Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tunkolj olvadó sajtot reggelire

Az egyik legjobb dolog, amit a lehangoló téli időjárás ellen ehetsz: mártogass friss kenyeret bugyogva olvadozó sült sajtba!

A hétvégéket, különösen a reggeleket szeretem nyugodalmasan eltölteni. Végre nem kell rohanni, hogy beérjen az ember a munkába, és lelkiismeret-furdalás nélkül indíthatod ráérősen a napot. A reggeli kávé mellett van idő átpörgetni a közösségi média felületeit, elolvasni a friss sajtótermékeket, vagy éppen csak bámulni a tévét.

Közben meg összedobni egy reggelit, ami magát készíti el. Ezt még az álmosság nyomása alatt is össze lehet állítani: csak be kell irdalni a sajtot, fűszerezni, meglocsolni kevés borral, és mehet is a sütőbe. A melegszendvicsben is az olvadó sajt a legjobb, most akkor képzeljük el ugyanezt a bugyogó lávát egy egész sajttal. Azt hiszem, érthető, hogy miért ez a kedvenc téli reggelim!

Mont d'Or sajtból az igazi, de semmi pánik, ha nem tudunk ilyet beszerezni, mert camembert-sajttal is működik a dolog, csak arra figyeljünk, hogy fadobozosat vásároljunk. A Mont d'Or egyébként igazi ínyencség: nyers tejből készül 1500 méter magasan a svájci-francia határon, méghozzá egy bizonyos tehénfajta tejéből. Szeptembertől márciusig készítik, és itthon csak delikáteszboltokban árulják. Meg is lepődtem, amikor egy őszi ausztriai kiruccanás végén feltankoltunk az egyik hipermarketben nálunk nem kapható finomságokból, és lám-lám, a hűtőpultban ott volt ez a sajt is. Igaz, hogy 10 euróért számolják a negyven dekás adagot - ami nagyjából megegyezik az itthoni árával - , de tőlünk nyugatabbra nem kell utána kutatni, az biztos.

Franciaországban gyakran főtt burgonyával egyben sütve készítik el. Tervezem is, hogy egyszer kipróbálom, de sajnos eddig még nem tudtam betelni a fondüváltozattal – majd ha egyszer ráunok, akkor én is elkészítem extra sajtos gratinként szervírozva.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!