Gyömbérszörp Gonoszka konyhájából recept

Gyömbérszörp Gonoszka konyhájából
Gyömbérszörp Gonoszka konyhájából
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tél van, és ilyenkor a téli szörpök szezonja van. A Férjem elment vásárolni, és felhívott, hogy van gyömbér a boltban, mi lenne, ha venne és csinálnék gyömbérszörpöt. Mondtam, hogy vegyen, de akkor citromot is hozzon, mert ami itthon van, az kevés. Így elkészítettem ezt a finom szörpöt, mert a citrus mix rostos szörpből már alig maradt egy kevéske. A főzési idő megadásánál az érlelési időt nem adtam hozzá. Ebből a mennyiségből kb. 3,5 l szörp lett.

hozzávalók / 4 adag

  • 40 dkg tisztított gyömbér
  • 2 kg kristálycukor
  • 3 db citrom vékonyan lehámozott sárga héja
  • 5 db citrom leve (kb 2,5 dl)
  • 20 g citromsav
  • 1,8 l víz

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromos gyömbérszörp, gyömbérszörp házilag, gyömbérszörp citrommal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyömbért meghámozzuk, felkarikázzuk. A citromokat alaposan megsikáljuk. 3 db-nak vékonyan lehámozzuk a sárga héját. A lényeg, hogy minél kevesebb fehér rész jöjjön le. 5 db citromnak kifacsarjuk a levét.
  2. Előveszünk egy fém lábost vagy sértetlen zománcú edényt. Kb. 15 dkg cukrot az aljára terítünk, és hagyjuk, hogy karamellizálódjon. Ha már elkezdene bugyogni, és szép világos barna, akkor óvatosan összerázzuk, hogy mindenhol karamellizálódjon a cukor, majd beleöntünk 3 dl vizet. Vigyázzunk, mert fröcsköl!
  3. Ha felolvadt, akkor hozzáöntünk még 1,5 l vizet, beletesszük a felkarikázott gyömbért, lehámozott citromhéjat, a citromlevet,és a cukrot. Felforraljuk. Ha felforrt, hozzátesszük a citromsavat óvatosan, mert ha hirtelen öntjük bele, akkor kifut. Kb. 5 percet főzzük, majd lefedve 3 órát hagyjuk, hogy a gyömbér kiengedje finom ízét.
  4. Kb. 3 óra múlva fertőtlenített üvegekbe töltjük leszűrve. Ha teljesen kihűlt, hűtőbe tesszük. A cukor és a citromsav tartósít, így hetekig eláll a hűtőben.
  5. Nagyon finom üdítőital akár szénsavas, akár mentes vízzel is.
  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 11 859
elküldve: 19
receptkönyben: 206
elkészítve: 12/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
320 recept

Hozzászólások (18)

Lucám
Lucámh, 2014-07-14 01:00

Drága Kinga! Újból megemelem a kalapom... Imádom a gyömbért, hát ez tényleg nekem való... Én barna nádcukrot karamellizáltam, a maradék cukrot pedig édesítőkkel helyettesítettem. (nyírfacukor + eritrit) Már a befőzőautomatában csúcsül a 4 teli paradicsomos üveg. Így nem kell hűtőben tartani (bár attól nem félek, hogy megromlik...) A meggyszörpöd holnap készül. Olyan boldog vagyok, hogy a gyerkőcöknek ilyen egészséges finomságokat adhatok! U.i.: a kislányom megkóstolta már a málnaszörpöt, azt mondta: "Anya, te zseniális vagy!" :-D A dícséretet ezennel átruházom. Ölellek: Dóri

Gonoszka1
Gonoszka1h, 2014-07-14 06:46

Kedves Dóri! A dicséret Téged illet, mert Te készíted el ezeket az egészséges, és finom szörpöket! És örülök, hogy a kislányodnak is ízlik, és így egy egészséges és finom, valóban gyümölcsből készült innivalót iszik. Mégsem egy colát, vagy mindenféle tartósítóval, meg sűrítményekkel, meg ízfokozokkal készült vackot. Én hagyományos módon fejre állítom az üvegeket a forró szörp betöltése után, majd dunsztba rakom pár napra. Így eláll hónapokig, sőt a bodzaszörpöm, pedig azt nem is dunsztolom eláll egy évig. Persze én cukorral készítem, így az édesítős változatra azt javaslom, hogy azt az üveget amit kinyítsz, azt hűtőbe tartsad. Kellemes hetet kívánok Nektek!
Üdvözlettel:Kinga

lilkapsas
lilkapsask, 2014-07-01 19:38

Kedves Kinga!
Még nem hűlt ki teljesen, de már megkóstoltuk. Nagyon-nagyon finom, aromás! Köszönjük a receptet! Üdv: Marianna

Gonoszka1
Gonoszka1sze, 2014-07-02 06:37

Kedves Marianna! Nagyon örülök, hogy elkészítetted, és ízlik Nektek! További jó sütést-főzést, és új receptek kipróbálását kívánom! Üdvözlettel:Kinga

Kerepesi
Kerepesiszo, 2013-12-14 21:27

Szia! ki szeretném próbálni a receptet. Szerinted nem gond, ha a citromlevet csak a végén öntöm bele, miután kicsit hűlt a szörp? Csak hogy a c vitamin tartalma megmaradjon. Üdvözlettel: Gyöngyi

Gonoszka1
Gonoszka1v, 2013-12-15 10:18

Szia! Próbáljad ki, hogy csak a végén öntöd hozzá, de akkor szerintem a tarthatósága lerövidül, és a c vitamin tartalma az állásban egyébként is csökken. A vékonyan lehámozott héjat viszont ne a végén tegyed hozzá. És szerintem a kész szörpöt hűtőbe tárold, ha így készíted. A citrusos szörpöket én is a hűtőben tárolom, mert egyrészt a C vitamin tartalma lassabban csökken, és azok mivel nyers szörpök a cukor tartósitó hatása ellenére romlékonyabbak. Persze ez nem azt jelenti, hogy 1-2 nap, de mondjuk 3-4 hétnél én hűtőben sem tárolnám már. És persze én nem teszek hozzá tartósítószert sem újabban (már a málna szörpömbe sem!)

ÍzTündér
ÍzTündérh, 2013-08-19 16:14

Szia!
Kipróbáltam a receptet és csak ajánlani tudom mindenkinek:) Én imádom a gyömbért és örülök hogy sokan megpróbálkoznak a házi szörpök készítésével és nem a tartósítószeres,ízfokozókkal teli szörpöket fogyasztják csak.

Gonoszka1
Gonoszka1h, 2013-08-19 19:15

Kedves ÍzTündér!
Örülök, hogy ízlett a szörpöm, és köszönöm, hogy ezt megosztottad velem. Én nagyon sokféle szörpöt készítek, mert a Férjem az nagyon "szörpös". Így gyakorlatilag állandóan gyártom neki az újabb, és újabb adagokat. Így legalább nem az adalék anyagos, tartósítószeres löttyöket issza, hanem a gyümölcsöt mégha cukorral is.

virag-konyha
virag-konyhaszo, 2013-06-22 13:24

Szia Gonoszka! :-)

Nagyon jól hangzik, biztos ki fogom próbálni főleg ilyen melegben, biztos kellemes!

Gonoszka1
Gonoszka1szo, 2013-06-22 17:15

Kedves Virág-konyha!
Csak ajánlani tudom, nekünk nagyon ízlett, és a canada dry-ra hasonlít az íze. Főleg szénsavas vízzel. Szerintem ha szeretitek a gyömbért, akkor érdemes elkészíteni. Üdvözlettel:Kinga

jucus60
jucus60sze, 2013-06-12 18:21

Elkészítettem ezt a szörpöt, kicsit tovább állt - egyéb elfoglaltság miatt - mint 3 óra. Nem tudom, hogy emiatt lett-e csípős, vagy egyébként is az? Ettől eltekintve nagyon különleges és fincsi, köszönöm a receptet.
Jucus

Gonoszka1
Gonoszka1sze, 2013-06-12 18:55

Kedves Jucus60! Nagyon szívesen! Egy kicsit a friss gyömbér csípős, de az enyém az nem volt nagyon csípős. Nem hiszem, hogy a tovább állás miatt lett csípősebb, de mondjuk nem tudom, hogy a tovább állás az mennyivel volt hosszabb idő. Ez egy különleges, mondhatni pikáns szörp, mi szeretjük. Remélem Ti is élvezni fogjátok az elkészített szörpödet! Üdvözlettel:Kinga

Gonoszka1
Gonoszka1cs, 2013-06-13 05:58

Kedves Jucus60! Örülök neki, hogy ízlik azért, még ha kicsit csípősebb is. Jó sütést-főzést kívánok! Üdvözlettel:Kinga

Sz-Lena
Sz-Lenah, 2013-02-04 18:09

Már másodszor csinálom ezt a fincsi szörpöt, eddig bárki kóstolta el volt ragadtatva tőle :))) Köszönöm, gyakran lesz nálunk!

Gonoszka1
Gonoszka1h, 2013-02-04 18:27

Kedves Sz-Lena! Nagyon szívesen! Mi is nagyon szeretjük, így nálunk is gyorsan fogyó szörp. Örülök, hogy ízlik, és másoknak is örömet tudsz okozni vele. Üdvözlettel:Kinga

sziszi01
sziszi01cs, 2013-01-17 22:57

Szia!
Ismét 1 gyöngyszem! :-) Hasonlót már készítettem, habár ott nem kellett a cukrot karamellizálni. Mentettem, feltétlenül kipróbálom! :-)
Sziszi

Gonoszka1
Gonoszka1p, 2013-01-18 07:08

Kedves Sziszi01!
Remélem Nektek is ízleni fog, szerintem egy nagyon finom üdítő. A canada dry-hoz hasoló ízű, csak ez nincs tele tartósítóval. Üdvözlettel:Kinga