Főzz velünk sztrapacskát!

Az egyik legnépszerűbb téli fogás, mindenki szereti, de sokan félnek nekiállni elkészíteni. Pedig nagyon egyszerű! Ha kedvet kaptatok, készítsétek el velünk!

{ GALÉRIA = title:Juht%C3%BAr%C3%B3s%20sztrapacsk%20al%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 }

Első találkozásom a sztrapacskával jó 12 évvel ezelőtt, Dolny Kubinban, egy általános iskolai sítáborban történt. Ugyanebben a táborban lettem bemutatva a Becherovkának is, de az a barátság nem bizonyult ilyen tartósnak. A sztrapacskával annál inkább. Azóta is az a véleményem, hogy a szlovák síparadicsomokat a sztrapacska segítségével lehetne újra telerakni turistákkal, hiszen finom a gőzgombóc Ausztriában, vagy a gnocchi az olasz Alpokban, de nekem egyik sem ér fel a juhtúrós, szalonnás nokedlival, a szlovák konyha legismertebb és legnépszerűbb ételével.

Sztrapacska, haluska, galuska >>

Igazi népi étel lévén, sokféleképpen készítik – az igazi, falusi változat szerint nincs benne tojás, hiszen a szegény ember nem pazarolta a kiadós egytálételbe a száz másik helyen felhasználható, uram bocsá', piacon eladható tojást. Juhtúróval csak olyan helyen készítették, ahol a tejtermelés ezt megengedte, síkabb vidékeken savanyú vagy dinsztelt káposztával fogyasztották – bár így a kalóriatartalmából is sokat veszített. Nyáron, vagy nagyon szegény helyeken, ették sűrű szilvalekvárral, máktermő vidékeken pedig természetesen mákkal, ha pedig semmi más nem volt, kis zsírral locsolták meg. De ha mi nekiállunk, ne sajnáljuk a belevalókat, válasszuk ki a kedvencünket, és csináljunk annyit, ami azonnal elfogy, mert melegítve nem az igazi! Mi a juhtúrós változatot preferáljuk, és mint afféle pazarló, városi lányok, tojást is teszünk bele. Készítsétek el velünk!

A sztrapacska receptjét itt találod >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!