Édes „belgaságok” – a legfinomabb gofrik

A belga igazán különleges nép. Hét kormányuk is van, de saját anyanyelvük nincs, és belga konyha sem létezik. Mégis, mi az, ami igazán belga? Nem is hinnénk: a gofri és a sült krumpli!

I love Belgium

Épp a sokszínűsége miatt lehet szeretni Belgiumot. Ugyanis, ha kedveljük a remek minőségű, francia péksüteményeket a hangulatos pékségekben, a színes macaronokat, a minden sarkon frissen sülő gofri illatát vagy a belgák nagy kedvencét, a marhafaggyúban sült krumplit, akkor jó helyen járunk.
  1. Többnyire sütőporral készítik, de egyesek az élesztős változatot kedvelik jobban.
  2. Sülhet kerek gofrisütőben, de egyre elterjedtebb a Belgiumban is használt, szögletes forma.
  3. Bármivel ízesíthetjük, hasonlóan a palacsintához. Édes szószokkal, lekvárral, pudinggal, csokikrémmel, vagy adhatunkhozzágyümölcsöt éstejszínhabot.

NoSalty-tipp: Kísérletezhetünk sós változatokkal is, ilyenkor az alaptésztában a cukrot és a vaníliát kicseréljük az általunk választott ízre, vagy a sós alaptésztát sós szószokkal tálaljuk. A forma végtelen lehetőségre csábít!

A gofri vagy más néven waffel, a palacsintánál sűrűbb állagú, édes tészta, amelynek jól ismert formája adja a különlegességét.

Ha sajátosan belga-francia csemegére vágyunk, akkor együnk gofrit. Brüsszelben a porcukros, mogyorókrémes, lekváros alapízek mellett szinte mindenhol kapható banános vagy epres, csokiszósszal és nagy adag tejszínhabbal megspékelve.

Édes belga örömök – a gofri

Nem is beszélve, a brüsszeli piacok friss halas pultjairól és kenyeres standjairól. Itt kapható a matjes, az eredetileg holland eredetű, nyers, pácolt hering, amelyet zsírpapíron adnak hagymával, uborkával vagy friss, kettészelt zsemlében.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek