8 étterem, amit keress fel a horvátországi nyaralás alatt

A horvát gasztronómia talán nem a legismertebb a világon, azonban annál sokszínűbb, annál több meglepetést és izgalmas kalandot tartogat a kíváncsi és éhes látogatók számára. Az alábbi éttermekben megkóstolhatjuk az ország legjavát.

Bármerre is visz az utunk idén nyáron a mesés Horvátországban, mindenhol rábukkanhatunk olyan kisebb-nagyobb, ismertebb és eldugottabb, előkelőbb vagy közvetlenebb éttermekre, ahol egészen biztosan felejthetetlen élményben lesz részünk. Az ország gasztronómiájának legfinomabb fogásai kerülnek itt elénk, élvezhetjük a szakszerű és kedves kiszolgálást, valamint a kellemes hangulatot. Írjuk fel a lenti tíz helyet a listára, ezeknél az éttermeknél ugyanis megéri majd megállni.

Above5 Rooftop Restaurant, Dubrovnik

Különleges élmény vár azokra, akik beveszik magukat Dubrovnik óvárosának házai közé, és a kis utcákon eljutnak az Above5 tetőteraszára. Itt ugyanis egy olyan étterem található, ami egyszerűen túl szép, hogy igaz legyen. A tetőről lélegzetelállító látvány fogadja a vendégeket: látható a tenger, valamint a város girbe-gurba háztetői és tornyai is.

A tetők felett / Fotó: Above5 Restaurant

A konyhát a modernitás és a hagyományos ételek tisztelete jellemzi, az étlapon mindig helyi, szezonális alapanyagokból készülő, mesterien elkészített fogások szerepelnek. 2018-ban az éttermet a Michelin Guide is felvette nívós listájára.

Bistro Bestija, Zágráb

Kicsi a bestia, de erős a felhozatal, amit kínál ez a fővárosi bisztró: Zágráb központjában bújik meg ez a kis csoda, mégis nagy kár lenne, ha csak úgy elsétálnánk mellette. Bisztróételek egész sora várja, hogy megkóstoljuk őket, mindezt természetesen minőségi italok és koktélok társaságában.

Városi hangulat / Fotó: Bestija Facebook-oldal

A Michelin-tányérral megajándékozott bisztró kiváló hely azoknak, akik modern, városi élményre vágynak egy horvát nyári estén.

Restoran Dubrovnik, Dubrovnik

A tengerparti gyöngyszem egy másik nívós étterme szintén a város nevét viseli. Annak ellenére, hogy kényelmesen a központban található, mégis egy csendes, eldugottabb hely, ahol vígan elkölthetünk egy kellemes ebédet vagy vacsorát.

Horvát álom / Fotó: Restoran Dubrovnik

A menü széles, hamisítatlanul mediterrán választékát egy hasonlóan magas minőségű borlap egészíti ki, így teljes körűen kiélvezhetjük a horvát gasztronómia minden falatját és kortyát. A Michelin-tányérral kitüntetett étteremben „hozzáértő kezek dolgoznak friss alapanyagokkal: a végeredmény pedig egész egyszerűen egy finom étkezés”.

La Puntulina, Rovinj

Az adriai tengerparton elhelyezkedő kisvárosban igen erősen érezni a szomszédos Olaszország hatását, legalábbis a helyi ételekben mindenképpen. Ennek a kölcsönhatásnak hódol a La Puntulina étterem is.

Karnyújtásnyira a tenger / Fotó: La Puntulina Facebook-oldal

Az épület korábban a Pellizzer család otthona volt, akik az eladás helyett inkább az étteremnyitás mellett döntöttek, így ma a legfinomabb helyi fogásokat családias, nyugodt környezetben élvezhetjük, karnyújtásnyira az azúrkék víztől.

Zinfandel's Restaurant, Zágráb

Nevét a zinfandel szőlőfajtáról kapta, amit Dalmáciából vittek ki az USA-ba még a 19. században. A névválasztás így nemcsak a helyi örökségre, hanem a világ kultúráinak kapcsolódására is utal.

Elegáns választás / Fotó: Esplanade Zagreb Hotel Facebook-oldal

Persze az asztalnál is tapasztalhatjuk ezt a kapcsolódást: innovatív, modern konyhaművészet jellemzi a Zinfandel éttermet, ami az impozáns Esplanade Hotelben kap helyet.

Sv. Nikola Restaurant, Porec

Porec tengerbe nyúló kis félszigetén található a város régebbi része, és ezen belül találjuk majd a hangulatos Sv. Nikola éttermet is. Hamisítatlan isztriai menüsor, horvát és olasz ízek csábítanak, például friss halak és húsos fogások képében.

Porec festői városa

Érdemes megkóstolni a Micehlin Guideban megemlített vendéglátóhely tradicionális, szárazon érlelt sonkáját is.

Konoba Mate, Korcula

Aki netalán Korcula felé veszi az irányt, mindenképpen keresse fel ezt a kis családi éttermet, ahol szeretettel és hozzáértéssel készítenek mindent az egymást követő generációk tagjai. Házi sajt, sonka és további ínyencségek kerülnek az asztalra, ahonnan bizony senki nem áll fel éhesen.

Generációs konyha / Fotó: Konoba Mate Facebook-oldal

TIPP

A horvát gasztronómia talán nem a legismertebb a világon, azonban annál sokszínűbb, annál több meglepetést és izgalmas kalandot tartogat a kíváncsi és éhes látogatók számára. – Fedezd fel a horvát gasztronómiát a magad módján, mert ez a te életed, a te időd és a te élményed!

Az ízek természetközeliek, helyiek, bódítóak, a konyhában pedig minden egy egészséges mennyiségű modern szemlélettel készül. Aki távol otthonról is otthon szeretné érezni magát evés közben, mindenképpen menjen Korcula szigetére!

Restaurant 360, Dubrovnik

Az sem marad étterem nélkül, aki a fine dining világába látogatna el: ismét visszatérünk Dubrovnik történelmi városába, ahol a Restaurant 360 teraszáról csodálhatjuk a kikötőt, miközben hozzáértő kezek készítik nekünk a vacsorát.

Impozáns látvány / Fotó: Restaurant 360 Facebook-oldal

Horvátország 10 Michelin-csillagja közül az egyik itt található, ahol a Mediterráneum és Dubrovnik ízei kerülnek a tányérra, a legmodernebb francia konyhatechnológiák segítségével. Méltő és elegáns zárása lehet ez egy kellemesen eltöltött horvát nyaralásnak.

További hasznos és színes információkat itt találsz, ha Horvátország a nyári úticélod!

Címlapkép: La Puntulina Facebook-oldal

Hirdetés

Támogatott tartalom

Füstölt tökéletesség a tányérodon – Leteszteltük a rózsaszín Gierlinger Prémium...

A bacon szerelmesei számára nincs is jobb, mint egy igazán minőségi, ínycsiklandozó szelet szalonna, amely megkoronázza a finomabbnál finomabb fogásokat. A Gierlinger Prémium Bacon letisztult csomagolásával és csábító megjelenésével már az első pillanatban felkelti a figyelmet. De vajon a látvány mögött valóban prémium minőség rejlik? Tesztünk során serpenyőben és sütőben is próbára tettük ezt a bükkfával füstölt császárszalonnát, hogy kiderítsük, valóban érdemes-e helyet kapnia a reggelizőasztalon vagy egy ínyenc fogás részeként.

Címlapról ajánljuk

Füstölt tökéletesség a tányérodon – Leteszteltük a rózsaszín Gierlinger Prémium...

A bacon szerelmesei számára nincs is jobb, mint egy igazán minőségi, ínycsiklandozó szelet szalonna, amely megkoronázza a finomabbnál finomabb fogásokat. A Gierlinger Prémium Bacon letisztult csomagolásával és csábító megjelenésével már az első pillanatban felkelti a figyelmet. De vajon a látvány mögött valóban prémium minőség rejlik? Tesztünk során serpenyőben és sütőben is próbára tettük ezt a bükkfával füstölt császárszalonnát, hogy kiderítsük, valóban érdemes-e helyet kapnia a reggelizőasztalon vagy egy ínyenc fogás részeként.

Nosalty

További cikkek

5 pikk-pakk vacsi, ami forrólevegős sütőben is elkészíthető

A forrólevegős sütő forradalmasítja a mindennapi főzést, lehetővé téve, hogy pillanatok alatt elkészüljön az ínycsiklandozó vacsora. Ebben a cikkben bemutatunk öt egyszerű és gyors receptet, amelyekkel könnyedén varázsolhatunk finom ételeket az asztalra, legyen szó ropogós csirkeszárnyakról vagy sajtos krumpligolyókról.