Fogyás light joghurtokkal?

Light és fitt gyümölcsjoghurtok szép számmal találhatók az üzletek polcain. Lássuk, mindegyik segít-e a fogyásban!

A joghurt táplálkozás-élettanilag rendkívül értékes alapanyag, teljes értékű fehérjét, és a szervezet számára jól hasznosítható kalciumot tartalmaz. A gyümölcsjoghurt a közfelfogás szerint ennél már csak jobb lehet, hiszen abban gyümölcs is van.

Mire lehet figyelmes egy gyakorló fogyókúrázó, ha körbenéz a gyümölcsjoghurtok között? A boltokban kapható gyümölcsjoghurtok többségébe energiát tartalmazó édesítőszer (pl. glükóz, fruktóz, glükóz-fruktóz szirup) kerül, ami jelentősen megnöveli a joghurt cukortartalmát. Ráadásul az üzletekben vásárolható gyümölcsjoghurtokban hőkezelt gyümölcs, gyümölcshús vagy gyümölcsvelő található, ami az eredeti gyümölcs (C-)vitamintartalmának nagy részét elveszítette.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a joghurt+gyümölcs párosítás nyújtotta élvezetekről és értékekről. Íme néhány jótanács, hogy mit keressünk az üzletekben, vagy hogy készítsük el magunk gyümölcsjoghurtunkat!

Így válasszunk az üzletben!

 • Válasszunk zsírszegény joghurtot! Jusson eszünkbe, hogy a tápanyagok közül a zsír kalóriatartalma a legnagyobb. Állati eredetű zsiradékokból általában bőséggel fogyasztunk, ezért a joghurt zsírosságán sokat spórolhatunk. Zsírtartalomban 0,1%-os-tól a 3 g/100 g zsírtartalmú joghurtig mehetünk el. A tejszínes joghurtokat és a görög joghurtot lehetőleg mellőzzük, mivel ezek magas zsírtartalommal bírnak. Utóbbiaktól nem kell teljesen elválnunk, használhatjuk őket ételkészítéshez, mivel a tejfölnél soványabbak, de állagukban krémesek és kellemes, telt ízűek, így alkalmasak a tejföl kiváltására krémlevesekben, salátaöntetekben. Érdemes többféle zsírszegény joghurtot kipróbálni, hogy megtaláljuk a hozzánk valót, hiszen még 0,1%-os joghurtok között is találunk krémesebbeket vagy hígabbakat.
 • Részesítsük előnyben a natúr joghurtokat, és mellőzzük a hozzáadott cukortartalmat növelő lekváros, dzsemes vagy mézes joghurtokat! Míg csökkentett zsírtartalmú joghurtot találunk a polcokon, addig szénhidrátmentest hiába keresünk, mivel a joghurt tejcukor formájában eleve tartalmaz szénhidrátot, így lekvárral, mézzel, cukorral nem szükséges szénhidráttartalmát tovább növelnünk. A joghurtválasztásnál vegyük figyelembe, hogy a kész gyümölcsjoghurtokat a hozzájuk adott gyümölcs(készítmény) és más édesítő anyag édesíti.
 • Ha mindenképpen ízesített joghurtra vágyunk, keressük az energiamentes édesítőszerekkel (pl.: sztívia, aszpartam, aceszulfam-K) készült termékeket, amelyek nem növelik tovább a gyümölcsjoghurtok szénhidráttartalmát! Megtévesztő lehet a joghurtok elnevezése: attól, hogy „fitt”, „light”, „diétás” vagy „könnyű” egy gyümölcsjoghurt, elképzelhető, hogy csak a zsírtartalmát csökkentették, de a szénhidráttartalma a hozzáadott cukor következtében még magas maradt.
 • Válasszunk élőflórás joghurtokat! Az élőflórás joghurtokban lévő hasznos mikroorganizmusok segítenek az egészséges bélflóra fenntartásában, kialakításában.

Ha tehetjük, készítsük magunk!

Ha megvásároltuk az alacsony zsírtartalmú élőflórás natúr joghurtunkat, akkor:

 • Tegyünk bele idény szerinti gyümölcsöket – ha lehet, nyersen!
 • Jóllakva fogyni csak megfelelő rostbevitel mellett lehet, ezért dúsítsuk joghurtunkat magas rosttartalmú nyersanyagokkal, pl. búza- vagy zabkorpával, zabpehellyel, vagy cukor hozzáadása nélkül készült müzlivel!
 • Édesítésre használjunk energiamentes édesítőszert, pl. sztíviát, eritritet!

A fenti ábrából jól látható, hogy milyen előnyöket élvezünk, ha magunk dobjuk össze gyümölcsjoghurtunkat. Amellett, hogy pontosan tudjuk, mi kerül a poharunkba, különösebb megerőltetés nélkül csökkentettük joghurtunk:

 1. energia-,
 2. szénhidrát-,
 3. cukor- és
 4. telített zsírtartalmát, és ezzel párhuzamosan
 5. növeltük a szervezetünk számára értékes élelmi rost tartalmát.

Ugye milyen egyszerű ez?

Pohárnyi, és nem vödörnyi!

A zsírszegény natúr joghurt jól dúsítható rostdús gabonával, vitaminban gazdag idénygyümölcsökkel. De ne feledjük, hogy (kis)poharas (125-200 g) mennyiségnél több, például egy kisvödörnyi joghurt az energiaszegény étrendbe sajnos nem fér bele!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 nap, 7 étel – Házias, mégis gyors fogások főnek...

A házias ételekről legtöbbször azt gondolhatjuk, hogy azért olyan finomak és komfortosak, mert hosszú időbe telik türelmes-figyelmes elkészítésük. És míg sok esetben ez tényleg igaz, mi most a héten csak az ellenpéldákra fogunk fókuszálni: gyors és házias lesz a konyhai mottónk!