A húsleves története – Tudod, kiknek köszönhetjük kedvenc vasárnapi ebédünket?

Nagyi húslevese nemcsak a vasárnapi ebéd elmaradhatatlan része, hanem a megfázás és lelki bánat gyógyítója is volt nem egyszer.

A húsleves végigkísérte gyerekkorunkat, vigasztalt kamaszkorunkban, és most, felnőttként is ugyanúgy szeretjük, mint amikor először megízleltük.

Húsleves, az otthon nosztalgikus íze

A gőzölgő húsleves mindenkinek ugyanazt jelenti: nosztalgiát, gyógyírt, az otthon nyugalmát, és miközben kanalazzuk, egy kicsit visszarepülhetünk a múltba, a gondtalan gyerekkorba, amikor még az volt a legnagyobb dilemmánk, hogy desszertnek joghurthabot vagy madártejet együnk. De a húsleves története régebbre nyúlik vissza, mint amire mi vissza tudunk emlékezni: igazi tradicionális ételről van szó, amit már dédanyáink dédanyái is előszeretettel tettek az asztalra.

Az ősi magyar konyha a tápláló ételekre és a húsokra épült, ezzel is biztosítva az energiát felmenőinknek a napi munkához és a földműveléshez. Egy húslevesreceptet szinte minden magyar család őriz, azonban a húsleves eredetileg nem magyar találmány. Ez a finom étel német nyelvterületről származik, a német brüeje szóból eredeztethető, ami forró folyadékot jelent, és gyorsan meghódította a Kárpát-medencét. Már a franciák is az elsők között tálalták éttermeikben, egy párizsi vendéglő például így csalogatta vendégeit a húslevessel 1756-ban:

“Jöjjetek hozzám mindannyian, akiknek a gyomra szenved, s én helyrehozlak benneteket.”

Hagyományos húslevesek:

A levesfőzésre Európában hosszú időn keresztül egyfajta sváb szokásként tekintettek, és itthon is csak a 18. század elejétől terjedt el, mint első fogás. De attól a pillanattól, hogy ükanyáink és ükapáink megízlelték a húslevest, karrierje meredeken ívelt felfelé. Az első önálló magyar nagylexikonban, Pallas Nagy Lexikonában, a következőket olvashatjuk a leves címszó alatt:

„A levesek között első helyen áll a húsleves, mely legjobb, ha marhahúsból készül.”

Ez is érdekelhet!

Akkor most mégsem kell lehabozni a húslevest?

Az Újházy tyúkhúsleves hódítása

A klasszikus húsleves alapja ugyan marhahús, de a szárnyasokból és sertésből készült levesek sem várattak sokat magukra: a 19. század második felétől már a tyúkhúsleves került sűrűbben a lakodalmi asztalokra, és a vasárnapi ebédek első számú favoritjának lépett elő. Végül Újházi Ede színész - és egyben a magyar gasztronómia történet kultikus alakja - megalkotta az Újházy tyúkhúslevest, ami végleg elfoglalta a marhahúsleves elöl a trónt. Az Újházy tyúkhúslevest az öreg kakasok húsa, taréja és nemes szervei, valamint a zeller és természetesen a hosszas főzés tette különlegessé.

Rendhagyó húslevesek:

A húsleves a szépirodalomból sem maradhatott ki, Móricz Zsigmond Tragédia című novellájában is kapott néhány sort:

„Lesz húsleves. Jó sárga, zsíros tyúkhúsleves. Az jó lesz. Abból megeszek egy tállal. És már habzsolta is, szopogatta a sűrű, apró, sárgaszínű tésztacsigákat, amiket marokszámra eregetett le a nyeldeklőjén.”

Szerinted mi a titka az igazán jó húslevesnek?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek