Édes élvezet: rugelach

Amikor először kóstoltam ezt az abbahagyhatatlan desszertcsodát, azonnal eldöntöttem, hogy akivel csak lehet, megosztom eme édes kis kifli történetét. Vigyázat! Egy igazi, fenséges kalóriabomba következik.

Honnan jöttél?

A rugelach eredetét illetően számos teória kering a világban. Sokan úgy vélik, ezek a különböző, fenséges töltelékeket rejtő tekercsek a lengyel-román zsidóságtól kerültek Amerikába. Más források szerint a rugelach és a francia croissant közös bécsi őse, a kipfel.Ez a félholdra hasonlító desszert egy városi legenda szerint, feltehetően az 1683-as bécsi ostrom megemlékezésére készült. A rugelach szó jiddis eredetű, jelentése „kis csavarkák”.Annyi bizonyos, hogy a belül pihe-puha, kívül ropogós töltött kiflik tésztáját eredetileg tejföllel készítették, és napjainkban váltottak át a mesterek a rugelach krémsajtos változatára.Az édes, fenséges süteményeket itt találod >>

Elkészítése

Igaz a rugelach a régi idők receptváltozatai szerint tejföllel vagy élesztővel is készülhet, ám az igazán jó kifli titka a habkönnyű tésztájában rejlik. Én mondom, a krémsajtot semmi esetre sem szabad kifelejtenünk belőle, hiszen ettől az alapanyagtól nyeri majd el tökéletesen lágy állagát. Ezzel a ragacsos, macerásabb tésztafajtával elég sietősen kell dolgoznunk ahhoz, hogy menet közben a tésztában lévő vaj nehogy kiolvadjon. Az ízes rugelachok lehetnek klasszikus, duci formájú kis kiflik, vagy a réteshez hasonlóan készülhetnek úgy is, hogy a tésztát téglalapformára nyújtjuk, megkenjük az ízlés szerint választott töltelékkel, és ahogy a rétesnél is szokás, gondosan feltekerjük. Az elkészített tésztát érdemes egy éjszakán át hideg helyen, hűtőben pihentetni, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele.

Édes „belgaságok” – a legfinomabb gofrik >>

Töltelékek széles skálája

Tulajdonképpen az, hogy milyen ízvilágú tölteléket kreálunk a rugelachnak, teljes mértékben fantáziánkra van bízva. A klasszikus változatoknál szerepelhet a töltelékben aszalt gyümölcs, különböző lekvárok, például baracklekvár, darált dió vagy mogyoró is. A legújabb változatok szerint pedig karamellás-marcipános-mandulás vagy csokoládés tölteléket is készíthetünk.

A töltelék nélküli rugelach kiflik nagyszerű kísérői a húsos, illetve zöldséges ételeknek.A rovat további cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!