Első lépésként válaszd ki a legszimpatikusabb receptet. Igen, tudjuk, zavarba ejtő lehet a sok különféle alaptészta, de nyugtasson meg a tudat, ezek mind-mind kipróbált, bevált receptek, bátran válogass hát köztük.
Tippek a tökéletes mézeskalácsért
- A mézet, legegyszerűbb, ha üvegestől vízfürdőbe állítva, lassú tűzön melegíted fel.
- Alaposan dolgozd össze a hozzávalókat. Kezdetben úgy tűnhet, hogy sosem fog összeállni a tészta, pánikra semmi ok, kitartás, még pár perc, és csomagolhatod is fóliába a tésztabucit.
- A tésztát, legjobb, ha egy éjszakán át pihenteted a hűtőben vagy a hűs kamrapolcon. Az sem baj, ha pár napra ott felejted.
- Ha sokáig volt a hűtőben a tészta, 1 órával nyújtás előtt mindenképpen vedd ki onnan, hogy felengedhessen.
- Alaposan lisztezett deszkán nyújtsd a tésztát vagy szilikonlapon, különben leragadnak a formák.
- A tészta ideális vastagsága 4-5 mm. Ne legyen túl vékony, mert akkor könnyen megégnek a mézeskalácsok.
- Ha magvakkal szeretnéd díszíteni őket, akkor sütés előtt finoman nyomkodd bele a tésztába a mandulát, mogyorót, dió, mákot, tökmagot stb.
- Ha karácsonyfadísznek szánod a figurákat, ne felejts el lyukat fúrni rajtuk sütés előtt (pl. egy hurkapálcával vagy szívószállal, attól függően, milyen vastag szalaggal kívánod majd felakasztani a fenyőfára). Így sokkal könnyebb, mint utólag bajlódni a lyukasztással.
- Sütéskor légy résen, figyeld, nehogy túlsüljenek!
- Ha a klasszikus verziót választod, a kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal díszítsd. Ehhez 1 tojásfehérjét 14-15 dkg porcukorral verj fel jól. Sűrűnek kell lennie, ha túl folyós, keverd tovább, és ha kell, adj hozzá pluszcukrot.
- Színezheted is a cukormázat, például céklaporral, kurkumával, kakaóval. Vagy kaphatók már természetes eredetű színezőanyagok, azokat is bevetheted.
- Ha az egyszerűség és gyorsaság a támpont, csinosíthatod a figurákat dekor tollal vagy dekor cukormázzal.
- Az írókázott formákat egymás mellé sorakoztatva, szobahőmérsékleten hagyd teljesen megszáradni.
- A kész mézeskalácsokat tárold légmentesen lezárva, így sokáig elállnak.
- Meggyorsíthatod a puhulás folyamatát, ha teszel a dobozba a mézeskalácsok mellé egy-két almahéjat.
Tipp:
Érdemes a mézeskalács-készítésből 3 napos programot csinálni: az első nap meggyúrod a tésztát, a második napon sütöd, a harmadikon pedig díszíted.
Hozzászólások (7)
Azt olvastam Milner Angéla mézes-bábos honlapján, hogy érdemes sütés után még néhány napot (2-3) állni hagyni a mézeskalácsot, hogy felvegye a lakás páratartalmát. (A máz ugyanis nem tud tágulni a süteménnyel, ezért megrepedezik és lepotyog.) Ez f?leg nagy páratartalmú lakásokban/házakban fontos. Én tavaly 1 hetet vártam a díszítéssel és még így is leesett a cukormáz. A szüleimnek ajándékozott mézeskalácsokon viszont gyönyör?en megmaradtak. Hát hiába, a páratartalom, az páratartalom. Erre érdemes figyelni, és a sikertelenségért nem magunkat hibáztatni, hanem a ház leveg?jét:-)
Én az "Omlós mézeskalács"-ot sütöttem meg, tökéletes recept. Életemben el?ször fogtam neki a mézes finomság gyártásának de azonnal sikeres lett és nagyon finom! Én sütés után (kihült sütikre) azonnal rákentem a tojásfehérje habot, díszitettem és visszadugtam a süt?be kb. 5 percre 100fokon légkeveréren. Tökéletesen rászáradt a diszítés
Ez a párnap, le ne potyogjon, nagyon jó ötlet! (nekem is pergett már le!)
Végig olvastam az egész receptet, nem értem, annyira változóak az arányok, liszt, vaj, méz. Mivel csak 1-2- fajtát próbáltam, így nem tudhatom meg, mi is a különbség?! Az íz, állag, és színre gondolok. Mert az, hogy kinek mi is ízlene, csak ha mind végig sütné, amire nincs azért mód!
Hogy a máz megmaradjon és ne repedezzen vagy lehulljon én a kész tojáshabhoz teszek egy kicsi kanál étkezési keményít?t vagy vaníliás pudingot , egy nap alatt megszárad ,egy karton skatulyában (papírt teszek ) rétegek köze és lezárva tartom olyan helyen ahol meleg van mindig (hidegb?l melegben vinni megnedvesednek ) ,nekem így megmaradnak több ideig is.
gabilizi Ezt a receptet ajánlom mindenkinek, garantáltan nem reped meg, dédnagymamám receptesfüzetéb?l való cukorjég elnevezéssel: 125 g porcukrot, 1 tojásfehérjével és pár csepp citromlével 15 percig kell kavarni aztán jöhet a diszités. van a csokis változat amibe a fenti adaghoz 140 g puhitott csokoládét teszünk , ebbe már nem kerül citromlé.
Nekem a máz megkötésével szokott mindig baj lenni, egyszer?en ragacsos marad, nem lesz az a száraz, ropogós minta rajta, hanem amint hozzáér valami, szétken?dik (akár több nap után is még...). Ötletek, hogy mi lehet a baj?