Eperlekvár 2. recept

Eperlekvár 2.
Eperlekvár 2.
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A zselésítőn található leírás szerint nincs szükség dunsztolásra, de én nem kockáztatok. Megszakadna a szívem, ha mondjuk januárban, amikor az ember már szinte el is felejtette a napsütötte, illatozó gyümölcsök ízét, ám utolsó mentsvárként ott várnak a kamrában az üvegbe zárt eperszemek, ott éktelenkedne a penészréteg a lekvár tetején.
Ugyanakkor - családom fogyasztási szokásainak ismeretében - a fent leírt mennyiség bizonyosan nem éri meg a januárt.

hozzávalók / 12 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az üvegeket alaposan mossuk ki, a tetőket tegyük be az előzőleg Domestossal kifertőtlenített  mosogatóba és öntsünk rá forrásban lévő vizet.
  2. Egy dupla fenekű fazékba beleöntjük az alaposan megmosott és kicsumázott epret.Közepes hőmérsékleten megkezdjük a főzést. Amikor a gyümölcs egy kicsit már levet eresztett, botmixerrel összeturmixoljuk.
  3. Hozzáadjuk a citrom levét és húsát, a vaníliát, a cukrot és a balzsamecetet.
  4. Emeljük a hőfokot és amikor forr, hozzáadjuk a zselésítőanyagot a tasakon található előírás szerint.
  5. A sütőt 100 C-ra melegítjük, majd kikapcsoljuk.
  6. Az üvegekbe ujjnyi magasan vizet töltünk és egyenként kb. egy percig forraljuk a mikróban.
  7. Kesztyűvel kivesszük, megtöltjük a lekvárral, alaposan rászorítjuk a tetejét és fejére állítva betesszük a sütőbe.
  8. Amikor az utolsó üveg is megtelt, visszaállítjuk őket a talpukra és a sütőben hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 42 561
elküldve: 4
receptkönyvben: 217
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

modosa

Mióta szakács: 2009.05.31.
50 recept

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

butathu1991
butathu1991 Thu, 2014-11-27 07:18

A zselésítőn található leírás szerint nincs szükség dunsztolásra. de én nem kockáztatok. Megszakadna a szívem, ha mondjuk januárban, amikor az ember már szinte el is felejtette a napsütötte, illatozó gyümölcsök ízét. ám utolsó mentsvárként ott várnak a kamrában az üvegbe zárt eperszemek, ott éktelenkedne a penészréteg a lekvár tetején.

butathu1991
butathu1991 Tue, 2014-07-29 08:20

hogy a hozzávalókat alacsony hőmérsékleten, órákon keresztül főzöd annak érdekében. hogy a víz elpárologjon belőle és sűrű, szirupos legyen a végeredmény. Készen is kapható nagyobb élelmiszer boltokban. a Culinarisban http://www.culinaris.hu/, vagy megrendelheted interneten

sonthuy
sonthuy Thu, 2014-05-29 09:34

szükség dunsztolásra, de én nem kockáztatok. Megszakadna a szívem, ha mondjuk januárban, amikor az ember már szinte el is felejtette a napsütötte, illatozó gyümölcsök ízét, ám utolsó mentsvárként ott várnak a kamrában az üvegbe zárt eperszemek, ott éktelenkedne a penészréteg a lekvár tetején....

TonyViet
TonyViet Mon, 2013-01-14 05:37

Ami a dunsztot illeti:
az a lényeg,hogy nagyon lassan hűljön ki,amit tartósítani szeretnél, Én hosszú évek óta alkalmazom a sütős módszert, van olyan lekvárom,amit 8 éve tettem el, és most is tökéletes (kicsit sok lett, azért van még belőle :)
Remélem tudtam segíteni, üdv és sok sikert! Anikó

bea
bea Fri, 2010-06-18 08:59

Kedves modosa!Engem ez a balzsamecetkrém házi változata érdekelne. Miből mennyit raksz bele?

modosa
modosa / modosa Fri, 2010-06-18 09:58

Kedves bea! Én négy rész balzsamecethez teszek egy rész barna nádcukrot (Demerara vagy Muscovado) és egy rúd vanília kikapart magját, majd lassú tűzön kb. a negyedére visszaforralom úgy, hogy a végeredmény sűrű máz legyen. Közel fekete színe miatt ez a máz nem alkalmas bizonyos fogások kiegészítésére, ezért mostanában tervezem, hogy elkészítem fehér balzsamecetből is, finomított (fehér) nádcukorral.
üdv, Anikó

modosa
modosa / modosa Thu, 2010-06-17 21:48

Kedves Annamari!
Ezzel a sütős módszerrel nem bonyolult a dunsztolás, viszont ha az üvegek csírátlanítását egyszerűbben meg lehetne úszni - az egész folyamatban ez az egyetlen fázis, amit ki nem állhatok - annak nagyon tudnék örülni :)
üdv, Anikó

Annamaris
Annamaris Thu, 2010-06-17 21:30

Kedves modosa!

Nem kell tartani attól, hogy penészt húz a lekvár, ha Oetker zselésítőt használsz.
Én évek óta ezt használom, előtte az üvegeket jól kiforrázom és a lekvár eláll egész évben(már ha nem esszük meg):))))
Üdv, Annamari

modosa
modosa / modosa Fri, 2010-05-28 14:48

Kedves lejla!
Köszönöm :)
A balzsamecetkrém egy sűrű, balzsamecetből, cukorból, (nálam) vaníliából készült, úgynevezett redukció, ami azt jelenti, hogy a hozzávalókat alacsony hőmérsékleten, órákon keresztül főzöd annak érdekében, hogy a víz elpárologjon belőle és sűrű, szirupos legyen a végeredmény. Készen is kapható nagyobb élelmiszer boltokban, a Culinarisban http://www.culinaris.hu/, vagy megrendelheted interneten, pl. itt: http://gustiitaliani.hu/products.php?gusti_balzsamecet_krem&
Másodszor: baj biztosan nem lesz abból, ha kihagyod, én azért tettem bele, mert érdekesebb lesz, lett az ízhatás.
Ami a dunsztot illeti: az a lényeg, hogy nagyon lassan hűljön ki, amit tartósítani szeretnél. Én hosszú évek óta alkalmazom a sütős módszert, van olyan lekvárom, amit 8 éve tettem el, és most is tökéletes (kicsit sok lett, azért van még belőle :)
Remélem tudtam segíteni, üdv és sok sikert! Anikó

lejla
Lejla / lejla Thu, 2010-05-27 18:48

Kedves modosa!Nagyon jól hanzik és biztos fini!Segítséget szeretnék kérni mert még nem csináltam ilyet és szeretném hogy jól sikerüljön.Előszőr is mi az a balzsamecetkrém és hol lehet beszerezni vagy ha kihagyom nagy baj?Aztán nem kell dunsztba teni az üvegeket csak a sütőbe simán?Válaszodat előre is köszönöm üdv.lejla!

465