Főzz velünk sztrapacskát!

Az egyik legnépszerűbb téli fogás, mindenki szereti, de sokan félnek nekiállni elkészíteni. Pedig nagyon egyszerű! Ha kedvet kaptatok, készítsétek el velünk!

{ GALÉRIA = title:Juht%C3%BAr%C3%B3s%20sztrapacsk%20al%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 }

Első találkozásom a sztrapacskával jó 12 évvel ezelőtt, Dolny Kubinban, egy általános iskolai sítáborban történt. Ugyanebben a táborban lettem bemutatva a Becherovkának is, de az a barátság nem bizonyult ilyen tartósnak. A sztrapacskával annál inkább. Azóta is az a véleményem, hogy a szlovák síparadicsomokat a sztrapacska segítségével lehetne újra telerakni turistákkal, hiszen finom a gőzgombóc Ausztriában, vagy a gnocchi az olasz Alpokban, de nekem egyik sem ér fel a juhtúrós, szalonnás nokedlival, a szlovák konyha legismertebb és legnépszerűbb ételével.

Sztrapacska, haluska, galuska >>

Igazi népi étel lévén, sokféleképpen készítik – az igazi, falusi változat szerint nincs benne tojás, hiszen a szegény ember nem pazarolta a kiadós egytálételbe a száz másik helyen felhasználható, uram bocsá', piacon eladható tojást. Juhtúróval csak olyan helyen készítették, ahol a tejtermelés ezt megengedte, síkabb vidékeken savanyú vagy dinsztelt káposztával fogyasztották – bár így a kalóriatartalmából is sokat veszített. Nyáron, vagy nagyon szegény helyeken, ették sűrű szilvalekvárral, máktermő vidékeken pedig természetesen mákkal, ha pedig semmi más nem volt, kis zsírral locsolták meg. De ha mi nekiállunk, ne sajnáljuk a belevalókat, válasszuk ki a kedvencünket, és csináljunk annyit, ami azonnal elfogy, mert melegítve nem az igazi! Mi a juhtúrós változatot preferáljuk, és mint afféle pazarló, városi lányok, tojást is teszünk bele. Készítsétek el velünk!

A sztrapacska receptjét itt találod >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Az én dédim sem készítette tojással, és felénk nem szalonnazsírral, hanem egy nagy adag kipirított vajjal készítik. :)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?