Főzz alkohollal! - 2. rész

Minisorozatunk előző részében azt mutattunk meg, hogyan válasszunk bort a főzéshez. Most abban segítünk, hogy a sörös recepteknél se nyúljunk mellé!

Az elmúlt pár évig a magyar sörhelyzet elég szomorú képet mutatott - földrajzi helyzetünknek és a hagyományainak megfelelően leginkább lager sört fogyasztottunk. Amivel semmi probléma nincsen, a cseh találmány rendkívül jó tud lenni - ha megfelelően készítik. A nagyüzemi sörfőzés azonban nemcsak a piacot, de a mi ízlésünket is beszűkítette. Mivel a lager sör az egyetlen, amit pár évvel ezelőttig csak úgy lekaphattunk a polcról, a sörös receptjeink nagy része is erre az italra koncentrálódik. De ahogy fehérborból is nagyon számít, hogy egy savasabb vagy gyümölcsösebb, frissebb palack után nyúlunk-e, úgy a sörrel főzésből is akkor lesz valami, ha jól választunk hozzá nedűt. Nem mondom, hogy a nagy márkákat el kell felejteni, de ha valami igazán különlegesre és zamatosra vágyunk, nézzünk szét a kézműves sörfőzdék környékén.

Milyen húshoz milyen sört?

Először is, ha sörről van szó, felejtsük el azt a klisét, hogy csak a húshoz használjuk őket! A sör mehet kenyérbe, levesbe, egytálételbe, grillezett zöldségekhez, de még desszertekhez is kiváló. A lényeg itt is a sör jegyein van - milyen fűszerek, gyümölcsök ízét érezzük kóstolgatás közben. Természetesen, akárcsak a bornál vagy a többi alkoholnál, itt is igaz az, hogy senki nem születik szakértőnek - egyáltalán nem szégyen, ha utánaolvasunk vagy megkérdezzük az üzletben, hogy a receptünkhöz melyik sör illene legjobban. Alapvetően arra figyeljünk, hogy az étel fő alapanyaga - például hús - mellett milyen más alapanyagok kerülnek a fazékba. Az első gondolata mindenkinek az lenne, hogy fehér hús=világos sör, vörös hús=sötét sör, pedig ez egyáltalán nem igaz!

A csirkemellnél kicsit hosszabb elkészítési időt igénylő fehér húsok, például egy csirke vagy pulykacomb is különösen ízletes lehet egy sötétebb, markánsabb sörben is, ha a többi hozzávaló íze is nehezebb - olívabogyó, aszalt szilva vagy baconös hozzávalók mellé nyugodtan mehet egy nehezebb sör. Még csirkemellhez vagy tengeri herkentyűkhöz is használjunk nyugodt lélekkel egy sötétebb ale-t vagy stoutot - pácnak vagy marinádnak tökéletes lesz. Ugyanakkor egy nyárias, könnyed sertéssült alá is mehet egy pilseni vagy más világos sör, ha az alapanyagok között friss, citromos elemek is vannak. Egy dologra vigyázzunk nagyon: a markáns ízű, sok malátát tartalmazó sörök főzés közben sűrűsödnek, az ízük pedig egyre intenzívebbé válik. Elsőre nagyon jó ötletnek tűnhet egy igazi férfias fekete sörrel pörköltet főzni, de a vége jó eséllyel olyan kesernyés lesz, hogy mehet a kukába az egész.

Még mi mibe mehet a sör?

Gyakorlatilag bármibe. A kelt tésztákhoz, sütőporos receptekhez, például amerikai palacsintához külön segítség, hogy a benne lévő élesztő ad neki egy plusz löketet a keléshez vagy a puffadáshoz.

Olvastad már?

Főzz alkohollal! - 1. rész

Olyan egytálételekhez, ahol víz kell a receptbe, és hosszasan főzzük, nyugodtan cseréljük le a víz egy részét sörrel. Desszertekhez, csokis krémekhez különösen jól illik egy füstösebb porter vagy stout.

A lényeg az, hogy mielőtt főzni kezdünk vele, kicsit ízlelgessük - aki ért a főzéshez és az ízekhez második kóstolásra biztosan rájön, hogy az adott itallal melyik ételt lehetne még jobbá tenni! A sörrel főzés kreatív műfaj, és kicsit se féljünk kísérletezni vele.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.