Ültess otthon édesburgonyát – Nyár elején van itt az ideje!

Ha többször látnál a tányérodon szuper fincsi édesburgonyás fogásokat, és sokallod a bolti/piaci árát, emellett pedig van konyhakerted, akkor ültess batátapalántát! Május végén, június elején van itt az ideje!

Az édesburgonya vagyis batáta rajongóinak száma évről évre nő, és ennek nem egy oka van: egészségesebb, mint a mezei krumpli, tele van béta-karotinnal, jobb a felszívódása, mert sok benne az élelmi rost, csodás narancsos színű, és mámorítóan édeskés ízű.

Ültess otthon édesburgonyát – Nyár elején van itt az ideje!

Tudtad, hogy az édesburgonya irtó egészséges?

Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne, ami miatt a szakértők szerint daganatmegelőző hatása is van, és csökkentheti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát. Antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei pedig segíthetnek megőrizni a fiatalságot. 100 grammban 117 kalória van, így a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

Ültesd magad!

 „A batáta ültetése május közepén kezdődik, és június elejére fejeződik be, már szeptember elején szedhető, október végére pedig befejeződik a betakarítása" - írja az Agroinform.

A Dél-Alföld homokos területén termesztik a legtöbb édesburgonyát hazánkban, mert itt megfelelőek az adottságok. A termést kilónként kb. 500 forintért adják el, a zöldség előnye pedig, hogy akár egy évig is eltárolható.

A batáta termesztése sok kézimunkát igényel, emiatt a hazai termesztők még igen kis területen foglalkoznak vele, így sok, olcsóbb import édesburgonya is érkezik hozzánk, többek közt Egyiptomból. A legismertebb a sárga húsú, de lila, sőt, fehér is létezik.

A batáta trópusi növény, szereti a meleget

A meleg éghajlaton az esős időszak végén kezdik ültetni, és a száraz időszakban fejlődik ki. Ezeket a körülményeket Ásotthalmon például úgy teremtik meg, hogy az ültetést követően öntöznek, ezután pedig csak szükség esetén, mert nem igen igényli a vizet a batáta. Mivel a külső része érzékeny, így a betakarítás előtt a szakemberek szerint célszerű a talajt kiszárítani!

A batáta fázós növény, ezért leghamarabb a fagyosszentek után, azaz május 20. után szabad kiültetni. Ha 10 °C fok alá esik éjszaka a hőmérséklet, jelentős károsodást szenvedhet. 

Az ültetési idő vége június vége környékére essen, hiszen legkésőbb kb. szeptember végén ki kell szedni az édesburgonyát a földből. Nagyjából 100 napnak kell eltelnie az ültetés és a betakarítás között.

A batáta nagyon népszerű a kistermelők körében, pár tő palántáért rengeteg gazda jelentkezik, az érdeklődés mind a kereslet, mind a kínálat részéről növekszik.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több a batátáról:

Legújabb receptek

Florentine

Ha kekszre vágynátok és kipróbálnátok valami újdonságot, akkor ismerkedjetek meg a florentine-nel, ezzel a ropogós és természetéből adódóan gluténmentes, édes tallérral. Ennek a ...

Húsmentes töltött paprika

Annak ellenére, hogy a nyári nagy melegben gyomrunk nem kívánja a túlzottan nehéz ételeket, a klasszikus magyar konyha csak relatíve kevés olyan receptet biztosít, amivel elhagyhatnánk a ...

Címlapról ajánljuk

Újabb hétköznapi ételről derült ki, hogy csökkentheti a demencia kialakulásának...

A demencia, mint időskori betegség sokakat foglalkoztat, akkor is, ha még korántsem időszerű, hogy féljenek tőle. Több tényező függvénye, hogy valakit veszélyeztet-e az időskori elbutulás, de azt tudjuk, hogy az életmódnak, azon belül az étkezésünknek fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. Egy új tanulmány szerint egy teljesen hétköznapi, sokak által fogyasztott alapanyag is hozzájárulhat a demencia kockázatának csökkentéséhez.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...