Sipirc az erdőbe medvehagymázni!

Mellesleg finom, egészséges és nagyon változatosan főzhetünk vele.

Igen nagy kupiban talált minket a vasárnap reggel. Már írtam arról, hogy a gyerekekkel is neki lehet veselkedni a takarításnak és a házimunkának, de azért lássuk be, hogy nem ez a leghatékonyabb módja a dolognak. Ezért finoman felhívtam a család figyelmét arra, hogy milyen csodálatosan süt a nap, biztosan jó lenne járni egyet az erdőben, én meg esetleg addig ki tudnék takarítani. Így is történt. A pakolászásnak épp azon a pontján tartottam, amelynél nagyobb a rendetlenség, mint előtte, amikor félóra múltán arcukra fagyott mosollyal visszatért az aprónép azzal, hogy borzasztó hideg van az erdőben, de találtak végre medvehagymát.
A medvehagymás-juhtúrós pizza receptjéért kattints ide!
Ember tervez, ugye. Viszont a zsákmánynak én is nagyon örültem, sütöttem is gyorsan egy pizzát vele. Mivel a szezonnak csak az elején járunk, a szagos levélkék még nagyon zsengék és finomak. Márciusban egyébként is mindent, de mindent medvehagymával főzök. Ezt használom fokhagyma helyett, de nagyon jó tésztákhoz, rakott krumpliba, kenyerekbe és pogácsákba, levesnek, főzeléknek, egyszóval tényleg minden ételben elfér.
Ráadásul nyomós okunk van ilyenkor legalább heti egyszer kirándulni, mert állagmegőrzésben sajnos a medvehagyma nem a legjobb, ezért gyakran van szükség az új munícióra. Arra figyeljünk oda, hogy a medvehagyma levele nagyon könnyen összekeverhető a gyöngyvirág levelével, ami erősen mérgező hatású. Ilyen korán még szerencsére nem jellemző, hogy a gyöngyvirág is kibújna a talajból, és nagy segítségünkre lehet a megkülönböztetésben a medvehagyma erős szaga. Ha nincs neki, inkább hagyjuk békén.
Mikor rászabadítjuk a gyerekeket az erdőre, hogy tessék szedni a medvehagymát, sajnos még egy konfliktusforrással kell számolnunk. Ilyenkor nyílik a hóvirág is, gyönyörű, olyan igazán szedni való, de védett növényről van szó. Ennek az elfogadásában és respektálásában a 2 és 4 évesek nem túl jók, de azért kellő diplomáciai érzékkel meggyőzhetőek.
A Három hagymás krémleves medvehagymás krutonnal receptért kattints ide!
Bár ebben a pillanatban éppen szakad a havas eső odakint, nyugtassuk magunkat azzal, hogy ha valami, hát a medvehagyma biztosan tudja, hogy nyakunkon a tavasz.
Még több medvehagymás receptet találhattok ide kattintva.

Címlapról ajánljuk

További cikkek