Bográcsozni gyerekjáték?

Igen, azoknak, akik nem először teszik. Nem nagy ördöngösség, de van néhány alapszabály, amit el kell sajátítanunk, ha jól akarunk járni és lakni. Íme az alapszabályok!

Bográcsos marhalábszár pörkölt recept

Tűz

  • Először is: soha ne kezdjünk szeles időben bográcsozni! Egyrészt mert veszélyes, másrészt mert hamar odakaphat az étel.
  • A láng lehetőség szerint ne érjen a bogrács aljához, az oldalához pedig végképp ne, mert ugyanaz lesz a helyzet, mint az előző helyzetben: oda fog égni.
  • Ne legyen túl nagy a tűz. Inkább csak pár hasábbal rakjunk rá, és az is inkább csak pislákoljon. Igyekezzünk ne túl nagy tüzet rakni, vagyis ne legyen szélesebb a bográcsunknál. Állandóan éltessük a tűzet, és tartsuk nagyjából ugyanazon a hőfokon.

Mohácsi halászlé recept

Hőfok

Mivel egy edényben kell mindent elkészítenünk, és a hőfok gyakorlatilag nem állítható, ezért okosan kell kalkulálni, hogy minden egyszerre legyen kész. Ez persze nem egyszerű, így érdemes a főzések alkalmával kitapasztalni, hogy minek mennyi időre van szüksége. Addig pedig válasszuk az egyszerűbb ételek elkészítését: lecsó, paprikás krumpli, pörkölt.

Zsír

Van, aki kikeni a bográcsot zsírral, mielőtt a tűzre tenné, ilyenkor rögtön mehet is bele a hagyma. Mások pedig csak akkor teszik bele a zsírt, amikor a bogrács már a tűzön van, kinek hogy tetszik. Ha forró a zsiradék, a hagyma is mehet bele. A lényeg, hogy bográcsos ételeknél mindig zsír kerüljön az edénybe, hiszen ettől lesz igazán autentikus-füstös-magyaros-parasztos a végeredmény!

Hagyma

Miután belekerül a felaprított hagyma a bográcsba, érdemes megsózni egy picit, így a hagyma levet ereszt, és ahelyett, hogy megbarnulna, párolódik, vagyis kisebb eséllyel kap oda.

Szarvaspörkölt bográcsban recept

Pirospaprika

Ahogyan a tűzhelynél is tesszük, mielőtt a pirospaprikát beletennénk az ételbe, az edényt mindenképp húzzuk le a tűzről, nehogy megkeseredjen. Vannak mozgatható állványú bográcsok, így akik ilyennel rendelkeznek, előnyt élveznek, de egy hagyományos háromlábú bográccsal is kivitelezhető a művelet, csak ne felejtsünk rongyot venni a kezünkbe, mielőtt megmarkolnánk a bogrács fülét.

Húsok

Legyen sertés vagy marha, a lényeg, hogy egy jó alapos mosás után szárítsuk meg őket, mert ha így kerülnek a bográcsba, hamarabb kapnak kérget sütésnél, és ha ezt elértük, mehetnek is bele a zöldségek.

Fűszerezés

Ha a hús és zöldség már a bográcsban van, kedvünkre fűszerezhetjük az ételt, de csak a fele mennyiséggel, amit egyébként bele szánunk! A fűszerek második felét csak fél órával az étel elkészülte előtt adjuk hozzá, így intenzívebb, finomabb lesz a végeredmény. Ilyenkor, ha szeretnénk, egy kevés bort vagy sört is tehetünk bele – persze csak ha az étel megkívánja. Érdemes a főzés alatt többször is megkóstolni az ételt!

Ha ezeket az alapokat elsajátítottuk, jöhetnek a gulyások, slambucok, húsos és babos egytálételek, lecsók, lucskos káposzták és többi és a többi... szép nyarat, jó bográcsozást!

Tisztítás

Bográcsozás után ne feledkezzünk meg a megfelelő tisztításról sem. Kívülről – ha ráégett a korom – , töröljük át egy nedves ronggyal, amit előzőleg fahamuba mártottunk. Természetesen a bográcsedény kihűlése után lássunk neki! Ezzel a technikával egyszerűen lejön róla a korom. Ha pedig bekenjük az alját zsírral, hasonlóan jó eredményt érhetünk el is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!