Zsebkertem

Zsebkertemben minden a zsebben elfér. Van zsebkapa, zsebásó és még zsebgereblye is. Csupán pár apróságra van szükségünk ahhoz, hogy konyhakertet varázsoljunk otthonunkba!

A balkonládában nevelt fűszernövényeink amellett, hogy hasznosak díszei is lehetnek környezetünknek. A kinti időjárás még csalóka, ezért a biztos siker érdekében érdemes a benti neveléssel kezdenünk. Ne hagyjuk ki a gyerekeket sem a kertészkedésből, érdekelni fogja őket, óriási sikerélményben lesz részük, amikor szárba szökken a rukola, a petrezselyem és a snidling. Azért ezt a hármat említem, mert mi most őket választottuk, de mindenki kedvére válogassa össze, mi is az amit szívesen látna a konyhájában.

Első lépésként előkerestük az ősszel elpakolt balkonládát. Kis fejtörés után eszembe jutott, hogy bent van a ház alatti tárolóban. Meglepetésemre egy nagy zöld varangy lakott benne, ezt választotta téli lakhelyéül. Már ébren volt, magától ugrált odébb, nem kellett kérlelni. Természetesen amikor ezt egy gyerek meghallja, hogy egy nagy béka lakta a ládát, amiben télen megpihent, rögtön a képzelet világába röpíti, és innentől kezdve az egész napunk a ő kis százholdas pagonyának kellős közepén játszódik, valahol a békakirály birodalmában.

Elő is került Matzi, a plüssmedve, neki fontos szerep jutott- amit én egyelőre nem tudhattam meg. Ki kellett érdemelnem, akárcsak a mesékben!

Az első lépés tehát megvolt. A balkonládát kicsit leporoltam, majd virágföldet kanalaztam bele. A kertből vett föld is megteszi, ha kicsit kötött lenne, homok hozzákeverésével fellazíthatjuk.

Zeller: egy megosztó növény >>

A belekanalazott földet meglocsoltam, hogy megsüllyedjen és összeálljon, majd elkészítettem a barázdákat egyszerűen az ujjammal. Nálam három sor fért ki, körülbelül két centi mélyen.

A feneketlen gyomrú kosárkából előkerültek a magok, amiket a vágódeszkára sorakoztatva megkértünk, hogy nőjenek szép nagyra. Ez a pillanat megint jó alkalom arra, hogy játékkal tanítsuk a lurkókat. Adjuk a kezükbe a magokat, had vizsgálják meg és engedjük nekik, hogy a vetésnél is segédkezzenek. Sőt ha van elég balkonládánk, akár lehet nekik is saját kertjük, amit ők maguk gondozhatnak.

Abban talán még az égig érő paszuly is megnő majd!

A magok rendben, jöhet a vetés!

Érdemes elgondolkodnunk, mit hová ültetünk, hiszen eltérő méretűek és sűrűségűek lesznek a kis növényeink. Nálunk a két szélen a bokrosabbak és középen pedig a karcsú és magasra növő metélőhagyma foglal helyet.

Amikor a magok a helyükre kerültek, a barázdákat szépen befedtük földdel és zsebgereblyénkkel elegyengettük a talajt, majd ismét meglocsoltuk a földet vízzel.

Konyhában nevelt fűszerek >>

A lurkók közben elkészítették a cédulákat, hogy tudjuk, mi hol pihen.

Amikor ezzel is készen vagyunk és magunk után szépen eltakarítunk – ez is fontos része a jó munkának – a zsebkerti szerszámok a helyükre kerülhetnek.

A balkonládát pedig közösen elhelyezhetjük az ablakban, ahol nincs kitéve az időjárás szeszélyének. Innentől kezdve figyeljünk oda rá, hogy a földet folyamatosan nedvesen tartsuk, de ne öntözzük túl! A várva várt eredményre sem kell sokat várnunk, az elsők már 10 nap múlva megmutatják magukat és onnantól kezdve nincs megállás.

A folytatásban a konyhakertekkel is foglalkozunk majd és természetesen figyelemmel kísérjük békakirályunk veteményét is!

Fotó: Apró Gábor

Medvehagyma, te csodálatos >>

Az Itt a szezon rovat további cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.