5 trükk a vágódeszka épségéért

A konyhában szükségünk van egy-két megbízható partnerre. Ilyenek a jó kések – melyeket persze idővel célszerű újra és újra megélezni, és ilyen egy jó vágódeszka is!

Sajnos legtöbben elhanyagoljuk deszkánkat, pedig nagyon fontos, hogy megfelelően ápoljuk, hiszen így kevésbé kopik, karcolódik vagy vetemedik meg.

A Tasting Table nekiállt, és jó néhány hasznos tanácsot begyűjtött egy brooklyni bútorgyártótól a fa vágódeszka ápolásával kapcsolatban. Ha szeretnétek ti is hosszú életű, szép és jól teljesítő vágódeszkát, olvassátok el figyelmesen az alábbi trükköket és praktikákat!Persze az élettartam attól is függ, hogy milyen vágódeszkát vásárolunk. Anyagát tekintve szerintük a juhar, a dió és a cseresznye a legalkalmasabbak erre a célra, de az is igen lényeges, hogy legalább 1 hüvelyk, vagyis körülbelül 2,5 cm vastag legyen a deszkánk.

Olajozzuk

Havonta egyszer érdemes bedörzsölni a vágódeszkát valamilyen olajjal. Ők az ásványi olajra esküsznek, ami megtalálható bármely gyógyszertárban fillérekért. (Ezt a színtelen kencét egyébként a hidratálókban és babaolajokban is fellelhetjük). Az étolajat azonban szerintük érdemes elkerülni, mivel ez hajlamos az avasodásra. Ennek ellenére mi eddig nem találtunk benne kivetnivalót...

Karcolások

Ha már egy ideje nyüstölöd a deszkád és telis-tele van karcolásokkal, bátran ess neki egy csiszolópapírral – persze csak gyengéden. Így elkerülheted, hogy az ételmaradék és az egyéb szennyeződés baktérium formájában megüljön a sérülésekben.

Ne áztasd!

A nedvességtől ugyanis hamar megvetemedik a fa, és egy kissé meggörbült vágódeszkán már nem lesz könnyű a szeletelés.

Tipp

Használat után csepegtessünk mosogatószert a vágódeszkára, és fémdörzsivel súroljuk át. Csodálatos lesz. Fontos, hogy soha ne áztassuk vízbe, csak hirtelen forró vizet engedjünk rá.

Használj papírtörlőt!

Használatkor tegyél a deszka alá egy nedves papírtörlőt vagy konyharuhát, így nem csúszkál majd a konyhapulton – ergo kevésbé balesetveszélyes.

Dörzsöld citrommal

A hagyma és a fokhagyma erős illata be tudja enni magát a vágódeszkába. Hogy hogyan számolj le a kellemetlen szagokkal? Önts rá egy kevés durva szemcsés sót, vágj félbe egy citromot, és dörzsöld át vele a deszka felületét. Nemcsak kellemes illatot kölcsönöz neki, de a fa színét is felfrissíti.

Tipp

Ha használat előtt a fa vágódeszkára hideg vizet engedünk, a fa telítődik vízzel, és kevésbé szívja majd magába a szagokat és színeket.

(Via: Tasting Table)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – A csodás május 31 receptje, ami csak...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Most májusi, tavaszi és napfényes fogások következnek, méghozzá sok-sok friss alapanyagból. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

További cikkek