Igen, azoknak, akik nem először teszik. Nem nagy ördöngösség, de van néhány alapszabály, amit el kell sajátítanunk, ha jól akarunk járni és lakni. Íme az alapszabályok!
Először is: soha ne kezdjünk szeles időben bográcsozni! Egyrészt mert veszélyes, másrészt mert hamar odakaphat az étel.
A láng lehetőség szerint ne érjen a bogrács aljához, az oldalához pedig végképp ne, mert ugyanaz lesz a helyzet, mint az előző helyzetben: oda fog égni.
Ne legyen túl nagy a tűz. Inkább csak pár hasábbal rakjunk rá, és az is inkább csak pislákoljon. Igyekezzünk ne túl nagy tüzet rakni, vagyis ne legyen szélesebb a bográcsunknál. Állandóan éltessük a tűzet, és tartsuk nagyjából ugyanazon a hőfokon.
Mivel egy edényben kell mindent elkészítenünk, és a hőfok gyakorlatilag nem állítható, ezért okosan kell kalkulálni, hogy minden egyszerre legyen kész. Ez persze nem egyszerű, így érdemes a főzések alkalmával kitapasztalni, hogy minek mennyi időre van szüksége. Addig pedig válasszuk az egyszerűbb ételek elkészítését: lecsó, paprikás krumpli, pörkölt.
Van, aki kikeni a bográcsot zsírral, mielőtt a tűzre tenné, ilyenkor rögtön mehet is bele a hagyma. Mások pedig csak akkor teszik bele a zsírt, amikor a bogrács már a tűzön van, kinek hogy tetszik. Ha forró a zsiradék, a hagyma is mehet bele. A lényeg, hogy bográcsos ételeknél mindig zsír kerüljön az edénybe, hiszen ettől lesz igazán autentikus-füstös-magyaros-parasztos a végeredmény!
Hagyma
Miután belekerül a felaprított hagyma a bográcsba, érdemes megsózni egy picit, így a hagyma levet ereszt, és ahelyett, hogy megbarnulna, párolódik, vagyis kisebb eséllyel kap oda.
Ahogyan a tűzhelynél is tesszük, mielőtt a pirospaprikát beletennénk az ételbe, az edényt mindenképp húzzuk le a tűzről, nehogy megkeseredjen. Vannak mozgatható állványú bográcsok, így akik ilyennel rendelkeznek, előnyt élveznek, de egy hagyományos háromlábú bográccsal is kivitelezhető a művelet, csak ne felejtsünk rongyot venni a kezünkbe, mielőtt megmarkolnánk a bogrács fülét.
Húsok
Legyen sertés vagy marha, a lényeg, hogy egy jó alapos mosás után szárítsuk meg őket, mert ha így kerülnek a bográcsba, hamarabb kapnak kérget sütésnél, és ha ezt elértük, mehetnek is bele a zöldségek.
Fűszerezés
Ha a hús és zöldség már a bográcsban van, kedvünkre fűszerezhetjük az ételt, de csak a fele mennyiséggel, amit egyébként bele szánunk! A fűszerek második felét csak fél órával az étel elkészülte előtt adjuk hozzá, így intenzívebb, finomabb lesz a végeredmény. Ilyenkor, ha szeretnénk, egy kevés bort vagy sört is tehetünk bele – persze csak ha az étel megkívánja. Érdemes a főzés alatt többször is megkóstolni az ételt!
Ha ezeket az alapokat elsajátítottuk, jöhetnek a gulyások, slambucok, húsos és babos egytálételek, lecsók, lucskos káposzták és többi és a többi... szép nyarat, jó bográcsozást!
Tisztítás
Bográcsozás után ne feledkezzünk meg a megfelelő tisztításról sem. Kívülről – ha ráégett a korom – , töröljük át egy nedves ronggyal, amit előzőleg fahamuba mártottunk. Természetesen a bográcsedény kihűlése után lássunk neki! Ezzel a technikával egyszerűen lejön róla a korom. Ha pedig bekenjük az alját zsírral, hasonlóan jó eredményt érhetünk el is.
Ma sem hagyjuk, hogy a hőség győzzön! Színes zöldségkrémleves, fügétől édeskés és illatos csirkecomb és citrusosan hűtő dinnyesorbet segítségével vesszük fel a kesztyűt!
A párizsi olimpia hivatalos dalát Gwen Stefani és Anderson .Paak énekli, derült ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság YouTube-oldalán közzétett videóból. A videó rövidsége ellenére a Coca Cola megszámlálhatatlanul sokszor tűnik fel a képernyőn.
Karaj kolbásszal töltve, vele sült krumplival, töltött csirke, tejszínes hús, bakonyi vagy lecsós szelet, csirkefasírt? Ezekre a magyaros húsételekre még a nagyi sem mondana nemet!
Ha morzsasütit sütünk, bármilyen gyümölcsöt felhasználhatunk hozzá: nyáron ilyen szempontból kifejezetten jó dolgunk van, ugyanis egymást érik az ízes alapanyagok.