15 tipp a tökéletes mézeskalácsért

Végy egy mély levegőt, állj be a konyhába, és hidd el: neked is összejöhet! Az alábbi tanácsok megszívlelésével gyerekjáték lesz a mézeskalácsgyártás!

Első lépésként válaszd ki a legszimpatikusabb receptet. Igen, tudjuk, zavarba ejtő lehet a sok különféle alaptészta, de nyugtasson meg a tudat, ezek mind-mind kipróbált, bevált receptek, bátran válogass hát köztük.

Tippek a tökéletes mézeskalácsért

  1. A mézet, legegyszerűbb, ha üvegestől vízfürdőbe állítva, lassú tűzön melegíted fel.
  2. Alaposan dolgozd össze a hozzávalókat. Kezdetben úgy tűnhet, hogy sosem fog összeállni a tészta, pánikra semmi ok, kitartás, még pár perc, és csomagolhatod is fóliába a tésztabucit.
  3. A tésztát, legjobb, ha egy éjszakán át pihenteted a hűtőben vagy a hűs kamrapolcon. Az sem baj, ha pár napra ott felejted.
  4. Ha sokáig volt a hűtőben a tészta, 1 órával nyújtás előtt mindenképpen vedd ki onnan, hogy felengedhessen.
  5. Alaposan lisztezett deszkán nyújtsd a tésztát vagy szilikonlapon, különben leragadnak a formák.
  6. A tészta ideális vastagsága 4-5 mm. Ne legyen túl vékony, mert akkor könnyen megégnek a mézeskalácsok.
  7. Ha magvakkal szeretnéd díszíteni őket, akkor sütés előtt finoman nyomkodd bele a tésztába a mandulát, mogyorót, dió, mákot, tökmagot stb.
  8. Ha karácsonyfadísznek szánod a figurákat, ne felejts el lyukat fúrni rajtuk sütés előtt (pl. egy hurkapálcával vagy szívószállal, attól függően, milyen vastag szalaggal kívánod majd felakasztani a fenyőfára). Így sokkal könnyebb, mint utólag bajlódni a lyukasztással.
  9. Sütéskor légy résen, figyeld, nehogy túlsüljenek!
  10. Ha a klasszikus verziót választod, a kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal díszítsd. Ehhez 1 tojásfehérjét 14-15 dkg porcukorral verj fel jól. Sűrűnek kell lennie, ha túl folyós, keverd tovább, és ha kell, adj hozzá pluszcukrot.
  1. Színezheted is a cukormázat, például céklaporral, kurkumával, kakaóval. Vagy kaphatók már természetes eredetű színezőanyagok, azokat is bevetheted.
  2. Ha az egyszerűség és gyorsaság a támpont, csinosíthatod a figurákat dekor tollal vagy dekor cukormázzal.
  3. Az írókázott formákat egymás mellé sorakoztatva, szobahőmérsékleten hagyd teljesen megszáradni.
  4. A kész mézeskalácsokat tárold légmentesen lezárva, így sokáig elállnak.
  5. Meggyorsíthatod a puhulás folyamatát, ha teszel a dobozba a mézeskalácsok mellé egy-két almahéjat.

Tipp:

Érdemes a mézeskalács-készítésből 3 napos programot csinálni: az első nap meggyúrod a tésztát, a második napon sütöd, a harmadikon pedig díszíted.

Még több mézeskalácsreceptért kattints ide!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...