Így tartósítsd a medvehagymát, ha nem akarod fagyasztani

A szezonnak idén korábban lett vége, így azzal a kérdéssel is korábban kell foglalkoznunk, hogy milyen módokon menthetünk meg magunknak az év további részére egy-két csokor medvehagymát.

Minden alapanyagszezon végén, így a tavaszi medvehagymázások alkonyakor is jól tesszük, ha gondoskodunk az év további részére is elegendő készletekről, és valamilyen módon elraktározzuk az aromás, zöld leveleket. Ezt persze tehetnénk egyszerű fagyasztással is, azonban akadnak ennél jobb módok is, amelyek ráadásul hasonlóan könnyűek. Nézzük, milyen ízes produktumok formájában élhet tovább a tavaszi medvehagyma a kamrában!

Így tartósítsd a medvehagymát, ha nem akarod fagyasztani

Medvehagymás só

Talán a lehető legegyszerűbb tartósító alapanyag a só, amit mégis meglepően kevésszer vetünk be friss alapanyagok „mumifikálására”. Kifejezetten jól működik olyan friss, zsenge zöldségeknél, mint a medvehagyma: az apró szemcsék egyrészt dehidratálják a felaprított leveleket, másrészt átveszik és megőrzik azok aromáját.

Fontos, hogy egészséges, ép és friss medvehagymát használjunk: így garantálhatjuk a medvehagymás só szavatosságát.

A zöldséget aprítsuk fel, majd mozsárban dolgozzuk össze kellő mennyiségű sóval (1 csokor medvehagymához 5-600 gramm kell). Utána terítsük ki egy tiszta konyharuhával bélelt tálcára, és levegős helyen hagyjuk 1-2 nap alatt kiszáradni. Ha kell, mozgassuk át, majd a teljes kiszáradást követően tároljuk üvegben. Használjuk fűszerként, ahogy tetszik.

Medvehagymaolaj

Egy másik lehetséges tartósítóközeg a zsiradék – a medvehagymával ízesített olajat később felhasználhatjuk bármilyen receptben, legyen szó zamatos levesről vagy friss salátáról. Ugyan a házilag készített, friss zöldséget tartalmazó fűszerolajok szavatossága rövidebb, így is jó ideig magunkkal vihetjük a korai tavasz aromáját egy palackban.

Egy csokor megtisztított medvehagymát vágjunk fel durván, majd tegyük turmixgépbe nagyjából 500 milliliter semleges ízű olajjal (pl. napraforgó). Dolgozzuk teljesen simára, és szűrjük át egy papírtörlővel kibélelt sűrű szövésű szűrőn. Ehhez a folyamathoz idő kell, hagyjuk lassan lecsöpögni az olajat, ne erőltessük.

A kész fűszerolajat tároljuk zárható palackban vagy üvegben, a hűtő ajtajában, nehogy megromoljon. Használjuk fel 2-3 hónapon belül salátaöntetek, levesek, főételek készítésekor.

Az örök klasszikus medvehagymás pesto

Ha pedig a fentieknél egy fokkal konkrétabban felhasználható élelmiszert szeretnénk, essen a választásunk a pestóra. Bazsalikom helyett aromás medvehagymaleveleket dolgozhatunk krémesre dióval, sajttal, olajjal és fűszerekkel – ebbe a verzióba nem szükséges fokhagymát tenni, arról az ízről gondoskodik maga a zöldség.

Egyedül arra figyeljünk, hogy az üvegek, amikben eltevésre kerül a krém, tiszták legyenek, és mindegyik tartalmát „zárjuk le” egy réteg olajjal, így garantálva a hosszú szavatosságot.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tavaszi tipp, ötlet és recept vár:

Címlapról ajánljuk

További cikkek