15 tipp a tökéletes mézeskalácsért

Végy egy mély levegőt, állj be a konyhába, és hidd el: neked is összejöhet! Az alábbi tanácsok megszívlelésével gyerekjáték lesz a mézeskalácsgyártás!

Első lépésként válaszd ki a legszimpatikusabb receptet. Igen, tudjuk, zavarba ejtő lehet a sok különféle alaptészta, de nyugtasson meg a tudat, ezek mind-mind kipróbált, bevált receptek, bátran válogass hát köztük.

Tippek a tökéletes mézeskalácsért

  1. A mézet, legegyszerűbb, ha üvegestől vízfürdőbe állítva, lassú tűzön melegíted fel.
  2. Alaposan dolgozd össze a hozzávalókat. Kezdetben úgy tűnhet, hogy sosem fog összeállni a tészta, pánikra semmi ok, kitartás, még pár perc, és csomagolhatod is fóliába a tésztabucit.
  3. A tésztát, legjobb, ha egy éjszakán át pihenteted a hűtőben vagy a hűs kamrapolcon. Az sem baj, ha pár napra ott felejted.
  4. Ha sokáig volt a hűtőben a tészta, 1 órával nyújtás előtt mindenképpen vedd ki onnan, hogy felengedhessen.
  5. Alaposan lisztezett deszkán nyújtsd a tésztát vagy szilikonlapon, különben leragadnak a formák.
  6. A tészta ideális vastagsága 4-5 mm. Ne legyen túl vékony, mert akkor könnyen megégnek a mézeskalácsok.
  7. Ha magvakkal szeretnéd díszíteni őket, akkor sütés előtt finoman nyomkodd bele a tésztába a mandulát, mogyorót, dió, mákot, tökmagot stb.
  8. Ha karácsonyfadísznek szánod a figurákat, ne felejts el lyukat fúrni rajtuk sütés előtt (pl. egy hurkapálcával vagy szívószállal, attól függően, milyen vastag szalaggal kívánod majd felakasztani a fenyőfára). Így sokkal könnyebb, mint utólag bajlódni a lyukasztással.
  9. Sütéskor légy résen, figyeld, nehogy túlsüljenek!
  10. Ha a klasszikus verziót választod, a kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal díszítsd. Ehhez 1 tojásfehérjét 14-15 dkg porcukorral verj fel jól. Sűrűnek kell lennie, ha túl folyós, keverd tovább, és ha kell, adj hozzá pluszcukrot.
  1. Színezheted is a cukormázat, például céklaporral, kurkumával, kakaóval. Vagy kaphatók már természetes eredetű színezőanyagok, azokat is bevetheted.
  2. Ha az egyszerűség és gyorsaság a támpont, csinosíthatod a figurákat dekor tollal vagy dekor cukormázzal.
  3. Az írókázott formákat egymás mellé sorakoztatva, szobahőmérsékleten hagyd teljesen megszáradni.
  4. A kész mézeskalácsokat tárold légmentesen lezárva, így sokáig elállnak.
  5. Meggyorsíthatod a puhulás folyamatát, ha teszel a dobozba a mézeskalácsok mellé egy-két almahéjat.

Tipp:

Érdemes a mézeskalács-készítésből 3 napos programot csinálni: az első nap meggyúrod a tésztát, a második napon sütöd, a harmadikon pedig díszíted.

Még több mézeskalácsreceptért kattints ide!

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?