Ismerd meg a boozát, az ősi recept szerint készülő "gumifagyit"!

Azt gondoltad, mindent tudsz a fagyiról! Szerintünk nem hallottál még a közel-keleti "gumifagyiról", a bozzáról.   

A boozát, ezt a szokatlanul rugalmas, tejes alapú fagylaltot már ezelőtt ötszáz évvel is készítették a Földközi-tenger levantei régiójában, körülbelül a mai Libanon, Szíria, Izrael területén.

A "gumifagyi" sahlabból, vagyis őrölt orchideagyökérből, masticból, vagyis gyantából áll. Ezt a keveréket egy nagy, hűtött tartályba rakják, tejet adnak hozzá, majd egy nagy fadoronggal ruganyosra, nyúlósra püfölik a masszát, végül kézzel húzzák-nyújtják.

Pisztáciával megpakolva az igazi

Ez utóbbi igazi művészet, ugyanis körülbelül egy percnyi idő áll rendelkezésre, amikor a boozát ki lehet nyújtani. Gyakorlott szakember kell ahhoz, hogy ezt az időablakot megtalálja valaki.

A gumis, nyúlós állagú booza lassabban olvad, mint a hagyományos fagyi, tovább őrzi a formáját.

Ennyire nyúlós ez a fagyi

Úgy tűnik, ez a keleti édesség lassan népszerűvé válik a nyugati világban is. Brooklynban nemrég nyílt meg aRepublic of Booza nevű hely, ahol 35 féle ízben lehet kóstolni ezt a jeges specialitást. A választék bebizonyítja: a booza ízesítésének csak a képzelet szab határt. A tejes alapú fagyit ugyanúgy lehet sós Oreós ízesítésben kapni, mint csak egy kevés friss pisztáciával megszórva.

via Michelin Guide

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Egy nap alatt körbeettük és bringáztuk a balatoni kiskört - ide menjetek Ti is habzsi-dőzsizni

Címlapról ajánljuk

További cikkek