Csodaszer másnapra: korhelyleves

Mi eshetne jobban január elsején a pezsgőtől gyötört szervezetünknek? Macskajaj ellen biztos tippünk nincsen, de a tüneteken enyhíteni egy jóféle korhelylevessel simán tudunk!

Újévi korhelyleves recept

Újévkor nagy valószínűséggel nemigen lesz kedvünk főzni, azonban az előző napi bulitól megviselt gyomrunk a déli kelést követően várhatóan a farkaséhség tüneteit fogja produkálni, ezért nem mindegy, mivel nyugtatjuk meg. Az alkohol lebontása igencsak megviseli a szervezetet: valljuk be, hiába döntjük el előre, hogy egy-két pohár pezsgőnél megállunk majd, valahogy mindig újra és újra megtelika poharunk - nem csoda, ha a testünk most nem a szokásos módon viselkedik. Itt jön a szilveszteri bulizók megmentője, egyik személyes kedvencem (mondjuk szinte minden az, ami savanyú káposztás): az újévi korhelyleves!

A korhely szó eredetileg a sörfőzők olykor-olykor kicsapongó életmódjára utalt, akik (mivel ők is emberek) nem tudták megállni, hogy ne fogyasszanak a készülő italokból, mai értelmezésben pedig a poharazgató emberre használjuk - nem véletlenül ez a neve ennek a sűrű káposztás levesnek, amit rendszerint másnap(osan) kívánunk meg.

Nyugalom, senkit nem akarunk főzésre buzdítani az Újév első napján! A korhelylevesnek kifejezetten jót tesz, ha előző nap készül el, és hűvösben áll fél-egy napot. Ízében természetesen hasonlít a töltött káposztához, ami persze az alapanyagok hasonlóságának is betudható, de a korhelylevest jóval egyszerűbb és gyorsabb megfőzni. Azért sok tejföllel és friss kenyérrel már előző nap készüljünk föl, mert önmagában a másnapos gyomorra kevés lenne, a kiegészítők viszont szépen egységbe foglalják az ételt.

Újévi korhelyleves recept

Mindenképpen ragaszkodjunk a házi füstölt áruhoz, kolbászhoz, sonkához, és ha lehet, a savanyú káposztát is a piacról szerezzük be. Nyugodtan kérdezzünk az eladóktól, szoktassuk magunkat ahhoz, hogy informálódunk a készítőről és az áruról! Ha úgy érezzük, kérjünk kóstolót, nem kell szemérmeskedni, jobb helyeken kifejezetten kínálják is a falatokat a vásárlóknak. A lassú főzés elengedhetetlen, de még így is legfeljebb egy órát kell szánnunk a korhelylevesre - ezért ráérünk 31-én délután is nekiesni. Másnap nagyon hálásak leszünk saját fáradozásunkért, annyi biztos.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek! A helyszínt a Lecsó Főzőiskola biztosította.

Az újévi korhelyleves receptjét itt mentheted el

Még több szilveszteri tipp

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.