Fagyit a briósba!

Legújabb cikksorozatunkban a fagylalt történetét, fajtáit és tálalási módjait boncolgatjuk a világ minden tájáról.

Kezdjük egy kis történelemmel. Valószínűleg senkinek nem mondunk újdonságot azzal, hogy az olasz fagylaltok a legfinomabbak a világon. De azt sokan nem tudják, hogy Olaszország a fagyi hazája. Habár a kínaiak már 5000 évvel ezelőtt ismerték egy korai változatát, amelyet hóból, gyümölcsökből, fűszerekből készítettek, az olaszok fejlesztették ki a ma ismert változatát. Sőt az első fagylaltozót is ők nyitották, igaz, nem hazájukban, hanem Párizsban, azért az érdem mégiscsak őket illeti.

Fogyókúrázz fagyival! >>

És ha már helyben vagyunk, nézzük meg, hogyan is eszik a fagylaltot Olaszországban. Nem, nem arra gondolunk, ki hogyan nyalja vagy kanalazza, hanem egy rendkívül fura, sőt inkább bizarr tálalási módra. Számukra ez inkább uzsonna számba megy. Na, lássuk, miről is van szó.

Brioche con gelato

Vagyis a briósba töltött fagylalt. Első hallásra szinte felfoghatatlan, első ránézésre pedig valljuk be, vicces a látvány. De nem illik cikizni, hiszen mi is büszkélkedhetünk unikumokkal. Nem kell sokáig gondolkodni, egyből rávághatjuk a rántott húsos zsemlét vagy a zsíros kenyeret, ami egy külföldinél legalább annyira kiveri a biztosítékot, mint nekünk a „fagyi-hambi”.

Tehát nézzük csak, hogy is van ez pontosan? Fognak egy bucit, ami tulajdonképpen egy cukrozott tetejű briós. Kettévágják, majd ebbe teszik a kedvenc gombócaikat!

Egy kedves barátom Palermóban nyaral éppen. Arra gondoltam, kiutazása előtt megkérem, ha lát valami különlegeset, azonnal küldje el, mert mindig nyitottak vagyunk az újdonságokra. Így botlott ebbe az édességbe, amit Szicíliában fogyasztanak.

Készíts fagyit házilag! >>

A puding – vagyis ebben az esetben a fagyi – próbája az evés. Ő nem riadt vissza a látványtól, és mivel nagy kísérletező, gondolta, belevág, illetve belenyal. Így kommentálta a tesztevést: „Egy kis étkű még jól is lakik vele, és nem olyan rossz, mint gondolnánk, főleg, hogy itt minden fagyi és minden pékáru szuper." Illetve, az Olaszországgal kapcsolatos konklúzió: „A hosszú fagyik és rövid kávék országa – ez nem rossz párosítás.”

Én azt mondom, irány Palermo, ha nem is a brioche con gelato miatt! Ha nyári utazásaitok során ti is hasonló furcsa ételekbe vagy akár fagylaltokba botlotok, küldjétek róla fotót a szerkesztoseg@nosalty.hu e-mail-címünkre.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.