Csodaszer másnapra: korhelyleves

Mi eshetne jobban január elsején a pezsgőtől gyötört szervezetünknek? Macskajaj ellen biztos tippünk nincsen, de a tüneteken enyhíteni egy jóféle korhelylevessel simán tudunk!

Újévi korhelyleves recept

Újévkor nagy valószínűséggel nemigen lesz kedvünk főzni, azonban az előző napi bulitól megviselt gyomrunk a déli kelést követően várhatóan a farkaséhség tüneteit fogja produkálni, ezért nem mindegy, mivel nyugtatjuk meg. Az alkohol lebontása igencsak megviseli a szervezetet: valljuk be, hiába döntjük el előre, hogy egy-két pohár pezsgőnél megállunk majd, valahogy mindig újra és újra megtelika poharunk - nem csoda, ha a testünk most nem a szokásos módon viselkedik. Itt jön a szilveszteri bulizók megmentője, egyik személyes kedvencem (mondjuk szinte minden az, ami savanyú káposztás): az újévi korhelyleves!

A korhely szó eredetileg a sörfőzők olykor-olykor kicsapongó életmódjára utalt, akik (mivel ők is emberek) nem tudták megállni, hogy ne fogyasszanak a készülő italokból, mai értelmezésben pedig a poharazgató emberre használjuk - nem véletlenül ez a neve ennek a sűrű káposztás levesnek, amit rendszerint másnap(osan) kívánunk meg.

Nyugalom, senkit nem akarunk főzésre buzdítani az Újév első napján! A korhelylevesnek kifejezetten jót tesz, ha előző nap készül el, és hűvösben áll fél-egy napot. Ízében természetesen hasonlít a töltött káposztához, ami persze az alapanyagok hasonlóságának is betudható, de a korhelylevest jóval egyszerűbb és gyorsabb megfőzni. Azért sok tejföllel és friss kenyérrel már előző nap készüljünk föl, mert önmagában a másnapos gyomorra kevés lenne, a kiegészítők viszont szépen egységbe foglalják az ételt.

Újévi korhelyleves recept

Mindenképpen ragaszkodjunk a házi füstölt áruhoz, kolbászhoz, sonkához, és ha lehet, a savanyú káposztát is a piacról szerezzük be. Nyugodtan kérdezzünk az eladóktól, szoktassuk magunkat ahhoz, hogy informálódunk a készítőről és az áruról! Ha úgy érezzük, kérjünk kóstolót, nem kell szemérmeskedni, jobb helyeken kifejezetten kínálják is a falatokat a vásárlóknak. A lassú főzés elengedhetetlen, de még így is legfeljebb egy órát kell szánnunk a korhelylevesre - ezért ráérünk 31-én délután is nekiesni. Másnap nagyon hálásak leszünk saját fáradozásunkért, annyi biztos.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek! A helyszínt a Lecsó Főzőiskola biztosította.

Az újévi korhelyleves receptjét itt mentheted el

Még több szilveszteri tipp

Címlapról ajánljuk

További cikkek