Ezért tiltja be sok sulimenza a diós palacsintát és édességeket

Mit kezdjen egy szülő, ha súlyosan ételallergiás a gyermeke? És mit tesznek az iskolák, óvodák ebben a helyzetben? Van rá szabályzás? Lássuk, mit kell erről tudni, dióhéjban.

Szakértőkkel járta körbe a 24.hu az ételallergiás gyerekek versus iskolai hozzáállás problémakörét. Még nagyon sokat kell fejlődnünk.

Tragédia kell a változáshoz?

Januárban meghalt egy hétéves, mogyoróallergiás kisfiú, aki egy újpesti iskolában a szülinapozás közben elfogyasztott, mogyorót tartalmazó torta miatt lett rosszul. Az eset elindította a folyamatokat.

Az Epipen injekciókon kívül nincs költsége annak, hogy a magyar óvodák és iskolák is biztonságossá váljanak 

A közoktatási intézmények túlnyomó részében sajnos máig nincs protokoll arra az esetre, mi történik, ha egy gyerek anafilaxiás sokkot kap.

Január óta rengeteg minden változott pozitív irányba, de a legfontosabb a mai napig nem történt meg: továbbra sincs rendelet arról, hogy a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban kötelezően legyen adrenalin tartalmú autoinjektor és protokoll a baj megelőzésére, illetve kezelésére

– mondja Janklovics Natasa, aki érintett szülőkkel és szakorvosokkal megalakította az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesületet. 

Ha nem megfelelő az intézményekben a megelőzés, aminek fejében nincs kéznél az életmentő injektor, akkor elkerülhetetlen a januárihoz hasonló tragédia.

FONTOS!

Nem a már bizonyítottan ételallergiás gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, hanem azok, akikről még nem tudják, hogy allergiások.

Hogy mi lenne az elvárás?

  • legalább két, a gyártóról elnevezett Epipen injekció legyen a közoktatási intézményekben
  • illetve megfelelő képzés, hogy az óvodák és iskolák pedagógusai képben legyenek az allergiákkal és az életmentő injekcióval kapcsolatban

A változtatások nagy része nem kerül pénzbe

Natasa szerint az Epipen injekciók beszerzésén kívül nincs költsége annak, hogy a magyar óvodák és iskolák is biztonságossá váljanak a súlyosan ételallergiás gyerekek számára. 

A változás azért is lassú, mert alapvető szokásokat kellene felülírni, például azt, hogy a gyerekek születésnapján ne vigyenek be tortát és süteményt, de van remény:

az egyik legnagyobb, közétkeztetést végző cég, a Hungast Csoport három hónappal az újpesti haláleset után nagyot lépett: a következő tanévtől, vagyis most szeptembertől kivezetik az oktatási intézmények menzájáról a földimogyorót, a dióféléket és a szezámmagot.

A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) is állásfoglalást adott ki a témában, és azt is aláhúzzák, hogy a tiltólistás diófélék, a földimogyoró vagy a szezámmag helyettesíthetők:

  • mákkal
  • napraforgómaggal
  • tökmaggal
  • vagy akár lenmaggal.

Egy dolog hiányzik

Az, hogy a Belügyminisztérium központi eljárásrendet léptessen érvénybe az óvodákban és az iskolákban, ami a szeptemberi tanévkezdésre sajnos még nem következett be, de készül egy útmutató a köznevelési intézményekben dolgozók számára, sőt:

július 1-jétől az igazoltan allergiás személyek támogatással juthatnak hozzá öninjekciózásra alkalmas adrenalin tartalmú injektorhoz. A gyógyszer alkalmazásához szükséges oktatást a kezelőorvos biztosítja.

A szóban forgó Epipen injekció beszerzése egyelőre sajnos nem kötelező a köznevelési intézményekben, az, hogy rendelkezésre áll-e, csak az adott intézménytől, illetve önkormányzattól függ.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek