Életem legjobb tökfőzeléke 20 perc alatt

Mindenkinek megvolt az ősellensége a menzán - kinek ez, kinek az, de gyanítom, legtöbbünknek a tökfőzelék. Ha még nem sikerült legyőzni a gyerekkori démont, most menni fog!

Én azon szerencsések közé tartozom, akinek nem kellett gyerekkorában tökfőzeléket ennie. Nagymamám jó előre elintézte ezt nekem - anyám olyan öt éves lehetett, mikor a sokak számára ismerős szúrós tekintettel kísért: "addig nem állsz fel innen, míg meg nem eszed a főzeléket" felkiáltással nagyi bele nem diktált egy tányér tököt. Anyám ugyan megette, de olyan rosszul lett utána, hogy kórházban kötött ki. Ma biztos születne az esetről három gyerekvédő cikk, a hatvanas években ez a buta pedagógia még nem keltett akkora megbotránkoztatást, csak annyi lett az ügy kimenetele, hogy anyám azóta sem eszik tökfőzeléket, és belénk soha semmilyen ételt nem kényszerített.

A tökfőzelék receptjét itt találod

Emiatt nem is nagyon emlékszem, hogy sokszor találkoztam volna ezzel a gyerekek rémálmának kikiáltott étellel, ennek ellenére úgy voltam, vele, mint a kémia- és fizikaórákkal: még csak tíz éves voltam, soha egyikhez sem volt szerencsém, de előre utáltam őket. Egy alkalomra mégis emlékszem: az óvónéni egyszer csellel (á, ezt úgysem mered megenni) rá akart venni, hogy eltüntessem a tányér tartalmát, de pár kanál után feladtam a harcot.

A tökfőzelék receptjéért ide kattints

Szerintem már az egyetemre jártam, mikor egyszer a húgom - nem is tudom, milyen indíttatásból, hiszen egy alomból származunk - rájött, hogy ő tökfőzeléket enne, és egy régi Lajos Mari főzelékeskönyvből rittyentett egyet. A fazéknyi főzeléknek semmi köze nem volt az általam megszokottakhoz, azaz nem úszott vastag, fehér csirízes rántásban, nem volt a felismerhetetlenségig összepárolva benne a gyalult tök - szépen kivehető, számolhatóan különálló gyufaszálra vágott tök, és a paprikától enyhén narancssárga, nem túl sűrű szósz. Kulináris érdeklődésem már nyiladozott, úgyhogy először csak egy kanállal ettem, aztán egy tányérral, aztán még eggyel. A tökfőzeléket azóta is nagyon szeretem, amint meglátom a piacon a zsenge tököt, már viszem is haza.

A tökfőzelék receptjét itt találod

Még valamikor áprilisban jártam a piacot Ádám barátommal,és azon filóztunk, miért is nem főznek ma itthon több főzeléket, miért van az, hogy ez a remek, olcsó, egészséges étel a legtöbb helyen rántásba fulladt, agyonpárolt zöldségekből álló borzalom lett, és milyen jó, hogy legalább pár étterem és néhány fiatal szakács van, aki foglalkozik a témával, és visszaadja a főzelék becsületét. Ő mindjárt felvázolt egy tökfőzelékreceptet, ahogy ő készítené, én meg mindjárt sajnáltam, hogy még nincs tökszezon. Mivel idén nyáron két hónapon keresztül gyakorlatilag szétfőztem magam - még titok, hogy miért, de nemsokára elárulom - , nem maradt időm a jó kis klasszikusokra, alig ettem lecsót, és a héten döbbentem rá, hogy tököt egyáltalán nem főztem! Gyorsan hívtam Ádámot, hogy mi is volt abban a teoretikus áprilisi főzelékben, aztán meg is csináltam. Jelentem, életem legjobb tökfőzelékét sikerült összehoznom. Semmi rántás, semmi habarás, és gyakorlatilag 20 perc alatt elkészült.

Címlapról ajánljuk