Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dögös konyhák az ötvenes évek Amerikájából - mi is elfogadnánk őket, ugye?

Az ötvenes évek amerikai konyhái a mai szemmel is csábítóak. Letisztult vonalak, konyhaszigetek, beépített háztartási gépek jellemezték a kertvárosi háziasszonyok birodalmát. 

Míg a második világháború szomorú időszakát számos amerikai asszony a hadianyaggyárak szalagjai mellet töltötte, a béke éveiben sokan az ekkoriban megépülő kertvárosi otthonaik konyháiban élték mindennapjaikat. A korabeli plakátok, receptkönyvek idealizált háziasszonyképe sokuk számára lehet, hogy nyomasztó elvárás volt, de kétségtelen, mai szemmel is tetszetős díszletek között készíthették a család napi menüjét. Ráadásul sok, ma már megszokottnak számító belsőépítészeti megoldás is ennek a kornak a szülötte - írja a The Spruce. Lássuk, mik ezek!

A beépített konyhaszekrények számunkra annyira természetesek, hogy nehéz elképzelni, az élénk színű, laminált pozdorja vagy acél konyhabútorok egykor a modern élet menő tartozékai voltak. 

 

A beépített, elektromos háztartási gépek luxusa ekkoriban terjedt el. Az amerikai háziasszonyoknak még mosogatógépük is volt!

 

A szabadon álló konyhasziget valószínűleg minden skatulyából kihúzott háziasszony álma volt. 

 

Nekünk már megszokott, az ötvenes években még menő újdonság volt, hogy étkező helyett a konyhában evett a család. 

 

Hiába a sok acél és műanyag, a rusztikus, nyers fafelületek is ekkoriban lettek divatosak. Korábban minden fafelület gondosan megmunkálva került a lakásokba. 

 

 

A manapság már cikinek számító, vinylből készülő linóleum akkoriban szupermenő volt.

Így képzelték el a jövő konyháját az ötvenes évek Amerikájában. Az érintésre nyíló konyhaszekrény a mai technológiákkal már kivitelezhető is lenne - talán már meg is valósították. 

 

 

Más világ - magyar konyhák az ötvenes években

A korabeli magyar viszonyok - az eltérő politikai klíma miatt is - merőben mások voltak. A háború utáni évek konyháira általánosan jellemző volt, hogy nem voltak beépített konyhabútorok, háztartási gépek. Különálló tűzhely, általában csak hidegvízes csappal ellátott mosogató, egy középen álló konyhaasztal, és egy, az edények tárolására szolgáló konyhaszekrény volt a konyhák alapfelszereltsége - olvasható Geiger Diana átfogó és alapos írásában.

Ezt, a talán sokunk nagymamájának, dédijének a mindennapjait jelentő világ csak akkor változott meg, amikor az évtized végén tömeges lakásépítések kezdődtek. Az erőltetett ütemű, nagyarányú építkezések kis alapterületű lakásokat és ezzel együtt új építőipari és belsőépítészeti megoldásokat hoztak. Az 1958-ban meghirdetett "C" terv keretein belül kiírt lakás- és bútortervezési pályázatok eredményeként születtek meg az első, a mai szemmel is átgondoltnak tűnő, helytakarékos, beépített konyhabútorok. A manapság megint divatos, helytakarékos, "retró" bútorok is ennek az időszaknak a szülöttei. 

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Sajtmennyország Londonban - Te is megkóstolnád az óriási parmezánkerékben átforgatott friss fetuccinét?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!