze, 2013-06-12 17:21

Elkészítettem ezt a szörpöt, kicsit tovább állt - egyéb elfoglaltság miatt - mint 3 óra. Nem tudom, hogy emiatt lett-e csípős, vagy egyébként is az? Ettől eltekintve nagyon különleges és fincsi, köszönöm a receptet.
Jucus

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 sze, 2013-06-12 17:55

Kedves Jucus60! Nagyon szívesen! Egy kicsit a friss gyömbér csípős, de az enyém az nem volt nagyon csípős. Nem hiszem, hogy a tovább állás miatt lett csípősebb, de mondjuk nem tudom, hogy a tovább állás az mennyivel volt hosszabb idő. Ez egy különleges, mondhatni pikáns szörp, mi szeretjük. Remélem Ti is élvezni fogjátok az elkészített szörpödet! Üdvözlettel:Kinga

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 cs, 2013-06-13 04:58

Kedves Jucus60! Örülök neki, hogy ízlik azért, még ha kicsit csípősebb is. Jó sütést-főzést kívánok! Üdvözlettel:Kinga

Sz-Lena
Sz-Lena h, 2013-02-04 17:09

Már másodszor csinálom ezt a fincsi szörpöt, eddig bárki kóstolta el volt ragadtatva tőle :))) Köszönöm, gyakran lesz nálunk!

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 h, 2013-02-04 17:27

Kedves Sz-Lena! Nagyon szívesen! Mi is nagyon szeretjük, így nálunk is gyorsan fogyó szörp. Örülök, hogy ízlik, és másoknak is örömet tudsz okozni vele. Üdvözlettel:Kinga

sziszi01
sziszi01 cs, 2013-01-17 21:57

Szia!
Ismét 1 gyöngyszem! :-) Hasonlót már készítettem, habár ott nem kellett a cukrot karamellizálni. Mentettem, feltétlenül kipróbálom! :-)
Sziszi

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 p, 2013-01-18 06:08

Kedves Sziszi01!
Remélem Nektek is ízleni fog, szerintem egy nagyon finom üdítő. A canada dry-hoz hasoló ízű, csak ez nincs tele tartósítóval. Üdvözlettel:Kinga

Legfrissebb cikkek

Itt a tészta-liszt meghajtású autó?
Itt a tészta-liszt meghajtású autó?
Bár a Gyermelyi új találmánya benzinnel működik, mégis csupán tésztára és lisztre van szükség ahhoz, hogy esetleg a Te házad elé guruljon be. Hajts rá! (x)
Ez a legmesésebb mézeskalács-ház, amit valaha láttál
Ez a legmesésebb mézeskalács-ház, amit valaha láttál
Karácsonykor szinte minden otthonban sülnek a mézeskalácsok, a kreatívabbak pedig meg sem állnak egy csodás mézeskalács-házikóig. És vannak, akik egyből egy kastélyt építenek.
A hét szakácsa: gasztróger
A hét szakácsa: gasztróger
E heti szakácsunk: gasztróger, egy bájos fiatal hölgy. Eláruljuk, Nikinek hívják, és távlati céljai között étteremnyitás és szakácskönyvek is szerepelnek. Ismerjétek meg!
2028