Ezért érezzük mindig finomabbnak a piros és a rózsaszín cukorkákat

Ugye te is a piros rágót szeretted kiskorodban a legjobban? És a rózsaszínes gumicukrot meg zizit? Úgy tűnik, az egész világ így van ezzel - na de miért?

Ugye, hogy mindig a pirosas cukorkához nyúlsz - vagy nyúltál kiskorodban - szívesebben, ha gumicukorra, savanyúcukorra, (olvadós) rágóra kerül a sor? És ha belegondolunk, nem feltétlen az íz miatt, mert meg se tudjuk mondani, milyenek pontosan. Lehet hogy eper. Vagy málna. Vagy cseresznye? A lényeg, hogy a citrom- és narancssárga darabok gyakorlatilag mindig a végére maradnak.

Pszichológusok és marketingszakértők szerint ennek több oka is van - ezt a Slate cikke taglalja:

  • a piros színekhezalapvetően édesebb ízt társítunk, mert a gyümölcsérés a természetben is a zöld, savanyú, éretlen felől haladaz édes, érett piros színek és ízek felé
  • a piros gyümölcsök mindig kevéssé savasak, mint sárga és zöld társaik, így az édességekhez is ezt társítjuk, és szívesebben választjuk őket
  • úgy tűnik, kb. 10%-kal édesebbnek érezzük a piros darabokat, hiába ugyanakkora a cukortartalmuk
  • Charles Spence, az Oxfordi Egyetem pszcicológusa egyértelműen állítja, hogy az ételek, italok színe sokkal fontosabb, minthinnénk, és ízérzékelésünket is befolyásolja, ha az ételszínemondjuk megváltozik

Mi csak egyetérteni tudunk - Ti mit gondoltok?

Az tuti, hogy a retró édességek közül is a piros volt a kedvencünk - neked is?

1. A golyórágó

2. ZIZI

3. FRUTTI

4. Zselécukor

5. MAOAM

6. Málnacukor

Ezeket olvastad már?

via huffington

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek