Fogyás light joghurtokkal?

Light és fitt gyümölcsjoghurtok szép számmal találhatók az üzletek polcain. Lássuk, mindegyik segít-e a fogyásban!

A joghurt táplálkozás-élettanilag rendkívül értékes alapanyag, teljes értékű fehérjét, és a szervezet számára jól hasznosítható kalciumot tartalmaz. A gyümölcsjoghurt a közfelfogás szerint ennél már csak jobb lehet, hiszen abban gyümölcs is van.

Mire lehet figyelmes egy gyakorló fogyókúrázó, ha körbenéz a gyümölcsjoghurtok között? A boltokban kapható gyümölcsjoghurtok többségébe energiát tartalmazó édesítőszer (pl. glükóz, fruktóz, glükóz-fruktóz szirup) kerül, ami jelentősen megnöveli a joghurt cukortartalmát. Ráadásul az üzletekben vásárolható gyümölcsjoghurtokban hőkezelt gyümölcs, gyümölcshús vagy gyümölcsvelő található, ami az eredeti gyümölcs (C-)vitamintartalmának nagy részét elveszítette.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a joghurt+gyümölcs párosítás nyújtotta élvezetekről és értékekről. Íme néhány jótanács, hogy mit keressünk az üzletekben, vagy hogy készítsük el magunk gyümölcsjoghurtunkat!

Így válasszunk az üzletben!

  • Válasszunk zsírszegény joghurtot! Jusson eszünkbe, hogy a tápanyagok közül a zsír kalóriatartalma a legnagyobb. Állati eredetű zsiradékokból általában bőséggel fogyasztunk, ezért a joghurt zsírosságán sokat spórolhatunk. Zsírtartalomban 0,1%-os-tól a 3 g/100 g zsírtartalmú joghurtig mehetünk el. A tejszínes joghurtokat és a görög joghurtot lehetőleg mellőzzük, mivel ezek magas zsírtartalommal bírnak. Utóbbiaktól nem kell teljesen elválnunk, használhatjuk őket ételkészítéshez, mivel a tejfölnél soványabbak, de állagukban krémesek és kellemes, telt ízűek, így alkalmasak a tejföl kiváltására krémlevesekben, salátaöntetekben. Érdemes többféle zsírszegény joghurtot kipróbálni, hogy megtaláljuk a hozzánk valót, hiszen még 0,1%-os joghurtok között is találunk krémesebbeket vagy hígabbakat.
  • Részesítsük előnyben a natúr joghurtokat, és mellőzzük a hozzáadott cukortartalmat növelő lekváros, dzsemes vagy mézes joghurtokat! Míg csökkentett zsírtartalmú joghurtot találunk a polcokon, addig szénhidrátmentest hiába keresünk, mivel a joghurt tejcukor formájában eleve tartalmaz szénhidrátot, így lekvárral, mézzel, cukorral nem szükséges szénhidráttartalmát tovább növelnünk. A joghurtválasztásnál vegyük figyelembe, hogy a kész gyümölcsjoghurtokat a hozzájuk adott gyümölcs(készítmény) és más édesítő anyag édesíti.
  • Ha mindenképpen ízesített joghurtra vágyunk, keressük az energiamentes édesítőszerekkel (pl.: sztívia, aszpartam, aceszulfam-K) készült termékeket, amelyek nem növelik tovább a gyümölcsjoghurtok szénhidráttartalmát! Megtévesztő lehet a joghurtok elnevezése: attól, hogy „fitt”, „light”, „diétás” vagy „könnyű” egy gyümölcsjoghurt, elképzelhető, hogy csak a zsírtartalmát csökkentették, de a szénhidráttartalma a hozzáadott cukor következtében még magas maradt.
  • Válasszunk élőflórás joghurtokat! Az élőflórás joghurtokban lévő hasznos mikroorganizmusok segítenek az egészséges bélflóra fenntartásában, kialakításában.

Ha tehetjük, készítsük magunk!

Ha megvásároltuk az alacsony zsírtartalmú élőflórás natúr joghurtunkat, akkor:

  • Tegyünk bele idény szerinti gyümölcsöket – ha lehet, nyersen!
  • Jóllakva fogyni csak megfelelő rostbevitel mellett lehet, ezért dúsítsuk joghurtunkat magas rosttartalmú nyersanyagokkal, pl. búza- vagy zabkorpával, zabpehellyel, vagy cukor hozzáadása nélkül készült müzlivel!
  • Édesítésre használjunk energiamentes édesítőszert, pl. sztíviát, eritritet!

A fenti ábrából jól látható, hogy milyen előnyöket élvezünk, ha magunk dobjuk össze gyümölcsjoghurtunkat. Amellett, hogy pontosan tudjuk, mi kerül a poharunkba, különösebb megerőltetés nélkül csökkentettük joghurtunk:

  1. energia-,
  2. szénhidrát-,
  3. cukor- és
  4. telített zsírtartalmát, és ezzel párhuzamosan
  5. növeltük a szervezetünk számára értékes élelmi rost tartalmát.

Ugye milyen egyszerű ez?

Pohárnyi, és nem vödörnyi!

A zsírszegény natúr joghurt jól dúsítható rostdús gabonával, vitaminban gazdag idénygyümölcsökkel. De ne feledjük, hogy (kis)poharas (125-200 g) mennyiségnél több, például egy kisvödörnyi joghurt az energiaszegény étrendbe sajnos nem fér bele!

Címlapról ajánljuk

Csak egy dolog kell, hogy soha többé ne duguljon el...

A mosogató lefolyóján napi szinten rengeteg apró kosz, ételmaradék és egyéb szennyeződés utazik, és bizony nem mindig akarnak véglegesen távozni. A dugulás elhárításához szerencsére csak egy egyszerű dolog kell. Otthon Tippünkben felfedjük, mi is ez pontosan!

Nosalty

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.