Így futtasd fel helyesen az élesztőt kezdő szakácsként

Az élesztő felfuttatása még a sütésben és főzésben jártas szakácsoknak is kihívást jelenthet, Napi Tipp rovatunkban azonban elmondjuk, hogyan lehet hibapont nélkül elvégezni ezt az egyszerű, de nagy odafigyelést igénylő feladatot.

Kelt tésztákhoz, ízletes és omlós házi süteményekhez vagy akár kenyérhez nélkülözhetetlen alapanyag az élesztő, melyet itthon kétféle formában, porélesztőként és friss élesztőkockaként is megvásárolhatunk a boltokban. Míg valaki a klasszikus friss változatra esküszik, addig sokak szerint a porélesztőt könnyebb használni, ráadásul a szavatossági ideje is később jár le, a spájzban száraz helyen akár egy évig is eláll.

Friss vagy porélesztő, a mennyiségen kívül aligha van különbség!

A friss élesztő esetében a tárolásra jobban oda kell figyelni, ahhoz ugyanis, hogy a gumis, gyurmaszerű anyagban ne pusztuljanak el az élesztőgombák, az alapanyagot hűtőben kell tárolni, felhasználása pedig egy-két héten belül javasolt.

Na de mi a felfuttatás, és hogyan érdemes csinálni?

Amikor az élesztőt felfuttatjuk, tulajdonképpen aktivizáljuk azokat az egysejtű gombákat, amelyek a tészta állagért felelnek majd a későbbiekben. Az aktivizáláshoz megfelelő időre, meleg közegre és tápanyagra van szükség, egészen pontosan langyos tejre vagy vízre, legalább 15 percre, és egy kanálka cukorra vagy lisztre.

Válassz magasabb falú edényt, ki ne fusson a felfuttatott élesztő!

A tej vagy a víz legyen langyos (38-43°C), a meleg vagy forró folyadékban ugyanis elpusztulnak az élesztőgombák, és nem tud elindulni az a kémiai reakció, amely a felfuttatáshoz szükséges. Két deciliter langyos folyadékhoz egy teáskanál cukrot vagy vizet ajánlott hozzáadni, enélkül nem fog felfutni az élesztő.

Ezután jöhet a tálba az élesztő, mielőtt azonban hozzáadnánk, érdemes összevetni a két különböző típusú alapanyagot: 7 gramm porélesztő 20 gramm friss élesztőnek felel meg.

Ez azért is fontos, mert a régi receptekben zömmel friss élesztőről írnak a szakácsok, mondhatnánk azt is, hogy a porélesztő nálunk még viszonylag új dolognak számít.

Az élesztőt morzsoljuk vagy szórjuk bele a magas falú tálba (ne feledjük, a felfutással az élesztő többszörösére fog nőni), a tálat pedig tegyük meleg, de nem napsütötte helyre, és legalább 15-20 percet várjunk addig, amíg fel nem fut az alapanyag, melyet ezután már szabadon használhatunk a készülő ételben.

Forrásaink voltak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Címlapról ajánljuk

További cikkek