7 tipp a tökéletes omlettért

Bár sokan szavaznának elsőre inkább egy szalonnás tojásra, van amikor megéri az omlettel művészkedni. A következő néhány tipp betartásával pedig igazán gyerekjáték lesz.

Omlettet számos formában, méretben és ízvariációval készíthetünk. Egy jó omlett-vacsora egy hadseregnek elegendő tojásból készül, tömve minden földi jóval, egy kicsit lepirítva. Egy francia étteremben általában kisebb méretű, világossárga omlettet kapunk precízen hajtogatva, snidlinggel megszórva vagy sajttal töltve. Ha otthon igyekszünk reprodukálni ezt a tojás-csodát, akkor néha megesik, hogy a végeredmény egy lepirult szélű, a közepén rántotta szerű egyveleg lesz az áhított finomság helyett.

Vajon létezik egy külön metódus a tökéletes omlett elkészítésére? Nem hinném. Mindenesetre vannak bizonyos dolgok, amikre érdemes odafigyelni a megfelelő eredmény elérésének érdekében. Jöjjön most néhány olyan tanács, amelyek betartásával gyerekjáték lesz a reggelire, ebédre, vacsorára is tökéletes omlett elkészítése.

1. Keverés

Sokszor túl gyengéden bánunk a tojásainkkal: jól fel kell verni őket egy villa vagy egy habverő segítségével, míg az egész gyönyörű homogén halványsárga és egy kicsit habos nem lesz!

2. Folyadék

Ne! Sem tejet, sem egyéb folyadékot nem szükséges hozzáadnunk, mert különben a tojás kemény és nyálkás lesz. Hagyjuk el a vizet, a tejet, a tejszínt és minden ilyesmit, és csak a tojásokra koncentráljunk.

3. Adag

"Készítsünk egy órási adagot egyszerre!" - a gondolat jó, csak azt épp frittatának, nem pedig omlettnek hívják. Használjunk két vagy három tojást, vagy két tojást és egy tojásfehérjét. Mindemellett pedig legyünk türelmesek, és készítsünk egyszerre csupán egy adagot.

4. A méret bizony nagyon fontos

Ha túl nagy serpenyőt használunk, félő, hogy az omlettünk túl vékony lesz, és megtörik a töltelék súlya alatt. Egy két-három tojásos adaghoz használjunk 20 cm átmérő körüli serpenyőt. Na és persze tapadásmentes legyen, ha csak nem vagyunk mazochisták.

5. Langyos. Forró. Tűzforró.

A túl forró serpenyő túlsült, lepirult aljú és "nyers", még folyós tetejű omlettet eredményezhet. A legjobb az, ha elkezdjük a vajat hevíteni, és ha már felhabzik, de még nem kezd el barnulni, akkor öntjük rá a tojást.

6. Mozgásban

Az omlettet folyamatosan mozgatni kell! A középen rekedt tojásadagot szépen egyengessük el a serpenyő felületén, ha szükséges, akkor használjunk hozzá fakanalat. A lényeg az, hogy a tojásunk lehetőleg a serpenyő teljes felületét kitöltse, így érintkezve és reakcióba lépve vele.

7. Töltelék és feltét - mértékkel

Az omlettünk megtöltésénél a legfontosabb dolog az, hogy az alapanyagok már minimum elő legyenek készítve. A spenótot, a gombát és egyéb levet eresztő összetevőt mindenképpen készítsük el felhasználás előtt, mert különben omlettünk vizes, nyálkás katasztrófába csaphat át. A mennyiségre is érdemes odafigyelni: ne pakoljuk túl, elég ha adagonként körülbelül két evőkanálnyit adunk hozzá a választott alapanyagból, máskülönben ugyanis eltörhet a hajtogatás során, tönkre téve ezzel remekművünket.

(via bon appétit)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.